CRTA pisala rukovodstvima lokalnih samouprava: Zakoni moraju da budu iznad partijskih interesa

Img Foto: Cemaforum

Usled indicija koje ukazuju na moguće zloupotrebe državnih organa u slučajevima izborne korupcije, Posmatračka misija Crte uputila je pismo na oko 1600 adresa rukovodilaca u gradskim i opštinskim upravama u celoj Srbiji kako bi apelovala na njihovu ličnu i profesionalnu odgovornost, podsećajući ih da su zakonski obavezani da štite integritet institucija, javni interes i prava građana.

„Problemi koje dokumentujemo u ovom kao i u ranijim izbornim procesima govore o sistemskom zanemarivanju, zaobilaženju i zloupotrebi institucija države Srbije radi sticanja nepoštene prednosti na izborima“, kaže se u pismu, uz podsećanje na obaveze koje adresati imaju na osnovu više zakona i Kodeksa ponašanja državnih službenika.

Između ostalog, moraju da se pridržavaju načela političke neutralnosti, što uključuje i zabranu uticaja na političko opredeljenje drugih nameštenika i vršenja pritisaka na građane, kao i dužnost da na propisan način raspolažu ličnim podacima građana.

Bez obzira na lična politička opredeljenja, službena lica su dužna da nepristrasno i neselektivno primenjuju zakone, a Krivični zakon predviđa zatvorske i novčane kazne za nesavesno postupanje i zloupotrebu položaja, navodi se u saopštenju.

Podstaknuta sumnjama u manipulacije biračkim spiskovima i falsifikovanje potpisa podrške izbornim listama, kao i mnogobrojnim svedočenjima o političkim pritiscima na zaposlene u organima uprave i druge građane, Posmatračka misija Crte pozvala je rukovodioce u lokalnim samoupravama da ne dopuste da bilo koji partijski ili privatni interes bude pretpostavljen njihovom poštovanju zakona države u čijoj su službi.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs