Kad će i da li će se nastaviti protesti zbog izborne krađe?

Img Foto: Cemaforum

I dok vlast flertuje sa mogućnošću novih izbora u glavnom gradu, opozicija vaga kako će dalje u borbi za poništavanje izbora na svim nivoima. Da li će i kada ponovo pozvati građane na ulicu, saopštiće posle božićnih praznika. Kao jedan od mogućih datuma nezvanično se pominje 13. januar.

Nastaviće se, poručili su na poslednjem protestu, incijativa „Proglas“, studenti i opozicija.

Kako dalje još ne otkrivaju, ali tu je predsednik, rekorder medijskih pojavljivanja da na Božić nastavi u istom ritmu. Da razradi priču njemu bliskih medija o blokadi beograda za Srpsku novu godinu, šatorima, grejalicama, stiglo se do kamiona sa drvima i logorske vatre.

Voditeljka: Trinaestog januara hoće da pale još jednu logorsku vatru.

„Da unište još jednu Novu godinu“, rekao je Vučić.

Voditeljka: Hoće da pale logorsku vatru u Knez Miloševoj, jel hoće, jesu najavili?

„Dobro, jel hoće, pa šta, hoće, popravićemo“, rekao je Vučić.

Voditeljka: Jel možemo mi normalno da živimo?

„Uništiće malo asfalt, praviće gužvu popravićemo i to, šta sad“, rekao je predsednik.

Neće biti ni drva ni logorske vatre. Jer napominju aktivisti koji su 24 časa proveli na ulici, na blokadi, da nisu hteli ni pasulj na plinu da spremaju na ulici.

„To što oni pričaju je samo zastrašivanje naroda kad nas vide na ulici da budu, da ustuknu malo da da pomisle da smo vandali, huligani i slično. A ako baš će da se bave tim lomačama i glupostima, eno imaju kako se pale badnjaci i kako su se prošle godine palile na tone guma“, poručuje Ivan Bjelić, aktivista.

„To je nešto što se njemu mota po glavi i dalje plaši narod da će opozicija da pali lomače ovog puta samo da ga upozorim da ćemo ga čekati“, poručuje Aleksandar Jovanović Ćuta, „Srbija protiv nasilja“.

Jedan zahtev ostaje u fokusu, poništavanje izbora.

„Borba će se nastaviti i na ulici i na svakom drugom mestu ja pozivam poljoprivrednike, medicinske radnike, prosvetne radnike, sve da se uključe u to. To nije borba samo protiv izborne pljačke nego i za sajam na kojem će sutra da se pojave bageri“, kaže Jovanović Ćuta.

Jedni će čekati bagere, drugi tražiti da vide biračke spiskove.

„Ići će na lokalne samouprave, taj pritisak mora da se prebaci na niži nivo je to što je sam ministar Martinović rekao da on i ministarstvo nisu nadležni za otvaranje biračkog spiska“, kaže Bjelić.

Sa uzdignutim crvenim kartonima, pred Ustavnim sudom, građani su poslali simboličnu poruku institucijama – da su zakazale.

Autor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs