Svečano otvaranje "Čačanska rodna": Sve boje slobode u stranačkom mraku!

Img Foto: Epicentar press

Svečanom ceremonijom i multimedijalnim spektaklom pod nazivom "Sve boje slobode" na Gradskom trgu, Čačak je u utorak, 21. marta i zvanično postao Nacionalna prestonica kulture u Srbiji za 2023. godinu.

Pre početka oficijelnog umetničkog programa na skupocenoj bini na Gradskom trgu, iza scene, u Kulturnom centru, organizovan je svečani prijem kome su prisustvovali: potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković, sa predstavnicima resornog Ministarstva, gosti sa strane, među kojima je bio i gradonačelnik Trebinja Mirko Đurić, direktori čačanskih javnih preduzeća i ustanova, kao i funkcioneri vladajuće stranke.

Opravdano odsutni bili su neki drugi gosti, kojima je na prijemu svakako bilo mesto, a i obaveza da se pojave. Nisu došli, jer nisu bili ni pozvani.

Onaj ko je ipak došao nepozvan i zajedno sa suprugom, a u pitanju je jedan od članova Gradskog veća ili što bi se kolokvijalno reklo jedan od gradskih ministara, nije stigao dalje od ulaznih vrata u Kulturni centar. Obezbeđenje ga je ljubazno zamolilo da se udalji, jer njegovog imena nema na spisku zvanica.

Kako se ispostavilo, na tom spisku nije bilo ni ostalih članova Gradskog veća, kao ni odbornika u Skupštini Grada Čačka, bilo iz redova vladajuće koalicije ili opozicije. I sam predsednik Skupštine grada dobio je pozivnicu tek dan ranije, a jedini pozvani iz reda odbornika bio je predsednik odborničke grupe SNS-a.

Među pozvanima nije bilo ni predstavnika onih gradskih i republičkih službi: MUP, vatrogasci, zdravstvene ustanove... koji će sve vreme trajanja manifestacije "Čačak - Nacionalna prestonica kulture ", a to je cela 2023. godina, obavljati složene i odgovorne poslove staranja o zdravlju i bezbednosti svih učesnika u programima i svekolike publike koja će te programe pratiti.

U javnosti se povela polemika i oko toga zašto niko od zaslužnih stvaralaca u čačanskoj kulturi, od angažovanih u raznim udruženjima građana koja daju značajan doprinos kulturnom životu grada, ljudi od ugleda u javnom životu Čačka, kao i predstavnika drugih političkih stranka i grupa građana nije bio pozvan, pa čak ni opozicionih partija koje su deo Skupštine grada Čačka, i koje, uz vladajuću većinu, odlučuju o važnim pitanjima naših sugrađana.

Evo šta su nam predstavnici nepozvanih rekli tim povodom:

"Naravno da nismo dobili poziv kao politička organizacija, no, to smo i očekivali. Čačani su imali prilike da vide kako gradska vlast (SNS, prim. aut.) reaguje na kritiku. A da je bilo više pameti na toj strani, pa da su kritike dobronamerno prihvatili, ne bi se desilo da na otvaranju koje je koštalo 300 hiljada evra bude jedva 1000 gledalaca, dakle 300 evra po gledaocu. Nisam optimista da će se projekat sprovesti do kraja u potpunosti. Neke delove manifestacije ću posetiti, jer mnoge manifestacije koje su u programu posećivala sam i ranijih godina. To su uglavnom manifestacije koje su uspele da opstanu zahvaljujuci angažovanju i energiji pojedinaca", izjavila je Violeta Marković, potpredsednica GO Narodne stranke u Čačku.

"Prijem u Kulturnom centru upriličen za goste iz vlade Srbije i lokalne funkcionere vladajuće stranke je slika društva u kome živimo i najbolji pokazatelj stanja u našem gradu pod vlašću Srpske napredne stranke. Ovo je prva vlast koja je uzurpirala kulturu, koja izvlači novac preko institucija kulture i kulturnih manifestacija, koja je sebe uzdigla do vladajuće kaste koja se ne meša sa običnim ljudima (sem u predizbornoj kampanji). Zašto na prijem nisu pozvani čačanski umetnici, pisci, profesori? Zašto među SNS elitom nije bilo mesta za talentovanu decu Čačka koja su na raznim takmičenjima osvajala brojne nagrade? Zbog toga što oni ne mare za kulturu, taj pojam im je u suštini nepoznat. Prijem u Kulturnom centru je samo bio prilka da se druže i zabave u okviru svoje stranke", izjavila je Aleksandra Ćurčić, sekretar GO Stranke slobode i pravde u Čačku.

"Uopšte nas ne iznenađuje što lokalna vlast nije zvanično pozvala predstavnike opozicionih političkih organizacija na svečano otvaranja manifestacije čiji je domaćin grad Čačak kao srpska prestonica kulture za ovu godinu. Odavno naprednjačka vlast ne poziva predstavnike svih opozicionih partija ni na druge manifestacije kao što su, na primer, Dan grada ili gradska slava. Ali, to je odraz njihove političke (ne)kulture i bahatog odnosa prema ovom gradu kao prema feudu u kome oni mogu da rade šta hoće. Tako se odnose i prema celoj državi, pa vidimo da neustavno i nezakonito predaju KiM šiptarskim teroristima i odriču se dela naše državne teritorije uprkos činjenici da je 80% naroda za očuvanje KiM u sastavu Srbije", prokomentarisao je prim. dr Milan Roganović, predsednik GO Dveri Čačak.

"Koliko god lokalna vlast pokušavala da se kroz različite vidove manifestacija i koncerata dodvori svim građanima i njihovim različitim poimanjima kulturne potrebe, ostaje utisak da je ta ista lokalna vrhuška svesna uzaludnosti tih nastojanja. Kao potvrda ovom utisku je i svečano VIP otvaranje "Prestonice kulture" u novoimenovanom Kulturnom centru. Pomenuta svečanost je krunisana govorom aktuelne resorne ministarke Maje Gojković koji je održan pred gradskim rukovodstvom, direktorima javnih preduzeća, užom rodbinom istih, ali bez onih koji su ih i izabrali na te funkcije tj. odbornicima Skupštine grada. Očigledno je da i ovako malo predstavnika opozicije u navedenom telu ne odgovara merilima kulture ili razumevanju iste od organizatora ove svečanosti. Svaka vrsta kritike koja je prvenstveno usmerena na finansijski aspekt i kontrolu novca se pokušava predstaviti kao bogohuljenje uzvišenih motiva lokalnih funkcionera. U svakom slučaju, kulturnim delatnicima želimo svu sreću u ovom velikom projektu a "nekulturne" aktivnosti pratimo sa istom vrstom znatiželje", objasnio je Dragan Bisenić iz GG "Čačak je naš".

"Ništa novo i neočekivano. Šta možete da očekujete od polusveta koji se nije udostojio da pozove ni sopstvene koalicione partnere, kao ni kulturne delatnike, a koliko čujemo pozvali su svoje pratilje. Mene je lično iznenadilo to što me gradonačelnik Milun Todorović, koji je inače najzaslužniji za ovaj događaj, nije pozvao. Lično ga podržavam za sve dobre stvari koje je uradio i koje radi za grad, ali mu između ostalog zameram što je dozvolio da poltroni oko njega od svega što dotaknu naprave skandal. Dobro je što su Čačani imali priliku da prisustvuju ovom spektaklu, ovo je ipak velika stvar za Čačak, ali što se tiče novca koji je utrošen za organizaciju, kao i nekih subliminalnih poruka koje su poslate sa te pozornice za nas su u najmanju ruku upitni!", rekao je Miloš Obrenović, poverenik GO Srpske stranke "Zavetnici" u Čačku.

"Jasno je zašto spektakularnom otvaranju manifestacije 'Čačak prestonica kulture' ne smeju da nastupe funkcioneri SNS-a, pa ni sam Predsednik Srbije. Odabrali su sigurnu publiku i tapšače plašeći se reakcije građana Čačka. Izborna kampanja za predstojeće lokalne izbore naredne godine je počela, a strah od naroda je evidentan. Stranke opozicije nisu poželjne ni u gradskom parlamentu, pa ni na ovoj svečanosti. Da ova vlast zaista misli o kulturi, ne bi došlo do otimanja imovine pozorišta 'Boško Buha' u Beogradu", izjavio je Darko Mlađenović, predsednik GO Demokratske stranke u Čačku.

"Ni odbornici ni stranački predstavnici Nove Srbije nisu pozvani na svečanu ceremoniju otvaranja manifestacije 'Čačanska rodna'. O njoj smo obavešteni samo kao građani iz onih šturih objava u lokalnim medijima, pa sam ja tako saznao da se to održava. Inače, mi i ne podržavamo da se toliki novac građana troši i da se tako bahato nešto organizuje u krizi u kojoj živimo. Potrebna je i važna kultura i u nju treba ulagati, ali racionalno, sa merom i u one kulturne programe koji stvaraju vrednosti koje ostaju generacijama koje dolaze. Vatromet sa krova Doma kulture, onoliki video bimovi i preglomazna pozornica to svakako nisu. Nije lako prihvatiti za opravdano da se za dve večeri zabave na Gradskom trgu baci na stotine hiljada evra, a mi imamo sugrađane penzionere, čija mesečna primanja ne prelaze 25.000 dinara. Kako će oni da prežive mesec dana, kako i čime će se grejati naredne zime. Koliko će sve ovo oko 'Čačanske rodne' na kraju da košta videćemo na kraju kad budu podnosili izveštaj, a koliko su neki već strpali u svoje džepove to smo već videli", kaže Radivoje Domanović, zamenik šefa odborničke grupe Nova Srbija u Skupštini Grada Čačka.

Podsetimo, jedan čačanski privrednik pre nekoliko godina tražio je da kandidati koji konkurišu za zaposlenje prilože i potvrdu o kućnom vaspitanju, smatrajući da je ono jednako važno kao i stručno obrazovanje kandidata.

Kućno vaspitanje nalaže da se poštuju red i društvene norme, a red je bio da se na prijem i svečano otvaranje programa prve Nacionalne prestonice kulture u Srbiji, pozovu svi koji, ne po elitizmu, nego po svojim kompetencijama i ulozi koju imaju u javnom i društvenom životu lokalne zajednice treba da budu pozvani.

Izvor: Epicentar press/OzonPress





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs