Za korupciju ćutanje je zlato

Img Foto: Cemaforum

U savremenom društvu, korupcija je jedan od najtežih i najrasprostranjenijih oblika kriminaliteta i predstavlja zloupotrebu društvenog položaja radi sticanja lične koristi ili koristi za drugoga. I cela rečenica, ili bolje reći cela država stane u tu jednu reč – KORUPCIJA.

Toliko je duboko ukorenjena u naše društvo da je pitanje godina, a možda i decenija da bi se ta negativna društvena pojava suzbila i iskorenila. Kako je sistemska korupcija najopasnija jer nastaje kada korumpirani pojedinci, odnosno nosioci vlasti, neprihvatljivo ponašanje ugrade u politički, ekonomski i vrednosni sistem zemlje, pa to postane uobičajen, prihvatljiv način ponašanja borba protiv nje postaje gotovo uzaludna.

Ipak, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA već godinama aktivno piše, objašnjava, upozorava koliko je veliki mah zauzela sistemska korupcija u Srbiji, a ujedno i predlaže rešenja da se krene sa suzbijanjem kako posledica tako i uzorka ove negativne pojave.

Veliki značaj na suzbijanju korupcije na lokalnom nivou imaju lokalne strategije za borbu protiv korupcije. Jedan od mehanizama je i osnivanje Lokalnih antikorupcijskih foruma u lokalnim samouravama u kojima aktivnu ulogu imaju sami građani.

Stručnjaci prave podelu na malu i veliku korupciju i obe sa sobom nose velike opasnosti po društvo.

Davanje i primanje mita su krivična dela koja su postala sinonim za korupciju. Osnovni element ovih krivičnih dela je da se novcem ili poklonima službeno lice motiviše da učini neku nama važnu radnju, a koja je, inače, u njegovoj nadležnosti.

Davanje mita onima od kojih zavisi nečija korist ili privilegija naziva se podmićivanje. Podmićivanje je postala svakodnevna pojava, a utisak građana je da je najprisutnija u zdravstvu – primer: mesecima si na listi čekanja za operaciju, ali ako daš ’koverat’ brzo se sa poslednje pozicije ’penješ’ na vrh liste.

Osim koverata sa novcem, izuzetno je rasprostranjena i podjednako opasna tzv. ’mala korupcija’. Čašćavanje čokoladom, flašom pića, parfemom postalo je uobičajeni model ponašanja. Sa ovim oblikom korupcije građani se susreću svakodnevno.

Pored navedenih primera koruptivnih pojava tu su još i nelegalno bogaćenje, nepotizam, kronizam, pantoflaža, sukob interesa – pojmovi koje ćemo objasniti u sledećoj tabeli: „Ključna stvar u borbi protiv korupcije je da koruptivnim pojavama govoriš slobodno i bez straha. Bilo da si svedok ili žrtva korupcije, tvoja građanska dužnost je da korupciju prijaviš nadležnim organima. Jer, šteta koja može biti učinjena tebi i društvenoj zajednici neprocenjiva je i za buduće generacije. Da još jednom podsetimo za korupciju ćutanje je zlato,“ poručuju iz CEMA tima.

Početni korak borbe protiv korupcije u Čačku predstavljalo bi osnivanje Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF) koji će pratiti sprovođenje Lokalnog antikorupcijskog plana i ukazivati na svakodnevne koruptivne pojave. Grad Čačak, u okviru zahteva EU integracija bio je u obavezi da LAF osnuje još 2017. godine, a do današnjeg dana taj organ u lokalnoj samoupravi ne postoji.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs