Osnovni uzrok prekomernog zagađenja su korupcija i nemar, poručuju iz Ekološkog ustanka

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Izveštaj o stanju životne sredine je objavljen tokom praznika, kad Skupština ne radi.

„Vrlo zgodno, izveštaj o stanju životne sredine ugledao je svetlost dana u periodu kada Skupština ne radi, te Odbor za zaštitu životne sredine nije imao prilike da dobije ovaj izveštaj na razmatranje i da o njemu obavesti javnost“, konstatuju iz Ekološkog ustanka.

Ekološki ustanak se zato javnosti obratio saopštenjem u kom se skreće pažnja na to da je protekle godine četvoro od pet građana Srbije bilo izloženo većem zagađenju nego što to organizam može da podnese bez posledica po zdravlje. Naime, „U 2022. prekoračenje dozvoljenog broja dana, sa koncentracijama većim od 50 µg/m3 PM 10 čestica zabeleženo je na čak 78% mernih mesta na kojima se ova merenja vrše“, podaci su koje donosi izveštaj.

Iz Ekološkog ustanka podsećaju na činjenicu da PM čestice imaju značajne negativne zdravstvene efekte, mogu da sadrže i kancerogene teške metale i postojana organska jedinjenja, a potiču najviše od termoelektrana, industrije, individualnih ložišta. „Koliko su opasne svedoče podaci Evropske agencije za zaštitu životne sredine (European Environment Agency), koji navode da je u 2021. godini broj umrlih u Srbiji zbog PM čestica bio 14.800“, navodi se u pratećem saopštenju.

„Kada se dovede u razmeru sa brojem stanovnika u našoj zemlji i uporedi sa zemljama u okruženju recimo Mađarskom i Rumunijom, vidimo da je duplo više smrtnih slučajeva usled zagađenog vazduha bilo u Srbiji!“, upozorava Ekološki ustanak.

Podsetimo, stručnjaci upozoravaju na to da u Srbiji od zagađenja PM česticama umre dva puta više ljudi na sto hiljada stanovnika nego na svetu, a nekoliko puta više nego u razvijenim zemljama EU, kako je nedavno skrenula pažnju Elizabet Paunović iz Nacionalne ekološke asocijacije – NEA.

Ovi podaci su poražavajući i svedoče o nemaru koji se godinama taloži širom naše zemlje i ugrožava naše zdravlje, ocenjuju iz Ekološkog ustanka. „Mi se suočavamo sa činjenicom da je zdravlje kao osnovna vrednost, od koje zavisi ostvarenje svake dobrobiti pojedinca, ozbiljno dovedeno u opasnost“, dodaju.

„Takođe, jako je važno da razumemo da zagađen vazduh nije neminovnost. Šta je sve moglo da bude urađeno? Samo za novac koji je Azvirt, prema navodima poslanika Aleksića potrošio za autoput Ruma-Šabac, preko realnog troška izgradnje (u pitanju je 25 miliona evra) mogli smo, primera radi, da na svaku krov u Rumi stavimo solarne panele, i tako smanjimo potrošnju struje i posledično zagađenje!“, konstatuje se u saopštenju.

Iz Ekološkog ustanka ocenjuju da u aktuelnim okolnostima aktivnosti formiranih radnih grupa, i izrada programa zaštite vazduha bivaju obesmišljene, a mi nastavljamo da se vrtimo u točku korupcije i nemara udišući otrovne čestice.

Izvor: Mašina





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs