Studenti „svirali kraj“: Protest ispred RIK-a se nastavlja sutra

Img Foto: Printscreen N1

Koalicija Srbija protiv nasilja pozvala je građane da se i večeras u 18 sati okupe ispred zgrade u kojoj se nalazi RIK u znak protesta zbog izborne krađe.

Nosioci liste Marinika Tepić i Miroslav Aleksić ušli su sinoć u sedište RIK-a i počeli štrajk glađu zbog, kako navode, neregularnosti izbora u Beogradu, ali i širom Srbije, za koje, kako kažu, imaju brojne dokaze i poručili su da ostaju u zgradi RK-a sve do poništenja izbora u Begradu.

Miroslav Aleksić pozvao je sve opozicione stranke da se priključe protestu i, kako je naveo, „očuvanju izbornog procesa“.

Sinoć je, prema nekim procenama, ispred RIK-a bilo 4.000 građana. Protest je obeležilo i nekoliko incidenata. U jednom trenutku je probijena ograda ispred zgrade, koja je sporadično gađana jajima. Tokom večeri, priliko izlaska iz zgrade, napadnut je direktor Republičkog zavoda za statstiku Miladin Kovačević prilikom izlaska iz zgrade.

Pratite iz minuta u minut:

21:36 Studenti svirali kraj za večeras, sutra ponovo u 18 ispred RIK-a

Nekoliko desetina najupornijih studenata je još ispred RIK-a.

Oni u prvim redovima svirali za večeras kraj i pozvali na ponovno okupljanje sutra u 18 časova sa jednim osnovnim zahtevom za poništavanje izbora.

Poslanici su se povukli na treči i četvrti sprat.

Poruke ispred Skupštine koje ostaju ispred Skupštine "Dokle više" i "Falsifikat".

Uzvikivali su lopovi, lopovi, a poruke su naviše bile upućivane Aleksandru Vučiću i Zagorki Dolovac.

21:21 SAD: Pozivamo Srbiju da istraži izborne neregularnosti

SAD pozivaju Srbiju da istraži navode međunarodnih posmatrača o izbornim neregularnostima, izjavio je na konferenciji za novinare portparol Stejt departmenta Metju Miler, a prenosi Glas Amerike.

Na pitanje Glasa Amerike kako Sjedinjene Države vide preliminarne zaključke međunarodnih posmatračkih misija na čelu sa OEBS-om, u kojima su navedene brojne izborne neregularnosti, Miler je odgovorio da se u Vašingtonu razmatra taj preliminarni izveštaj.

21:18 Kreni-Promeni: Nepoznata osoba listala podatke studenata ispred RIK-a

Pokret Kreni-Promeni objavio je snimak na kome se vidi osoba koja na protestu o izbornoj krađi lista lične podatke studenata i mladih koji su prethodnog dana bili na protestu.
Reč je o snimku koji kruži društvenim mrežama.

 Kreni-Promeni zatražio je da se MUP izjasni da li je reč o pripadnicima bezbednosnih službi koji poseduju lične podatke mladih osoba na protestu i zbog čega su mladi predmet posebnog interesovanja bezbednosnih službi.

20:44 Tadić o protestu: Prisutni smo od prvog trenutka, ne prihvatamo rezultate

Predsednik SDS Boris Tadić objavio je na mreži X da su se odazvali pozivu koalicije Srbija protiv nasilja i prisustvuju protestnom skupu zbog kraže izbora. 

"Povodom javnog poziva Ćute i Milivojevića da se priključimo protestima, obaveštavamo da smo mi prisutni od prvog trenutka, kao i večeras. Ne prihvatamo rezultate izbora i svom snagom se pridružujemo borbi za poništavanje rezultata izbora na svim nivoima. Prihvatamo i poziv na sastanak radi dalje koordinacije". objavio je Tadić na mreži X.

20:38 Jaja na RIK bacali "nezavisni i ljuti studenti"

Protesni skup protiče mirno, izuzev jaja koja su nekoiko puta bačena na zgradu.

Kako je javio naš reporter, ta jaja su bacili nezavisni i ljuti studenti, koji ne pripadaju Studentima protiv nasilja.

Pavle Cicvarić je rekao da se studenti protive svakom nasilju uključujući i bacanje jaja i drugih predmeta koji bi mogli da povrede nekoga.   

20:19 Branislav Trifunović na protestu: Danas je Sveti Nikola, odlučio sam da budem sa najbližima

Glumac Branislav Trifunović izjavio je da je na protestu ispred RIK prvenstveno zbog studenata.

Trifunović kaže da kad je čuo „njih troje u žučnoj raspravi sa Srđanom Milivojevićem i Ćutom sinoć, nekako su ga ponovo uključili“.

„Čini mi se da smo svi bili i frustrirani, prevareni, osećali se loše. To su ti neki ljudi zbog kojih uvek iznova pomisliš da ima nade“, kaže.

Misli da pritisak jeste jedini način.

20:16 Marčelo o fantomskim biračima: Kao pesma "ovo je moja kuća žive 108 tu“

Na protestu ispred RIK je i Marko Šelić Marčelo, koji kaže da je tu prvenstveno zbog studenata.

Naglasio je da je tu jer su „hrabri i divni studenti i studentkinje sinoć i danas pozvali sve ljude da budu tu“.

„Znam da su bili tu na svim prethodnim protestima, da su pokušavali da animiraju ljude tokom kampanje da izađu na glasanje. U njihove namere ni malo ne sumnjam, a to koliko su sinoć bili besni i očajni, meni lično govori da moram da budem ovde. Ja sam ovde prvenstveno bzig njih, da podelim sa njima šta god se desilo“, kaže on.

20:14 Majć: Mi smo kroz istoriju skupo plaćali izborne neregularnosti

Sudija Miodrag Majić, zajedno sa ostalim pokretačima Proglasa, pojavio se večeras na protestu opozicije i građana ispred Republičke izborne komisije, kako bi ih podržali u borbi za izbornu pravdu.

„Došli smo da pružimo podršku ljudima koji opravdano traže da se uznemirujuće vesti koje dolaze do nas prethodna dva dana ispitaju,“ kazao je sudija Majić za Novu.

20:01 Tepić: Tražili smo uljučenje u Dnevnik RTS, a dobili redovan izveštaj

Nosilac liste Srbija proztiv nasilja Marinika Tepić izjavila je da je dala izjavu za RTS, navodeći da je to bio izveštaj sa protesta.

"To je bio izveštaj sa protesta. Ali mi nismo tražili redovno izveštavanja nego uklljučenje u Dnevnik RTS", rekla je ona ta N1.

 Posle, kako je navela "besomučne krađe" u Beogradu, falsifikovanih glasova u Srbiji, lista Srbija protiv nasilja je tražila da ih uključe u RTS jer više od polovine građana Srbije ne zna da je SNS izgubila izbore u Beogradu.

19:44 Lazović: Mi smo Beograd dobili, ali nam je pobeda oteta

Prvi na listi Srbija protiv nasilja Radomir Lazović izjavio je da oni nisu izgubili Beograd već da im je pobeda oteta, i da im tek sada pristižu informacije o tome kolike su bile izborne manipulacje.

"Ljudi, mi nismo izgubili Beograd, mi smo ga dobili, ali nam je pobeda oteta i mi moramo da se izborimo da je vratimo", rekao je Lazović za N1.

19:30 Golubović: Mladi imaju pravo da budu besni

Jedan od inicijatora ProGlasa, reditelj Srdan Golubović rekao je da postoje sumnje i brojni dokazi u vezi sa neregularnošću izbora i da je treba izvršiti pritisak na institucije da se to istraži do kraja.

Inicijatori ProGlasa, kako kaže, podržavaju građane, a institucije moraju da donesu određene odluke.

"Mora do kraja da se utvrdi i kaže da li je bilo nepravilnosti. Ako jeste, za to mora da se snosi odgovornost", smatra Golubović.

Prema njegovim rečima, građani moraju da izvrše pritisak da institucije ipak donesu poštenu i pravu odluku i važno je da studenti predvode ovaj protest.

"Mladi imaju puno pravo da budi besni, budućnost pripada njima", kazao je on.

Njihova reakcija je, kako dodaje, vratila nadu u građanski bunt, isakao je Golubović i dodao da mora da se izvrši pritisak na institucije da bi istina izašla na videlo.

19:20 Ka zgradi RIK-a poletela jaja, Cicvarić: Mi to ne podržavamo

Ka zgradi Male Skupštine poletela su jaja.

Kako javlja naš reporter, nekoliko jaja bačeno je na zgradu gde se nalazi RIK.

Student Pavle Cicvarić rekao je da studenti ne pozivaju na nasilje, na gađanje jajima, niti bilo kojim drugim predmetom koji bi mogao nekoga da ugrozi.

19:15 Bez sednice RIK-a večeras

Večeras neće biti sednice RIK-a, javio je reporter N1.

To je zvanično potvrđeno, kao i infrmacija da će sednica RIK-a biti održana sutra. 

19:11 Ivanka Popović: Odazvali smo se pozivu studenata

Na skupu ispred RIK su i inicijatori ProGlasa, koji kažu da su tu da bi podržali studente, jer su studenti bili sa njima dok su išli po zemlji i razgovarali sa građanima o važnosti izlaska na izbore.

"Kao što znate, ovaj skup organizuju studenti, odazvali smo se pozivu studenata, dok sam kao ProGlas išli po Srbiji, razgovarali sa ljudima o tome zašto je važno da se izađe na glasanje, studenti su bili sa nama. Iz tog razloga, pošto mi želimo smenjivu vlast, regularne izbore i otvorene medije, razumemo zabrinutost studenata, što sada ta situacija očigledno nije takva“, kaže profesorka Ivanka Popović.

Došli su, kaže da ih podrže i da naglase ponovo da je ono što žele da se „poštuju propisi“.

19:05 Biševac: Ne sumnjam da su izbori pokradeni

Novinarka lista Danas Safeta Biševac izjavila je da ne sumnja da je vlast "pokrala" izbore, ali da ne vidi mogućnost da se to dokaže.

"Ne sumnjam da je vlast pokrala, ali ne vidim mogućnost da opozicija to dokaže", rekla je Biševac za N1.

Kao jedinu mogućnost za to vidi, kroz pritisak međunarodne zajednice.

Ona je izrazila bojazan da će se i ovaj protest, kao i prethodni, izduvati.

Plašim se da će se završiti isto kao prethodni za nekoliko dana, kazala je ona.

18:52 Na protestni skup došli i inicijatori ProGlasa

Inicijatori ProGlasa pridružili su se okupljenima ispred zgrade Rik-a.

Tu su Ivanka Popović, Miodrag Majić, Dragan Bjelogrlić, Peca Popović, Srdan Golubović, Tamara Džamonja Ignjatović.

18:45 Aleksić: Svi sve znaju, ali ćute i čekaju mig Aleksandra Vučića

Jedan od nosilaca izborne liste Srbija protiv nasilja Miroslav Aleksić izjavio je za N1 da predstavnici te koalicije ostajemu u zgradi RIK-a dok se ne ponište izbori.

"Nema govra da se povlačimo, mi smo unutra, blokiraćimo zgradu skupštine i RIK-a", rekao je Aleksić.

Tražimo da se ponište izbori, treba da se oglasi tužilaštvo i zarobljene institucije, ističe Aleksić navodeći da moraju na ulici da se bore.

Institucije sve znaju ali ćute, jer čekaju mig Aleksandra Vučića.

18:29 Skup protiče mirno, građani bacaju "falsifikovane" glasačke listiće

Protestni skup protiče mirno.

Građani su izveli jedan performans, bacali su u vis glasačke listiće sa izbornim listama na kojima je crvenom bojom napisano falsifikat.

18:24 Studenti: Ovo je slobodna država, izlazite napolje

"Ovo je slobodna država, izlazite napolje", poručuju studenti ispred RIK-a megafonom.

Takođe, čuju se povici "Lopovi".

Poslanici koalicije Srbija protv nasilja koji se nalaze ispred RIK-a, spremni su da se pridruže narodu koije se okupio ispred zgrade, da, kako kažu, zajedno odbrane volju građana i da se ponište izbore, javila je reporterka N1 koja se nalazi u zgradi RIK-a.N1

18:14  Izdaja, izdaja, poručuju okupljeni

Na samom ulazu ispred Stare skupštine su uglavnom mladi ljudi.

"Izdaja, izdaja", čuju se povici studenata koji su među okupljenima.

Među transparentima je i "Krađa izbora je atak na državu". 

Ljudi i dalje pristižu.

18:09 Građani se okupljaju ispred RIK-a

Saobraćaj u Ulici kralja Milana je blokiran, čime je i počeo protestni skup zakazan za 18 sati, javlja reporter N1.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs