Bivši direktor Infrastrukture železnice: Kako se izvlačio novac iz tog javnog preduzeća

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Miroljub Jevtić, bivši direktor Akcionarskog preduzeća za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom Infrastrukture železnice Srbije, koji je pravosnažno osuđen na jednogodišnju kaznu zatvora zbog primanja mita i protiv koga se vodi još jedan postupak, tvrdi za NIN da je žrtva progona jer nije želeo da učestvuje u kriminalu i korupciji i što se suprotstavio pokušajima izvlačenja novca iz tog državnog preduzeća.

„Bio sam na brutalan način sprečavan u svemu dobrom što sam pokušavao da uradim“, kategoričan je Miroljub Jevtić.

A to dobro se, piše NIN, ogledalo u rekonstrukciji 425 kilometara pruga sopstvenim sredstvima za dve godine (pre toga su se radovi izvodili samo iz stranih kredita) i u spasavanju projekta ’Brze pruge’.

„Sprečavan sam u tome na sve načine: opstrukcijama pri izvođenju radova, pri isporuci materijala, pri vršenju eksproprijacije, pri izdavanju građevinskih dozvola, fingiranim štrajkovima, zastrašivanjem na način da mi se noću ulazi u kancelariju i ostavljaju upaljena svetla, kroz medijske napade zbog čega sam za dve godine dao 300 saopštenja“, objašnjava Jevtić.

On tvrdi da su se namerno odugovlačili i radovi na izgradnji dela pruge od Beograda ka severu Srbije.

Kaže da je izdavanje dozvola opstruirala državna sekretarka Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandra Damjanović.

„Mislim da su u to vreme za sve na svaki način pokušavali da okrive ministarku Zoranu Mihajlović, a kad je u pitanju takav obračun, to izgleda nema cenu i može sve da propadne. Aleksandra Damjanović je kuma Dragoslava Burzanovića, koji mi je nenajavljeno uneo novac u kancelariju da vrati dug, da bih posle mnogo promena scenarija bio osuđen kao da sam primio mito“, ispričao je Jevtić za NIN.

Ističe da se borba za njegovu smenu vodila od prvog dana jer nije pristao da da mašine železnice Bauvezenu, koji je trebalo da naplati posao koji bi železnica uradila, piše NIN.

Ceo tekst čitajte u nedeljniku NIN.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs