Tribina: „Sačuvajmo prirodni vidikovac na Kablaru“ (VIDEO)

Img Foto: MTL

Poznati čačanski ekolog i ornitolog Dragiša Petrović objavio je na svojoj Facebook stranici nekoliko fotografija i kratku poruku: ''Bez table, bez najave, nekako u tajnosti, bahato i napreDNO, krenuli su radovi izrade pristupnog puta ka novom staklenom vidikovcu na Kablaru! Neka nam je sa srećom.''

                                                                                           Foto: Dragiša Petrović

                                                                                                                                                                

Mesecima unazad veliki broj planinara, zaljubljenika u prirodu, ekoloških i urbanističkih stručnjaka upozorava na katastrofalne posledice izgradnje vidikovca na Kablaru. Oni smatraju nedopustivim degradaciju vrha Kablara izgradnjom planiranih objekata, kojim bi se doveo u pitanje i status njegove zaštite.

- Kako izgradnja planiranog objekta podrazumeva i čitavu prateću infrastrukturu poput snadbevanja električnom energijom, vodom i povezivanje na kanalizacioni sistem koji ne postoji, neminovno je da će korišćenje teške mehanizacije takođe uticati na povećanje emisije buke i prašine i nepovratno izmeniti ovaj prirodni ambijent sa značajnim prirodnim, biološko-ekološkim, estetskim i kulturno-istorijskim vrednostima, koja čini jedinstvenost ovog predela – navodi se, između ostalog, u peticiji koju je potpisalo skoro pet hiljada građana.

U video zapisu na ovoj stranici podsećamo vas na argumente protiv izgradnje vidikovca na Kablaru koje su izneli ekološki aktivisti. Kako bi se čula i druga strana, organizatori su pozvali i predstavnike resornih ministarstava, grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i autore idejnog rešenja „Stakleni vidikovac na Kablaru“. Nažalost, i ovoga puta se nisu odazvali pozivu.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs