Tri gradske uprave na jugu pod lupom DRI - nezakoniti tenderi i službenici sa većim platama od predviđenih

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Kršenje zakona prilikom planiranja i sprovođenja višemilionskih javnih nabavki, veći broj zaposlenih u Gradskoj upravi od dozvoljenog, službenici sa većim platama nego što bi trebalo da primaju i radna mesta koja sistematizacijom nisu predviđena - tek su neke od nepravilnosti koje je Državna revizorska institucija našla u upravama gradova Vranje, Leskovac i Prokuplje.

Direktni korisnici budžeta Grada Vranja su prošle i 2021. godine nabavljali dobra i usluge bez sprovođenja javnih nabavki u iznosu od 23,04 miliona dinara, bez poštovanja zakonskih procedura u iznosu od 932 miliona dinara i bez kontrole izvršenja ugovora i okvirnih sporazuma u iznosu od 26,57 miliona dinara, navode iz DRI.

Dodaju da masa sredstava za plate nije pravilno utvrđena i da je broj zaposlenih i angažovanih u Gradskoj upravi veći od dozvoljenog.

Primenom pogrešno utvrđenih koeficijenata za obračun i isplatu plata, primenom pogrešne osnovice za obračun i isplatu dodataka i naknada zaposlenih i isplatom novčanih čestitki zaposlenima, preuzimane su obaveze i izvršavani rashodi za zaposlene po osnovama koje nisu u skladu sa važećim zakonskim i drugim propisima - piše u izveštaju DRI.

I u Prokuplju su prilikom sprovođenja tendera i zaključenja ugovora utvrđene brojne nepravilnosti, u ukupnom iznosu od 669,2 miliona dinara, dok su kod izvršenja ugovora utvrđene nepravilnosti u ukupnom iznosu od 275,77 miliona.

Iz Državne revizorske institucije ističu da je, kada je reč o javnim nabavkama, Grad Prokuplje sproveo neke u kojima procenjene vrednosti nisu adekvatno određene, u kojima najbolji ponuđač nije izabran primenom odabranog kriterijuma, kao i one u kojima tehničke specifikacije nisu bile u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Zbog izostanka kontrole i praćenja realizacije zaključenih ugovora, izvršena su plaćanja u iznosu većem od vrednosti isporučene količine dobara, kao i u iznosu većem od ugovorene vrednosti - napominju iz DRI.

Takođe, kod određenog broja službenika Grada Prokuplja nisu utvrđena zvanja i nisu primenjeni koeficijenti za obračun plata u skladu sa propisima, pa su zarade pogrešno obračunate i isplaćene za 514.000 dinara više.

I leskovački direktni korisnici budžeta u 2021. i 2022. kršili su Zakon o javnim nabavkama.

Konkursnom dokumentacijom u osam postupaka ukupne ugovorene vrednosti od 1,31 milijarde dinara određen je kriterijum za kvalitativni izbor privrednog subjekta koji nije u logičkoj vezi sa predmetom nabavke i kojim je ograničena konkurencija. U tri postupka preuzeli su obaveze ugovorima o javnim nabavkama u većem iznosu za 7,07 miliona dinara od odobrenih aproprijacija - navode iz DRI.

Grad Leskovac je imao rashode za koje nisu postojali razlozi da se ne sprovede postupak javne nabavke, ali on ipak nije sproveden.

Bez osnova su isplatili platu i socijalne doprinose na teret poslodavca šefu Odeljenja za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu, koji nije imao uslove za napredovanje na to radno mesto, u iznosu od 427.000 dinara i direktoru Jedinice za implementaciju Projekta “Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda grada Leskovca i proširenja kanalizacione mreže” sa razdela Gradske uprave u iznosu od 1,41 milion dinara, iako to radno mesto nije predviđeno propisima ni aktom o sistematizaciji - piše u izveštaju.

Novoprimljenom višem referentu u Leskovcu su, takođe, isplatili plate više za po 3.000 dinara zbog primene uvećane osnovice za obračun i isplatu.

Autor: Južne vesti





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs