Švarm o nacrtima medijskih zakona: Imamo performans koji se igra za Evropsku uniju

Img Foto: Pixabay, ilustracija

U Kragujevcu je održana javna rasprava-panel pod nazivom "Šta donose novi medijski zakoni".

Ministarstvo informisanja je uputilo na javnu raspravu Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima i Nacrt zakona o elektronskim medijima, koje traju do 7. oktobra.

U panelu koji je organizovala Koalicija za slobodu medija Filip Švarm je rekao da „imamo performans koji se igra zbog Evropske uniije“, a Željko Bodrožić je naglasio da se u nacrtima zakona Savet za štampu pretvara u Gongo udruženje.

„Kakav je odnos vlasti prema medijima najbolje se vidi u obraćanjima premijerke Ane Brnabić u prelistavanjima štampe na televizijama. Ona samo etiketira a predsednik Vučić direktno proziva medije. Napravili su lažnu podelu na patriotske i izdajničke medije. U nacrtu medijskih zakona vlast od Saveta za štampu pravi neko gongo udruženje. Ideja je da se sve obesmisli novim medijskim zakonima. To nam govori iskustvo“, rekao je na panelu u Kragujevcu Filip Švarm, glavni urednik nedeljnika Vreme.

U panelu o Nacrtu zakona o javnom informisanju govorili su Jovanka Marović, glavna urednica portala Glas Šumadije, Gordana Konstantinović, advokatica UNS-a, Željko Bodrožić, predsednik NUNS-a i Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme.

O Nacrtu zakona o elektronskim medijima na javnoj rasopravi u Kragujevcu govorili su Saša Mirković, profesor Fakulteta za medije ikomunikacije, Saša Stamenić, Sindikat novinara Srbije, Ljubica Gojgić, novinarka RTV Vojvodina i Bojana Vlajović Savić, udruženje građana Res Publika.

Moderator oba panela bila je Tamata Filipović, NUNS.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs