Kancelarija za javne nabavke: Pokrenut nadzor nad EPS-om zbog onlajn usluge

Img Foto: N1

Kancelarija za javne nabavke pokrenula je postupak monitoringa nad primenom propisa u slučaju onlajn servisa za plaćanje računa koju je Elektropirvrede Srbije (EPS) prepustila privatnoj kompaniji Alta pej (Alta pay) bez raspisivanje javne nabavke.

Kako se navodi u odgovoru N1, Kancelariji za javne nabavka je dostavljeno obaveštenje zainteresovanog lica u kojem je ukazano na moguće nezakonito postupanje naručioca „Elektroprivreda Srbije“.

„S tim u vezi, Kancelarija je u skladu sa zakonskim ovlašćenjima pokrenula postupak monitoringa nad primenom propisa o javnim nabavkama“, navedeno je u odgovoru Kancelarije za javne nabavke.

Nije poznato koliko će monitoring trajati.

Nedavno je Elektroprivreda Srbije pustila u rad onlajn servis za plaćanje računa i navela da sva zarada, a to su 28,77 dinara po jednom plaćanju, pripada privatnoj firmi Alta pej.

Kako je EPS saopštio, za prve dve nedelje otvoreno je 122.384 naloga, a sa svakog naloga moguće je izvršiti više plaćanja.

Pod pretpostavkom da je sa svakog otvorenog naloga plaćen po jedan račun, dolazi se do sume 3.520.987 dinara, što je prema srednjem krusu Narodne banke Srbije za 1. decembar, 30.045 evra.

Prema kaznenim odredbama Zakona o javnim nabavkama prekršaji naručilaca se po članu 236 kažnjavaju novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara, odnosno maksimalno 8.500 evra.

U Srbiji, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, postoji 3.589.611 stanova sa instalacijama električne energije, od čega je 2.625.551 onih koji se stalno koriste.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs