Veče pred protest vazduh u Čačku ekstremno zagađen

Img Foto: cacak.vazduh.net, screenshot

Protest građana Čačka zbog ekstremne zagađenosti vazduha u gradu zakazan je za sredu 24. januar u 14:00 ispred zgrade Skupštine grada.

Večeras u 21:00, 17 sati pre početka protesta u Čačku je na mernim mestima koje je odredio Grad Čačak i na mernim uređajima koje je nabavila lokalna vlast zabeleženo visoko zagađenje vazduha.

Na mernom mestu kod Prehrambeno ugostiteljske škole izmerena je rekordno velika količina izuzetno štetnih suspendovanih čestica u vazduhu i to PM2,5  – 851μg/m3, a PM10 942μg/m3.

 

Oznaka PM10 i PM2.5 znači da je reč o česticama veličine 10 i 2.5 mikrometara. pošto su vrlo male i lagane, fine čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice, a koncentracija PM2.5 u toku 24 časa se smatra nezdravom ukoliko je vrednost preko 35.4 μg/m3.

Nevidljive ubice iz vazduha

Zahvaljujući svojoj maloj veličini, čestice manje od 2.5 mikrometara su sposobne da prođu nos i grlo, te mogu da prodru duboko u pluća, a čak mogu ući i u krvotok. Istraživanja su pokazala tesnu vezu između izlaganja finim česticama i prevremenoj smrti od kardiovaskularnih ili pulmonalnih bolesti. Fine čestice su takođe poznate po sposobnosti da izazovu ili pogoršaju hronična oboljenja kao što su astma, srčani napad, bronhitis i ostale respiratorne probleme.

PM čestice – suspendovane čestice – Particulate matter, poznate kao "nevidljive ubice iz vazduha“ prestavljaju mešavinu čvrstih čestica dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaju kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

 

Od kuda ovolika količina PM čestica u čačanskom vazduhu prosudite sami i koliko je je to štetno za zdravlčje naše dece, naših roditelja i nas samih.

Lokalna vlast u Čačku već nekoliko godina unazad negira da su ova merenja tačna i da je vazduh u Čačku zagađen i opasan po zdravlje građana i ništa ne preduzima da se otkrije šta je uzročnik ovolikog zagađenja, niti da se zagađenje smanji.

Preko svog lokalnog glasila SNS ubeđuje Čačane da opozicija i neki neodgovorni likovi i nazovi ekolozi izmišljaju priču o zagađenju vazduha kako bi uznemirili i pobunili građane, a sve sa ciljem da sruše lokalnu vlast, koja je kako sama za sebe kaže najbolja u Srbiji.

Gradonačelnik Čačka kaže da su oni koji javno ukazuju da je vazduh u Čačku zagađen najobičniji politikanti i tvrdi da je gradska vlast po ovom pitanju uradila sve što je u njenoj moći da se smanji zagađenje vazduha – promenila je energente u kotlarnicama za daljinsko grejanje pa se više ne koriste ugalj i mazut nego gas.

Pri tome prećutkuje da su energenti u svim kotlarnicama zamenjeni još pre deset i više godina i da je jedino pre dve godine uveden gas u kotlarnici kod Agronomskog fakulteta i FTN.

Toliko od gradonačelnika i njegovih saradnika, a još manje od Zavoda za javno zdravlje koji objavljuje bajate podatke o kvalitetu vazduha u Čačku i ne reaguje makar i mlakim upozorenjem građanima da je vazduh opasno zagađen po zdravlje ljudi u situacijama kakva je večeras, te da se preporučuje da se ne izlazi napolje i da se obavezno nose zaštitne maske.

Podsetimo ovo su zvanični uređaji Grada Čačka kojima su na lokacijama koje je upravo gradska vlast odredila večeras u 21:00 izmereni sledeći vrlo zabrinjavajući rezultati prisutnosti opasnih materija u vazduhu izuzetno štetnih po zdravlje građana:

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: OzonPress





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs