Ekonomist Intelligence: Srbija čeka da prođu izbori, pa da oživi projekat Jadar

Img Foto: Cemaforum

Srbija je potpisala pismo o namerama sa Evropskom komisijom o strateškom partnerstvu u oblastima baterija i sirovina, uključujući litijum. Pismo je potpisano 22. septembra u Njujorku, kada se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao sa Marošem Šefčovičem, potpredsednikom EK, ali je dogovor postao javan tek posle istrage dnevnika Danas.

U sporazumu se sugeriše da vlada nije odustala od plana da dozvoli rudnik litijuma u Jadru u zapadnoj Srbiji, uprkos tome što je u januaru 2022. otkazala ugovor sa kompanijom Rio Tinto zbog masovnih javnih protesta zbog potencijalne štete po lokalnu životnu sredinu, piše Ekonomist Intelligence.

Kako ocenjuje, imajući u vidu dinamiku viđenu pred izbore u aprilu 2022, vlada će verovatno odugovlačiti sa planovima da nastavi sa projektom Jadar, oživljavajući ih tek kada se izbori u decembru završe.

U septembru je srpska vlada potpisala sporazum sa slovačkom kompanijom Inobat, partnerom Rio Tinta, o izgradnji fabrike baterija u Ćupriji.

Eksploatacija litijuma mogla bi potencijalno da bude veoma unosna za Srbiju, koja ima 1,3 odsto poznatih svetskih rezervi ovog metala, koji je ključan za proizvodnju baterija za električna vozila. Procenjena vrednost srpskog litijuma od četiri milijarde evra i njegova eksploatacija tokom decenije mogli bi potencijalno da obezbede stotine radnih mesta i stalan priliv prihoda za vladu.

EU bi, takođe, mogla da ima koristi od rudnika Jadar, koji bi omogućio ponovno korišćenje vitalnog resursa u vreme rastućih geopolitičkih tenzija i konkurencije kada se radi o pristupu mineralima.

Međutim, ako nastavi sa projektom Jadar, vlada rizikuje političku reakciju, navodi Ekonomist Intelligence.

Grupe za zaštitu životne sredine i stanovnici Jadra istupili su protiv pisma o namerama. Oni su optužili Vučića i premijerku Anu Brnabić da su izdali Srbiju i da su lakeji EU i Rio Tinta.

Javna debata o sporazumu mogla bi da našteti vladi pred parlamentarne izbore u decembru.

Vlada je opovrgla da ima konkretne planove za rudnik u Jadru i insistira na tome da pismo nije ništa drugo do saopštenje.

Verovatnoća je da će projekat Jadar na kraju biti nastavljen, s obzirom na podršku vlade, EU i anglo-australijske interese.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs