DRI zatražio razrešenje direktora Pravosudne akademije

Img Foto: N1

Državna revizorska institucija (DRI) zatražila je razrešenje odgovornog lica Pravosudne akademije od Upravnog odbora te ustanove, nakon što je sprovela reviziju finansijskih izveštaja. Odgovorno lice Pravosudne akademije je direktor Nenad Vujić.

DRI je saopštoila da je u postupku revizije finansijskih izveštaja Pravosudne akademije za 2020. godinu, kao i reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja za 2021. godinu utvrdila nepravilnosti za koje je subjekt revizije bio u obavezi da preduzme mere ispravljanja i o tome obavesti Državnu revizorsku instituciju.

„Odgovorno lice Pravosudne akademije je u ostavljenom roku dostavilo Odazivni izveštaj o merama koje je preduzelo radi otklanjanja nepravilnosti otkrivenih u postupku revizije. Prilikom ocene navedenog izveštaja, DRI je utvrdila da za određene materijalno značajne nepravilnosti nisu dostavljeni dokazi o njihovom otklanjanju“, stoji u saopštenju.

Dodaje se i da je nakon toga u 2023. godini sprovedena nova revizija i da je utvrđeno da Pravosudna akademija teško krši obavezu dobrog poslovanja, jer nije otklonila značajne nepravilnosti koje je DRI otkrila.

Nepravilnosti koje DRI otkrila odnose se na isplatu plata, dodataka, naknada i pripadajućih socijalnih doprinosa na teret poslodavca korisnicima početne obuke kojima je radni odnos na određeno vreme u Pravosudnoj akademiji trajao duže od propisanih 30 meseci.

Takođe, kako s enavodi, Pravosudna akademija nije otklonila ni značajne nepravilnosti u vezi sa zaključenim ugovorima o delu za obavljanje poslova iz delatnosti poslodavca i netačno iskazane donacije i pomoći od međunarodnih organizacija.

Napominje se da je DRI i u Izveštaju o reviziji finansijskih izveštaja za 2020. godinu ukazala na to da Pravosudna akademija vrši isplatu plata korisnicima početne obuke i nakon što su završili početnu obuku, a kojima je produžavan radni odnos na određeno vreme više puta po šest meseci, u odnosu na propisano vreme trajanja obuke.

„Sprovodeći reviziju finansijskih izveštaja u 2021. godini gde je utvrđen iznos nepravilnosti 86.149.000 dinara, reviziju finansijskih izveštaja i pravilnosti poslovanja u 2022. godini gde je utvrđen iznos nepravilnosti 96.712.000 dinara, kao i reviziju odazivnog izveštaja Pravosudne akademije, Beograd, u 2023. godini gde je utvrđeni iznos nepravilnosti za period decembra 2022. godine – septembra 2023. godine bio 80.682.000 dinara, utvrđeno je da Pravosudna akademija kontinuirano, suprotno važećim propisima, i dalje vrši isplatu plata, dodataka, naknada i pripadajućih socijalnih doprinosa na teret poslodavca korisnicima početne obuke kojima radni odnos na određeno vreme traje duže od propisanih 30 meseci“, stoji u saopštenju DRI.

DRI je o kršenju obaveze dobrog poslovanja obavestila Narodnu skupštinu i uputila Upravnom odboru Pravosudne akademije zahtev za razrešenje odgovornog lica, odnosno direktora Nenada Vujića.

O Pravosudnoj akademiji u javnosti se poslednjih meseci 2023. godine pisalo nakon što je član komisije na ispitu za upis u Pravosudnu akademiju posumnjao da je jedan od kandidata ispitne odgovore unapred imao.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs