Protest opozicije 16. januara u 18h, ispred RIK-a

Img Foto: Cemaforum

Novi protest opozicije biće održan 16. januara, na dan ubistva Olivera Ivanovića.

Glavni razlog protesta je što još nije rešeno ubistvo nekadašnjeg lidera građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“, koji je ubijen 2018. godine u Kosovskoj Mitrovici ispred prostorija njegove stranke. Takođe, razlog su i tvrdnje opozicije da su izbori koji su održani 17. decembra na parlamentarnom, lokalnom i beogradskom nivou bili pokradeni.

Protest počinje u 18 sati ispred Republičke izborne komisije (RIK) u Ulici kralja Milana. Prema planu organizatora, okupljeni će krenuti zatim u šetnju i zapaliti sveće u Crkvi Svetog Marka.

„U međuvremenu ćemo izaći sa detaljnijim planovima, kuda ćemo da idemo, ko će da govori“, najavio je potpredsednik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović ispred Višeg javnog tužilaštva, gde je govorio o krivičnoj prijavi protiv odgovornih zbog navodnog upisivanja birača u birački spisak bez pravnog osnova.

Opozicioni protesti zbog izborne krađe imali su pauzu od 29. decembra, a 30. decembra održan je protest inicijative „ProGlas“ zbog prekrajanja izborne volje. Više od 10.000 ljudi petalo je tada od Terazijske česme do Ustavnog suda, a usput su simbolično pokazivali „crvene kartone“ institucijama.

Prethodno su se okupljenima obratili neki od inicijatora ProGlasa i političari, a burno je pozdravljena potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, koja je pre toga 12 dana štrajkovala glađu u zgradi Republičke izborne komisije.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs