Zelena budućnost na stranicama kalendara EU PRO Plus programa za 2024. godinu

Img Foto: Unops

Lena Gligorić, učenica Škole primenjenih umetnosti iz Šapca, dobitnica je prve nagrade na likovnom konkursu za kalendar EU PRO Plus programa za 2024. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Kseniji Tošić iz Umetničke škole iz Niša i Aleksi Potiću iz Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijević” iz Aleksinca. Glasovima publike i stručnog žirija njihovi radovi su ocenjeni kao najbolji u odgovoru na ovogodišnju temu takmičenja „Stvaramo zeleniju budućnost!“. Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara proglašena je za najbolju školu na osnovu angažovanja i predanosti u radu sa učenicima i pripremi likovnih radova.

Lena Gligorić, Škola primenjenih umetnosti, Šabac

Već tradicionalno takmičenje koje zajedno organizuju Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji, Ministarstvo za evropske integracije i UNOPS podstaklo je ove godine srednjoškolce i srednjoškolke da svoju kreativnost usmere ka oblikovanju zelenije budućnosti za sve. Kroz likovni izraz oni su predstavili svoje veštine i buduća zanimanja u oblasti cirkularne ekonomije odnosno kako mogu da doprinesu smanjenju otpada, reciklaži, ponovnoj upotrebi starih stvari i sveukupnom menjanju društvenih navika u cilju zaštite životne sredine.

„Ovogodišnji likovni konkurs EU PRO Plus  pokazao je neverovatan potencijal naših mladih umetnika u oblikovanju zelenije budućnosti. Ovi radovi nisu samo umetnička dostignuća, već važne poruke o održivosti i principima cirkularne ekonomije koje su ključni elementi ekološke strategije Evropske unije. Vaš rad predstavlja primer same suštine inovacije i ekološke svesti. Vi niste samo umetnici, već i ambasadori promena, koji će da vode put u očuvanju životne sredine i primeni cirkularne ekonomije”,  rekao je šef sektora za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Manuel Munteanu čestitajući pobednicima i svim učesnicima likovnog konkursa.

Na likovni konkurs, koji je bio otvoren od 17. oktobra do 17. novembra, pristiglo je 149 radova iz 39 srednjih škole sa teritorije koju pokriva EU PRO Plus program.

„Pobednici ovogodišnjeg takmičenja ne samo da su umetnički nadareni nego znaju kako da unaprede kvalitet životne sredine, da recikliraju, da koriste stare stvari da naprave nešto novo i korisno. Vi ste zapravo  nosioci pozitivnih promena u budućnosti na polju zaštite životne sredine i svojim primerom podstičete sve nas da se aktivno uključimo u jednu od globalno najvažnijih tema”, rekao je Slobodan Aleksić, iz Ministarstva za evropske integracije. Aleksić je posebno istakao značaj angažovanja profesora koji već godinama unazad podstiču đake da učestvuju na ovom konkursu i angažuju svoju kreativnost.

„Likovni konkurs za kalendar je prvi put organizovan 2010. godine kada je program Evropske unije  usmeren na lokalni razvoj obuhvatao 25 gradova i opština. Tokom 13 godina kako je naš program rastao i do sadašnjih 99 gradova i opština,  mi smo imali priliku da vidimo i kako stasavaju generacije srednjoškolaca i srednjoškolki koje su učestvovale na likovnom konkursu. Vaše ideje su za nas uvek podrstek  da budemo još bolji u svom radu i da probamo da odgovorimo i na potrebe vas mladih”, rekla je Olivera Kostić menadžerka EU PRO Plus programa.

Na stranicama kalendara programa EU PRO Plus za predstojeću godinu, pored prva tri nagrađena rada, naći će se i radovi Dunje Nogić iz Aleksinca, Anje Terzić i Mine Tomović  iz Kraljeva, Ane Tošić i Petre Mladenović iz Leskovca, Kaline Rakonjac iz Nove Varoši, Vildane Vejsilović iz Novog Pazara, Anastasije Božilović iz Surdulice i Stefane Glumac iz Vrnjačke Banje. Đaci su za postignut uspeh dobili laptop i tablet računare i mobilne telefone, dok je Škola za dizajn tekstila i kože iz Novog Pazara nagrađena laptopom i projektorom. Rezultati likovnog takmičenja  mogu se naći na internet stranici programa EU PRO Plus programa Rezultati Likovnog konkursa za kalendar za 2024. godinu - „Stvaramo zeleniju budućnost!“ .

Aktivnosti EU PRO Plus programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa 30 miliona evra. Program, čiju realizaciju vodi Ministarstvo za evropske integracije,  ima za cilj da doprinese poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenju lokalne infrastrukture i kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi UNOPS.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs