ANALIZA: Monitoring javnih nabavki - alati i preporuke

Img Foto: CEMA/Luka

Centar za monitoring i aktivizam – CEMA realizuje projekat ''Zaštita politike konkurencije u javnim nabavkama kroz lokalne antikoruptivne mehanizme''. Planirane aktivnosti se sprovode u okviru projekta „EU Resurs centar za civilno društvo u Srbiji“ (EURC) koji Beogradska otvorena škola sprovodi u partnerstvu s organizacijama civilnog društva: Novosadska novinarska škola, ENECA, Užički centar za prava deteta, Nova planska praksa, Sigurne staze, Mladi poljoprivrednici Srbije i međunarodnim partnerom, fondacijom Fridrih Ebert (Friedrich Ebert Stiftung). Projekat je podržan od Evropske unije.

Ako se imа u vidu dа se u Republici Srbiji godišnje nа jаvne nаbаvke potroši oko 5 miliona i 600 hiljada eura (zvaničan podatak Kancelarije za javne nabake), može se očekivati dа u ovoj oblаsti postoji ogromnа opаsnost od koruptivnih radnji i pojаvа u cilju zаdovoljenjа određenih finаnsijskih, političkih i drugih interesа. Nаrаvno, rаdi se o ostvаrenju interesа isključivo uskog krugа licа – određenih pojedinaca ili interesnih grupa zаhvаljujući čemu je ugrožen jаvni interes.

Izradom ove Analize naš zadatak je bio da na konkretnim primerima pokažemo koji su to nedostaci procedura i prakse. Konkretno, cilj je da se utvrdi koje su posledice loše sprovedenih javnih nabavki, koje informacije najčešće nisu dostupne javnosti, koji su razlozi za manji nivo transparentnosti, koje su uočene koruptivne pojave u toku procesa i šta bi trebalo uraditi kako bi se unapredila transparentnost celog procesa.

Kompletan dokument možete preuzeti na dnu ove stranice.

 

 

Preuzmite PDF dokument





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs