U Čačku vazduh zagađen, a gradonačelnik se češlja

Img Foto: Cemaforum / ozon press

U Programu kontrole kvaliteta vazduha za 2022. godinu, navedeno je da ukoliko se merenjem utvrdi da je vazduh u Čačku treće kategorije ili postoji stalno zagađenje vazduha na određenom prostoru nadležni organ Grada Čačka je obavezan da donese nacrt Plana kvaliteta vazduha sa ciljem da se postignu određene granične vrednosti ili ciljne vrednosti utvrđene zakonom o zaštiti vazduha.

Kako je Čačak te 2022. godine, iako su gradonačelnik Milun Todorović i Zavod za javno zdravlje u Čačku to uporno poricali, imao prekomerno zagađen vazduh, pa je iz budžeta grada plaćena izrada nacrta Plana kvaliteta vazduha za Grad Čačak za period 2023-2027.

Sa namerom da se održi propisana javna rasprava ne zato što lokalna vlast želi transparentno da obavi taj posao, a i da čuje šta građani imaju da kažu, već zato što javni uvid i javna rasprava mora da se zakažu po sili zakona, to je sprovedeno tako što je za celih mesec dana samo jedan građanin ostvario uvid u predloženi nacrt i isti taj jedini učestvovao u javnoj raspravi.

Zanimljivo je i da je njegov doprinos učestvovanja u javnoj raspravi bio podrška predloženom nacrtu bez ijedne primedbe, dopune, predloga.

Sad da li se neko u lokalnoj vlasti potrudio da maksimalno zataška javnu raspravu pa za njeno održavanje niko nije čuo, ili su građani ipak čuli za nju, ali su izgubili svako poverenje u to da vlast želi i ume da reši problem zagađenja vazduha, pa nisu hteli da dangube raspravljajući sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima da li je vazduh u Čačku zagađen, što je očigledno, ili nije zagađen nego to neki „politikanti“ izmišljaju kako kaže gradonačelnik Todorović.

Kako god bilo, rasprava je „zvanično održana“ i nacrt Plana kvaliteta vazduha je otišao u resorno ministarstvo na odobrenje, a kad će odatle da se vrati to sada niko ne zna.

Treba prvo da se formira nova Vlada Srbije, pa da u okviru nje opet bude resorno ministarstvo za ekologiju, pa da ono počne da radi, pa da nacrt Pravilnika iz Čačka dođe na dnevni red, pa da to neko pogleda, pa da pošalje primedbe, pa da Grad Čačak usvoji te primedbe, pa ponovo na saglasnost u ministarstvo, pa tek onda da dođe na Skupštinu Grada Čačka na usvajanje.

Sad nek neko bude pametan pa nek kaže kad će to na kraju biti.

A gradonačelnik kaže, kako za razliku od „politikanata“ koji ga kritikuju on i njegovi saradnici ozbiljno pristupaju rešavanju problema zagađenosti vazduha u Čačku. Mada, podsećanja radi taj isti gradonačelnik godinama unazad tvrdi da zagađenja vazduha u Čačku nema.

I tako dok građani, ekolozi, opozicija, mediji, svi odreda ukazuju na činjenicu da je vazduh u Čačku prekomerno zagađen i da je krajnje vreme da se nešto po tom pitanju preduzme, gradonačelnik Milun Todorović i njegovi saradnici pričaju bajke i bave se administrativnim pitanjima tvrdeći da tako rešavaju problem zagađenja.

Kao da će donošenje nekog Pravilnika očistiti vazduh u Čačku.

A sve one koji dižu glas protiv zagađenja i traže konkretne akcije Todorović etiketira kao politikante.

Za par dana, tačnije 24. januara u 14:00 skup „politikanata“ će biti ispred zgrade Gradske uprave u Čačku, pa će to biti prilika da pomoćnica gradonačelnika za ekologiju i gradonačelnik objasne svojim sugrađanima šta će da urade konkretno da se vazduh u Čačku očisti.

Ili će da nastave da sede u svojim kancelarijama i borbu za čist vazduh tretiraju kao politikanstvo. Jer kad nešto ne znaš ili nećeš da rešiš onda se braniš primitivnim etiketiranjem svih koji traže da se problem reši i plasiraš teorije zavere.

– Do sada smo od gradonačelnika i ostalih nadležnih iz gradske vlasti čuli sve osim ozbiljnog bavljenja problemom zagađenog vazduha u gradu. Čuli smo tvrdnje da neki navodno postavljaju merače kvaliteta vazduha pored auspuha automobila pa tako lažiraju da je vazduh zagađen, da se merenja zagađenja vrše neatestiranim uređajima, da je to sve u nameri da se sruši lokalna vlast, da to rade pojedinci i neke nevladine organizacije finansirane iz inostranstva, da je to maslo centara moći i NATO pakta, da je zagađenje vazduha, ako ga uopšte u Čačku ima, prisutno i u drugim gradovima u Srbiji, Evropi i celom svetu, pa je to valjda globalni problem, a sve se to udružilo da bi se srušila vlast u Čačku. Sve smo čuli sem šta je pravi uzrok zagađenja vazduha i šta lokalna vlast preduzima da sa mehanizmima koje ima reši problem – kaže Dragan Bisenić, odbornik Grpe građana „Čačak je naš“ u Skupštini grada Čačka.

Izvor: Ozon press





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs