Dodeljena antikorupcijska, ali i korupcijska priznanja za 2023. godinu

Img Foto: Kareja Pančevo

Povodom 9. decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Institut za istraživanje korupcije “Kareja” iz Pančeva  dodelio je antikorupcijska ali i korupcijska priznanja.

Karejinu Antikorupcijsku povelju za 2023. godinu dobio Centar za istraživačko novinarstvo, dok je novinarka Ivana Milosavljević dobila Antikorupcijsku povelju za individualni doprinos borbi protiv političke korupcije.

Neslavnu Crnu korupcijsku značku za 2023. godinu Kareja dodelia “svim institucijama koje su zadužene, nadležne i odgovorne za borbu protiv političke korupcije u Srbiji, za izuzetan doprinos političkoj korupciji u Srbiji”.   

U Pančevačkom Kafeu Kupe, kao jedinom slobodnom prostoru za kritičku misao, Institut za istraživanje korupcije “Kareja” organizovao je multi antikorupcijski događaj.

U prvom delu publika je videla dokumentarni film “A sad da izađete na glasanje”, koji prikazuje kupovinu glasova u selu Kukulovce, a koji je “Kareja” letos snimila. 

Nakon filma održana je tribina na istu temu. Specijalna gošća bila je Milica Šarić direktorka Centra za istraživačko novinarstvo CINS, gost domaćin bio je Siniša Janković iz Kareje, dok je celovečernji program moderirao Nenad Živković novinar portala Panevo si ti.

Svoje utiske o filmu emotivno je iznela Milica Šarić. Rekla je da film potresan i tužan. “Teško je gledati te ljude kako su došli na mali trg u selu da čuju šta neko ima da im kaže i da njih neko čuje” – rekla je Šarić. Publici je bilo zanimljivije da čuju kako je Šarić opisala akciju novinarskog istraživanja kojom je otkriven kol centar SNS i plaćanja u gotovom bez ugovora, ali pod uslovom da se na izborima glasa za stranku. Šarić je prvi put javno opisala neke od detalja akcije. Između ostalog rekla je da novinarki Ivani Milosavljević koja je bila u faktičkoj ulozi prikrivenog islednika niko ni u kol centru ni u agenciji gde se vrišla isplata nije tražio ličnu kartu. Takođe, da je u jednom trenutku izgledalo da je Ivana otkrivena i da je akcije propala. Što se na sreću nije desilo.

Janković je kao policajac od karijere, koji je radio da sličnim predmetima, ocenio da je aktivnost CINS-a dostojna najboljih operativnih praksi i primene specijalnih istražnih metoda i tehnika koje primenjuju elitne službe. Janković je istako da je zadivljen akcijom CINS-a jer zna šta je sve prethodno trebalo uraditi i na kakve sve bezbednosne rizike se moralo računati. Cela akcija toliko je dobro realizovana, kao da je CINS imao obilnu pomoć specijalizovanih službi za operativni rad, koje su i osnovane upravo da rade na otkrivanju i procesuiranju političke korupcije što svakako jeste ovakav predmet organizovane i masovne kupovine glasova.    

U drugom delu događaja, Kareja je treću godinu za redom dodelila antikorupcijska ali i korupcijska priznanja.

Karejinu Antikorupcijsku povelju za 2023. godinu dobio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), za istraživačku priču: „CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu“, čime je dat izuzetan doprinos borbi protiv političke korupcije u Srbiji

Za izuzetan individualni doprinos borbi protiv političke korupcije u Srbiji i preuzimanje bezbednosnog rizika visokog nivoa, učešćem u istraživačkoj priči: „CINS u kol centru SNS-a: Agencija za hostese, kupovina glasova i milioni u kešu“, Kareja je dodelila još jednu Antikorupcijsku povelju Ivani Milosavljević novinarki CINS-a

Plakete je Milici Šarić za CINS i za koleginicu Ivanu, ispred Kareje uručila Dragana Petrov.

Na kraju, Janković je proglasio laureate Crne korupcijske značke za 2023. godinu. Imajući u vidu da je CINS, kao mlada i malobrojna organizacija istraživačkih novinara, radila i bez greške uradila, složenu operativnu akciju otkrivanja organizovane političke korupcije, kao i da su za taj posao nadležne i odgovorne institucije ostale apsolutno neaktivne; logično je bilo Crnu korupcijsku značku dodeliti “svim instituacijama koje su zadužene, nadležne i odgovorne za borbu protiv političke korupcije u Srbiji, za izuzetan doprinos političkoj korupciji u Srbiji”.   

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs