Protest „Porodilište, a ne klanica“ danas ispred Vlade

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Organizacija Ženska solidarnost je pozvala na protestno okupljanje 19. januara u 16:30 povodom najnovijeg slučaja akušerskog nasilja, koji je imao smrtne posledice.

Marica Mihajlović iz Sremske Mitrovice je na društvenim mrežama objavila da je neprofesionalno, grubo i nasilno ponašanje ginekologa-akušera uzrokovalo smrt njene bebe tokom porođaja.

Lekar se oglušio o molbe pacijentkinje za pomoć tokom teškog porođaja koji, po navodima pacijentkinje, nije napredovao uprkos tome što joj je data indukcija. Umesto da izvrši carski rez kada je pacijentkinja nakon više časova ostala bez snage da samostalno diše, a kamoli da se porodi, lekar je, po tvrdnjama pacijentkinje, udarao i vređao, pretio da će je udariti i „smrskati joj glavu“, vređao na nacionalnoj osnovi „gde ja i dalje nakon svega molim ga za pomoć samo da je spasi“, kako je izjavila pacijentkinja.

Umesto carskog reza sprovedena je epiziotomija. Pacijentkinji je tokom pokušaja nasilnog vaginalnog porođaja slomljeno rebro, ona se onesvestila, a beba zaglavila i ugušila u porođajnom kanalu. Po rečima pacijentkinje, trudnoća je do porođaja tekla redovno a beba je bila zdrava. Mihajlović je javno izjavila da su babice i druge žene koje su sa njom delile salu spremne da svedoče protiv lekara.

Mihajlović je u objavi izrazila želju da se njena priča širi da bi se druge žene zaštitile od akušerskog nasilja lekara koji ju je porađao.

Porodilje trpe šesnaest oblika nasilja i zlostavljanja

Podsetimo, dok su smrtni ishodi akušerskog nasilja retki, samo nasilje je često. Godine 2022. preko 80.000 ljudi u Srbiji potpisalo je peticiju za zaustavljanje akušerskog nasilja, koju je pokrenula Ženska solidarnost. Advokatice Marina Mijatović, Jelena Stanković i Ivana Soković Krsmanović su u septembru 2022. objavile izveštaj u „Tretman žena u ginekološko-akušerskim ustanovama“.

Kako smo tada pisali, verbalno nasilje i lošu komunikaciju prijavila je velika većina anketiranih. Verbalno nasilje je često, a sprovodi ga celokupno medicinsko osoblje u svim fazama medicinskog tretmana, konstatuje se u izveštaju, od prijema do invazivnih medicinskih zahvata.

Zabeležena je i učestala primena Kristelerovog zahvata, kojim lekar vrši pritisak na zid materice tokom procesa porođaja, a koji se često primenjuje i pored izričitog protivljenja pacijentkinja i činjenice da dvostruko povećava mogućnost rupture mišića porodilja. Upravo ovaj zahvat primenjen je na Marici Mihajlović.

U izveštaju „Tretman žena u ginekološko-akušerskim ustanovama“ se navodi i da se u porodilištima u Srbiji rutinski sprovodi epiziotomija, iako je SZO objavila preporuku da je epiziotomiju treba raditi samo kada za to postoje posebne zdravstvene indikacije.

„Izveštaj posebno obrađuje slučajeve fizičkih povreda, koje obuhvataju i odstranjivanje reproduktivnih organa, kojima su prethodili neopravdano dugi i nasilni medicinski zahvati. Naglašava se da se u porodilištima događa i fizičko nasilje, poput udaraca, ali da ‚većina pacijentkinja nema hrabrosti da prijavi ovakvu vrstu nasilja iz straha od budućih postupanja zdravstvenih radnika u ginekološko-akušerskim ustanovama, kojima bi se ugrozili zdravlje i život‘, za koji se ocenjuje da je osnovan“, kako smo tada pisali.

Vezivanje prilikom porođaja kojim se pacijentkinje prisiljavaju da leže u određenoj poziciji bez prava na menjanje položaja i kretanje, koje deluje blago u odnosu na prethodno navedene „zahvate“, po međunarodnom pravu, ipak, spada u nečovečno i ponižavajuće postupanje.

Nasilni zahvati tokom kojih dolazi do povreda mekih tkiva karlice povećavaju verovatnoću razvoja prolapsa materice, koji pogađa polovinu žena nakon reproduktivnog perioda a sa većom učestalošću se javlja kod žena koje su rađale.

Malleus maleficarum u porodilištima

Mijatović, Stanković i Soković Krsmanović su, kao što smo već pisali, krajem februara 2022. formirale pravni tim za pomoć ženama žrtvama nehumanog postupanja u ginekološko-akušerskim ustanovama u Srbiji i putem društvenih mreža uputile poziv žrtvama nasilja da ih kontaktiraju, a zatim izradile pravnu analizu o kršenju prava žena prilikom zaštite reproduktivnog zdravlja.

„Analiza o tretmanu žena u ginekološko-akušerskim ustanovama prikazuje sve povrede međunarodnih i domaćih propisa i predstavlja osnov za nadležne organe da sprovedu sveobuhvatne mere kako bi se akušersko nasilje eliminisalo“, objašnjavaju autorke u uvodu izveštaja koji obuhvata 16 oblika nasilja i zlostavljanja, odnosno nehumanog i nečovečnog postupanja prema pacijentkinjama.

Zapitajmo se još jednom da li biste na vređanje, udarce i zahvate bez anestezije pristali kod zubara? Zašto li onda deo lekara i stanovništva misli da oni nisu problematični na porođaju?

Zbog negativnog odnosa prema telu seksualnosti i ženama ovi problemi su u društvu često označeni kao tabu tema. Minimiziranje i relativizacija negativnih iskustava na porođaju o kojima svedoče same žene je ogledalo patrijarhalnog kulturološkog obrasca u okviru kog su žene društveno manje vredna bića i bića sa slabijim intelektualnim kapacitetima, čije reči akteri sa većim društvenim autoritetom treba da uzimaju sa rezervom.

Put od Malleusa maleficaruma do akušerskog nasilja je direktan. Zaustavimo ga.

Autor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs