Tajno praćenje i snimanje 196 policajaca: Mito najzastupljenije krivično delu u MUP-u

Img Foto: Pixabay

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole (SUK) podneli su prošle godine 170 krivičnih prijava protiv 228 policajaca, drugih zaposlenih u MUP-u i građana, navodi se u izveštaju o radu SUK-a koji je nedavno objavljen na sajtu MUP-a Srbije, prenosi Politika.

Od ukupnog broja osoba protiv kojih su podnete krivične prijave, 69,7 odsto su policijski službenici i drugi zaposleni u MUP-u, a najveći je udeo krivičnih dela sa elementima korupcije – 62 odsto.

U SUK-u kažu da su u slučajevima kada su za to bili ispunjeni zakonski uslovi, primenjivane i posebne dokazne radnje. Tako je tajni nadzor komunikacije primenjivan prema 172 osobe, tajno praćenje i snimanje prema 196 policajaca, a simulovani poslovi prema sedam osumnjičenih.

„U toku 2023. godine, kao i prethodnih godina, aktivnosti Sektora unutrašnje kontrole bile su usmerene na otkrivanje i suzbijanje korupcije, ali i drugih krivičnih dela policajaca izvršenih na radu ili u vezi sa radom. Takođe, kontinuirano je vršena kontrola rada pripadnika MUP-a naročito u pogledu poštovanja i zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda pri izvršavanju službenih zadataka i primeni policijskih ovlašćenja”, navodi se u izveštaju SUK-a.

Sektor je prošle godine primio u rad 6.230 predmeta (pisana obraćanja, pritužbe, službene beleške, informacije i druga dokumenta). U tim obraćanjima je ukazano na različita nezakonita i neprofesionalna ponašanja policajaca.

Sektor je analizirao sve ove dopise. Inspektori SUK-a su u svom radu dolazili i do saznanja u kojima se ukazuje na izvršenje krivičnih dela koja nisu u njihovoj nadležnosti, a u vezi sa tim slučajevima sačinjene su kriminalističko-operativne informacije i kriminalističko-operativni izveštaji koji su dostavljeni nadležnim organizacionim jedinicama u MUP-u. Najveći broj krivičnih prijava (oko 67,6 odsto) podnet je nakon neposrednih provera operativnih saznanja do kojih su, prilikom postupanja po službenoj dužnosti, dolazili upravo policijski službenici SUK-a.

Najviše krivičnih prijava podneto je protiv policajaca opšte nadležnosti – oko 42,8 odsto, zatim pripadnika saobraćajne policije – 18,2 procenta i kriminalističke policije – 17 odsto. Među osumnjičenim policijskim službenicima je i 19 rukovodilaca.

„Borba protiv korupcije predstavlja jedan od strateških zadataka Sektora unutrašnje kontrole. Od ukupnog broja krivičnih dela sa elementima korupcije (254), policijski službenici i drugi zaposleni u ministarstvu su izvršili 251, tj. 98,8 odsto, dok su građani izvršili tri krivična dela”, piše u izveštaju SUK-a.

U MUP-u je najzastupljenije krivično delo prošle godine bilo primanje mita.

„Policajci su primali mito tako što su neposredno ili posredno zahtevali ili primili poklon ili drugu korist za sebe ili drugog, kako bi u okviru svog službenog ovlašćenja izvršili službenu radnju koju nisu smeli da izvrše ili kako ne bi izvršili službenu radnju koju su morali da izvrše. Mito su najčešće primali od učesnika u saobraćaju, kako protiv njih ne bi sačinili prekršajne naloge zbog učinjenih prekršaja. Građani su osumnjičeni da su izvršili dva krivična dela davanje mita i jedno krivično delo zloupotreba službenog položaja podstrekavanjem”, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o ostalim krivičnim delima, u MUP-u se po učestalosti izdvaja falsifikovanje isprave (35), a slede krivično delo iz Zakona o tajnosti podataka (10) i falsifikovanje službene isprave (devet).

„Sektor je u oblasti prevencije korupcije u ministarstvu nastavio aktivnosti na sprovođenju testa integriteta, analize rizika od korupcije i vršio je kontrolu prijave i promene imovnog stanja zaposlenih u MUP-u (primljeno je 67 novih prijava imovnog stanja rukovodilaca i 1.138 prijava promene imovnog stanja). Ministarstvu su upućeni dopisi prema 344 rukovodioca u kojima je zatraženo da se u pisanoj formi izjasne na okolnosti uočene nesaglasnosti, kao i okolnosti utvrđenog činjeničnog stanja. U izjašnjenjima koja su dostavili rukovodioci uočeno je da nije bilo očigledne namere da se prikriju podaci o imovnom stanju, kao i da postoji neažurnost u evidencijama državnih organa”, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o testu integriteta, sprovedena su 24 ova testa, od kojih 18 sa pozitivnim i šest sa negativnim rezultatom. Nakon testova, odmah su pokrenuti predistražni postupci prema četiri policajaca koji su još uvek u toku, dok je prema dva službenika zaključeno da je neophodno ponoviti testiranje. Takođe, tokom prošle godine SUK je počeo i sa sprovođenjem testa integriteta i na teritorijama područnih policijskih uprava.

„Značajno je istaći da su pripadnici SUK-a 26. maja 2023. godine, zajedno sa policijskim službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i pripadnicima MUP-a Republike Srpske, učestvovali u akciji hapšenja policijskog službenika PU za grad Beograd, osumnjičenog za ubistvo u noći između 20. i 21. maja 2023. u ugostiteljskom objektu u Priboju. Sektor je prošle godine nastavio da unapređuje saradnju i sa drugim organima pa su pripadnici SUK-a sačinili 907 izveštaja po zahtevima nadležnih javnih tužilaštava za prikupljanje potrebnih obaveštenja. Postupano je i po hitnom postupku, uz striktno poštovanje zakonom propisanih rokova po zahtevima poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, zaštitnika građana, kao i Agencije za sprečavanje korupcije”, navodi se u izveštaju.

Preko otvorene telefonske linije za prijavu korupcije u MUP-u, kao i drugih nezakonitosti na radu ili u vezi sa radom policajaca, SUK je prošle godine primio 8.000 poziva građana. U toku radnog vremena, prijave se primaju preko telefonske linije, a nakon radnog vremena građani mogu da ostave i audio-poruke. Takođe, građani mogu SUK-u da prijave saznanja o nezakonitostima u radu ili koruptivnom ponašanju policajaca i putem internet stranice Sektora unutrašnje kontrole koja se blagovremeno ažurira.

Izvor: Politika





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs