Sve o izbornom procesu u Srbiji: IZBORNI DAN - ŠTA SE SME, A ŠTA NE?

Img Foto: CEMA - Luka K.

Sve o izbornom procesu u Srbiji je serijal tekstova koji građanima omogućava da na najlakši način dođu do neophodnih informacija koje se tiču izbora u Srbiji.

Kako se istog dana održavaju predsednički, parlamentarni, a negde i lokalni izbori, da li moram da glasam na svim izbornim nivoima ili mogu da, na primer, glasam na parlamentarnim i lokalnim, a na predsedničkima ne?

Iako se na istom biračkom mestu glasa na više izbornih nivoa, odnosno na predsedničkim, parlamentarnim, a negde i lokalnim izborima, birač nije dužan da glasa na svim izborima koji se održavaju.

Potrebno je da članove biračkog odbora obavesti o tome na kojim izborima želi da glasa, a na kojima ne.

S kojim dokumentom mogu da glasam?

Možete da glasate sa svakim dokumentom koji sadrži JMBG (jedinstveni matični broj građana) – sa važećom ličnom kartom ili važećom putnom ispravom (pasošem). Ukoliko ste započeli proceduru promene lične karte, potrebno je da kod sebe imate potvrdu MUP-a. Osim toga, ukoliko je posedujete, na glasanje možete izaći i sa vojnom legitimacijom koja sadrži fotografiju i JMBG. 

Prema uputstvu RIK-a, birač koji glasa na biračkom mestu unutar zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, svoj identitet može da dokaže i odgovarajućom ispravom koju mu izdaje taj zavod.

Šta ako mi se ne slažu podaci iz biračkog spiska i iz lične karte?

U slučaju da ste promenili prezime, možete svejedno glasati ako su ostali podaci isti (ime i JMBG).

Ipak, da bi se podaci iz lične karte i biračkog spiska podudarali, neophodno je da opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj ste prijavljeni, podnesete zahtev za promenu podataka u biračkom spisku. O tom zahtevu odlučuje se u roku od 24 časa.

Šta je “bugarski voz”?

 “Bugarski voz” predstavlja lanac izborne prevare u kojem prvi učesnik – glasač ne ubaci glasački listić u kutiju nego ga iznosi izvan biračkog mesta. Taj “popunjen” listić sledeći učesnik u prevari iskoristi za glasanje, a napolje iznosi novi “blanko” listić i tako unedogled.

Važeći i nevažeći glasački listić

Česta dilema među biračima jeste šta je važeći, a šta nevažeći glasački listić i kako se pravilno zaokružuju kandidati, odnosno izborne liste i šta da rade ako slučajno zaokruže broj onih za koje nisu želeli da glasaju.  

Šta se smatra važećim, a šta nevažećim glasačkim listićem, određeno je Zakonom o izboru narodnih poslanika i precizirano Priručnikom o radu biračkih odbora Republičke izborne komisije. Pred biračem je više mogućnosti kako može da ispuni glasački listić:

Da li postoji gornja granica (godina) za glasače?

Ne. Pravo da glasa na izborima ima svaki punoletni državljanin Republike Srbije nad kojim nije produženo roditeljsko pravo, odnosno koji nije potpuno lišen poslovne sposobnosti.

Da li lica koja nemaju punu poslovnu sposobnost mogu da glasaju?

Pravo da bira narodne poslanike i da bude biran za narodnog poslanika ima punoletni državljanin Republike Srbije nad kojim nije produženo roditeljsko pravo, odnosno koji nije potpuno lišen poslovne sposobnosti.

Lice delimično lišeno poslovne sposobnosti može da bira narodne poslanike i da bude birano za narodnog poslanika ako sud rešenjem o delimičnom lišenju poslovne sposobnosti nije utvrdio da je nesposobno da vrši izborno pravo.

Isto važi i za glasanje na predsedničkim izborima.

Da li mogu da se obratim članu lokalne izborne komisije ili članu RIK-a da izvrši uvid u izborni materijal da li sam glasao/la?

Da.

Član i zamenik člana lokalne izborne komisije i RIK-a imaju pravo da u roku od 48 sati od završetka glasanja izvrše uvid u izborni materijal sa svakog biračkog mesta i da provere da li je glasao birač koji mu dostavi svoju adresu, JMBG i pismenu saglasnost za tu proveru.

Da li mogu da glasam ako imam dvojno državljanstvo?

Da. Ukoliko pored državljanstva Republike Srbije imate i državljanstvo neke druge zemlje, možete da izađete na glasanje.

Na parlamentarnim i predsedničkim izborima može da glasa svaki punoletni državljanin Republike Srbije nad kojim nije produženo roditeljsko pravo, odnosno koji nije potpuno lišen poslovne sposobnosti.

Međutim, da bi birač mogao da glasa na lokalnim izborima, mora da ima i prebivalište na teritoriji jedinice lokalne samouprave u kojoj ostvaruje izborno pravo.

Da li mogu da podnosim primedbu na zapisnik o radu biračkog odbora?

Ne. Zakon o izboru narodnih poslanika ne daje mogućnost biračima da podnose primedbe na zapisnik, već samo članovima biračkog odbora i posmatračima (koji to rade na posebnom obrascu).

Da li neko može da zna za koga sam glasao/la?

Ne! Ustav Republike Srbije i zakon propisuju da je glasanje tajno.

Iz tog razloga se glasanje na biračkom mestu obavlja iza paravana koji treba da obezbedi da niko ne može da vidi kako ste glasali, odnosno da li ste i koga zaokružili na glasačkom listiću. 

To dalje znači da nikome ne morate da odgovorite da li ste i za koga glasali i zašto jeste ili niste glasali, bez obzira na činjenicu da li vas je to pitao član biračkog odbora, posmatrač, novinar ili neki drugi birač.

Da li mogu da glasam ako mi ne stigne poziv za glasanje?

Da. Za glasanje je dovoljna lična karta ili pasoš, odnosno ako ste u procesu promene lične karte potvrda od MUP-a.

Iako zakon kaže da birač mora da dobije obaveštenje o danu i vremenu glasanja, niste u obavezi ni da to obaveštenje ponesete na biračko mesto, niti birački odbor sme kao uslov za glasanje da postavi pokazivanje tog obaveštenja.

Poziv za glasanje svakom biraču treba da bude dostavljen najkasnije pet dana pre dana glasanja.

Da li neko sme da me fotografiše na biračkom mestu?

Ne. Nijedan član biračkog odbora ne sme da iskorači iz svojih zakonom propisanih nadležnosti i da fotografiše birača koji je došao na glasanje. 

Sve što birački odbor sme i mora da uradi jeste da uruči glasački listić biraču za kojeg je UV-lampom utvrdio da nije glasao na drugom biračkom mestu, kojem je utvrdio identitet uvidom u njegovu ličnu kartu ili drugu odgovarajuću javnu ispravu i koji je upisan u birački spisak.

Birač potom popunjava glasački listić iza paravana koji je postavljen tako da obezbedi potpunu tajnost glasanja, presavija listić tako da se ne vidi kako ga je popunio i ubacuje ga u glasačku kutiju.

Birački odbor je dužan da posebno vodi računa o tome da niko ne prilazi paravanu dok birač popunjava glasački listić.

Da li neko može da glasa u moje ime?

Ne, to je zabranjeno!

Prema Ustavu Republike Srbije i zakonima glasanje je lično i jedini izuzetak predstavlja glasanje uz pomoć pomagača. Taj izuzetak odnosi se na birače koji nisu u mogućnosti da na biračkom mestu lično glasaju (slepa, invalidna ili nepismena lica) i koji mogu sa sobom da na biračko mesto povedu lice koje će umesto njih, na način na koji mu oni odrede, ispuniti glasački listić, odnosno obaviti glasanje.

Šta ako nisam u stanju da dođem do biračkog mesta?

U slučaju da zbog teške bolesti, starosti ili invaliditeta niste u mogućnosti da glasate na biračkom mestu, možete glasati van biračkog mesta. Sve što treba da uradite je da o tome obavestite lokalnu izbornu komisiju najranije 72 sata pre dana glasanja, a najkasnije do 11.00 sati na sam dan glasanja.

U tom istom periodu na dan glasanja možete obavestiti i birački odbor. Birački odbor zatim određuje svoja tri člana koja će obići sve birače koji glasaju van biračkog mesta, utvrditi njihov identitet, izvršiti proveru UV lampom i predati im potvrdu o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta, koju birač potom potpisuje.

Poverenici biračkog odbora su u obavezi da napuste prostoriju u kojoj birač glasa. Kada birač koji glasa van biračkog mesta popuni glasački listić, on ga presavija i stavlja u poseban koverat koji poverenici boračkog odbora pred njim pečate i zajedno sa potvrdom o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta stavljaju u službeni koverat.

Odmah po povratku na biračko mesto poverenici biračkog odbora moraju da predaju službeni koverat biračkom odboru koji ga otvara i proverava da li postoji potpisana potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta. Ako ta potvrda postoji, član biračkog odbora zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska i na mestu za potpis birača u izvodu iz biračkog spiska stavlja napomenu da je birač glasao van biračkog mesta. Nakon toga se otvara zapečaćen koverat i presavijeni glasački listić se  ubacuje u glasačku kutiju.

Da li mogu da glasam na izborima (republičkim i lokalnim) ako sam dobio/la poziv samo za jedne?

Možete. Poziv za glasanje nije neophodan da biste glasali.

Na biračkom mestu dovoljno je da imate ličnu kartu ili pasoš, odnosno potvrdu od MUP-a ukoliko ste započeli proceduru promene lične karte.

Kako glasaju osobe sa invaliditetom?

Biračko mesto određuje se tako da bude pristupačno biračima i da im omogući da bez teškoća glasaju.

Ipak, ukoliko je birač zbog svog invaliditeta sprečen da dođe na biračko mesto, zakon mu omogućava da glasa kod kuće. Sve što je potrebno da birač uradi kako bi glasao van biračkog mesta, odnosno kod kuće, jeste da o tome obavesti lokalnu izbornu komisiju najranije 72 sata pre dana glasanja a najkasnije do 11.00 sati na sam dan glasanja. U tom istom periodu na dan glasanja može obavestiti i birački odbor, koji će zatim poslati svoja tri člana i u skladu sa zakonom omogućiti biraču da popuni glasački listić.

Ko može da glasa kod kuće?

Kod kuće mogu da glasaju isključivo nemoćna stara lica, lica koja su sprečena da dođu na biračko mesto iz zdravstvenih razloga, kao i osobe sa invaliditetom. Sprečeno lice nije osoba koja ne može da dođe da glasa na biračkom mestu zbog, na primer, obaveza na poslu.

Tokom izbornog procesa 2020. godine, usled pandemije korona virusa, bio je produžen period u kom su birači mogli da se prijave da glasaju van biračkog mesta, odnosno kod kuće. Za glasanje van biračkog mesta tada se prijavilo 3.3 odsto birača izašlih na izbore, a ovaj procenat bio je dvostruko veći u odnosu na izbore održane 2016. godine (1.5 odsto).

Zašto mi skeniraju/prskaju prst pri dolasku na glasanje?

Član biračkog odbora UV-lampom utvrđuje da li ste već glasali na drugom biračkom mestu.

Naime, ukoliko je nakon provere UV-lampom utvrđeno da birač ima tragove UV-mastila na prstima, može da glasa samo ako podnese na uvid rešenje da je član biračkog odbora.

Kada nadležni član biračkog odbora zaokruži redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska i kada se birač potpiše u izvod iz biračkog spiska, birački odbor mu obeležava kažiprst desne ruke, odnosno drugi odgovarajući ručni prst sprejom koji ostaje kao oznaka najmanje 24 časa i uručuje mu jedan glasački listić.

Šta ako na izborni dan bude dojave o postavljenoj bombi na biračkom mestu?

U slučaju dojave da je postavljena bomba na biračkom mestu predsednik biračkog odbora obaveštava o tome policiju, koja dolazi na lice mesta i vrši procenu situacije. U tom slučaju glasanje se prekida za ono vreme za koje policija proceni da je potrebno da bi se završile sve adekvatne provere. Birački odbor je dužan da čuva materijal dok traje prekid glasanja (provera policije).

Kada se prekine glasanje na biračkom mestu, moguće su tri situacije:

  • Ako je prekid glasanja trajao kraće od jednog sata, tada se glasanje nastavlja i traje do 20 časova (prekid se ne nadoknađuje)
  • Ukoliko je prekid na biračkom mestu trajao duže od jednog sata, glasanje se produžava za onoliko vremena za koliko je prekid glasanja trajao – npr. ako je prekid trajao dva i po sata, glasanje će biti produženo za dva i po sata
  • Ukoliko policija proceni da se glasanje ne može nastaviti – članovi i predsednik biračkog odbora su dužni da predaju izborni materijal lokalnoj izbornoj komisiji. Birački odbor postupa sa izbornim materijalom na isti način kao i da je glasanje na tom BM regularno okončano. Budući da je glasanje prekinuto, a nije nastavljeno, lokalna izborna komisija po službenoj dužnosti donosi rešenje kojim konstatuje da se na određenom biračkom mestu ne mogu utvrditi rezultati glasanja i glasanje na tom biračkom mestu će se ponoviti u skladu sa Zakonom o izboru narodnih poslanika

Izvor: CRTA





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs