Istraživanje: Ko treba da organizuje sledeći protest protiv izbornih neregularnosti

Img Foto: Arhiv javnih skupova

Na Fejsbuk grupi Fan klub protesta je od 8. do 11. januara sprovedena anketa o tome koga bi članovi grupe želeli da vide kao organizatora sledećeg protesta protiv izbornih neregularnosti.

Fan klub protesta je grupa koju su 2019. godine pokrenuli osnivači Arhiva javnih skupova, kao onlajn forum za one koji učestvuju u raznim protestima protiv vlasti, uključujući i prošlogodišnje protestne serije u Srbiji (Srbija protiv nasilja i postizborni protesti u decembru). Grupa trenutno broji 7.024 člana, a ovu onlajn anketu je do 11. januara u ponoć popunilo njih 403 (otprilike svaki treći od onih koji su u tom periodu videli anketu). Među njima je bilo 53 odsto muškaraca i 47 odsto žena.

S obzirom na okolnosti, uzorak ispitanika je prigodan – nije bilo mogućnosti da se isplanira tako da bude reprezentativan. Zato ga treba posmatrati samo kao ilustrativan približni presek mišljenja učesnika dosadašnjih protesta.

Anketno pitanje je glasilo: "Ako budete fizički u mogućnosti da dođete na sledeći protest protiv izborne krađe, ko bi trebalo da ovaj put bude organizator kako biste zaista i došli?" Na ovo pitanje bilo je ponuđeno više odgovora, a članovi grupe su mogli da dodaju opcije ukoliko nisu bili zadovoljni ponuđenim. Bilo je moguće izabrati samo jedan odgovor.

Pokazalo se da je za ubedljivo najveći broj ispitanika (njih 44,2 odsto) manje važno ko će biti organizator sledećeg protesta protiv izbornih manipulacija, a da im je mnogo bitnije da ovaj put postoji jasan i ubedljiv plan akcije.

Od onih kojima je ipak bitno ko je organizator, najviše je onih koji bi voleli da protest organizuju svi zajedno: i stranke iz koalicije Srbija protiv nasilja, i ProGlas, i studenti. Tako se izjasnilo 21,8 odsto ispitanika.

14,9 odsto ispitanika reklo je da bi došli na protest ako je glavni organizator ProGlas, dok njih 6,2 odsto preferira ProGlas i studente kao zajedničke organizatore, ali bez političkih stranaka. Koaliciju Srbija protiv nasilja kao glavnog organizatora sledećeg protesta volelo bi da vidi 5,5 odsto članova grupe koji su ispunili anketu.

Zanimljivo je da se studenti iz pokreta Borba, iako su nesporno osvojili velike simpatije učesnika protesta, verovatno doživljavaju kao entitet sa još uvek nedovoljno kapaciteta da bi bili jedini organizatori, pa je ovu opciju izabrao samo jedan ispitanik (0,25 odsto).

Ostale opcije kao organizatore (inicijativa Kreni-Promeni i drugi) izabralo je 1 odsto ispitanika, a bilo je i 4,5 odsto onih koji bi svakako došli na sledeći protest, bez obzira na okolnosti oko organizacije. Među ispitanima ima 1,7 odsto razočaranih defetista koji su izabrali opciju "ne dolazim ni u kom slučaju jer je uzaludno".

Ako izdvojeno posmatramo samo one kojima nije svejedno ko je organizator (takvih je okruglo 200), među njima bi 86,5 odsto želelo da u organizaciju svakako bude uključen ProGlas, 57 odsto bi htelo da tu svakako budu studenti, a 55 odsto bi tu neizostavno očekivalo koaliciju Srbija protiv nasilja. Izgleda da je ProGlas mirođija bez koje nema čorbe.

Ako je suditi prema rezultatima ove ankete, učesnici dosadašnjih protesta smatraju da je za sledeći postizborni protest neophodno da ima jasan plan dalje akcije, a najpoželjnije bi bilo da iza njegove organizacije sinergijski stanu svi dosadašnji akteri – i ProGlas, i stranke, i studenti.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs