KRIK: Tešić preko „piona“ iz SNS-a izbegava sankcije i zarađuje milione evra

Img Foto: Krik

Najmoćniji domaći trgovac oružjem Slobodan Tešić preko poznatog člana Srpske napredne stranke (SNS) Milorada Pušice tajno kontroliše kompaniju za trgovinu oružjem i tako zaobilazi sankcije koje su mu uvele Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija, ali i zarađuje desetine miliona evra, pokazuju poruke sa aplikacije „whatsapp” i drugi dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP.

Slobodan Tešić, jedan od najvećih trgovaca oružjem u Jugoistočnoj Evropi, krajem 2017. godine našao se u problemu. Poslovna imperija koju je izgradio posredujući između državnih fabrika za proizvodnju naoružanja i stranih klijenata bila je ugrožena – američki Trezor stavio ga je pod sankcije.

To je moglo Tešića da izbaci iz ovog unosnog biznisa jer, osim toga što je američkim kompanijama zabranjeno da posluju sa njim, firme širom sveta uglavnom ne žele da rade sa sankcionisanim ljudima kako same ne bi došle pod udar američkih institucija.

Šezdesetpetogodišnji trgovac oružjem, ipak, zna kako da preživi teška vremena, piše KRIK.

Tešić je nastavio da radi iz senke i time prevario sankcije: njegovo ime se više nigde zvanično nije pojavljivalo, već je iskoristio bliske saradnike da na njihovo ime osniva i vodi firme.

Ovaj poslovni manevar, međutim, nije prošao nezapaženo. Prozrela ga je američka administracija i 2019. godine pooštrila sankcije. Na crnu listu dodala je devet Tešićevih saradnika – osoba koje su navodno bile njegova produžena ruka.

Tešić, ipak, ni ovog puta nije odustao. Postao je kreativniji u nalaženju načina da se sakrije, zaobiđe sankcije i ostane u srcu srpske trgovine naoružanjem.

U novom lukavom potezu, Tešić je 2020. godine tajno preuzeo kompaniju „M.M.P. Consulting“ od Milorada Pušice – visokopozicioniranog člana vladajuće stranke SNS, ali i čoveka koji je radio za njegovog najvećeg konkurenta, prema dokazima koje su prikupili KRIK i međunarodna novinarska mreža OCCRP.

Naime, Pušica je blisko sarađivao sa drugim uticajnim trgovcem oružjem i Tešićevim glavnim oponentom Petrom Crnogorcem, ali ta saradnja je dovedena u pitanje 2020, vidi se iz njihove prepiske na aplikaciji „whatsapp“ do koje su došli novinari. Dopisivanje pokazuje da se Crnogorac naljutio kada je saznao da je njegov saradnik iza leđa počeo da šuruje sa konkurentom. Pušica mu se pravdao da se našao u „patnji i mukama“, odnosno u finansijskim problemima.

Promena vlasnika firme „M.M.P. Consulting“ nije zvanično zavedena u poslovnom registru i i kompanija se i dalje vodi na Pušicu, iako brojni dokazi koje su novinari KRIK-a i OCCRP-ja prikupili potvrđuju ono što je rekao u porukama iz 2020 – da je kompaniju prodao. Svi dokazi ukazuju da sada iza nje stoji Tešić.

Tako je ova firma, od kada ju je Pušica osnovao, bila u finansijskim problemima i pred bankrotom, ali je odjednom doživela veliki poslovni uspon i za dve godine prihodovala oko 33 miliona evra. Ovaj uspon se dogodio upravo tokom 2020. godine.

Pušica je nakon toga promenio advokata i angažovao kancelariju koja godinama zastupa upravo Tešića, a planirao je i da sedište kompanije premesti iz Zemuna u Diplomatsko naselje na Dedinju – u komšiluk gde se upravo nalaze Tešićeve ključne firme.

Osim toga, kompanija je dobila zajam od firme „Valir“ koja se takođe dovodi u vezu sa Tešićem. Dve osobe iz domaće industrije oružja potvrdile su novinarima da je Tešić preuzeo „M.M.P. Consulting“.

Činjenica da je Pušica bio blizak Crnogorcu čini ga neočekivanim saradnikom Tešića, što ovom iskusnom trgovcu oružjem može da bude korisno – ne izaziva sumnju da zapravo on stoji iza firme „M.M.P. Consulting“.

Tešić je, međutim, novinarima KRIK-a negirao da je od Pušice kupio firmu, ali je rekao da prijateljima pomaže pri sklapanju poslova.

„Ime, preporuka, kontakt – otvara vrata. Ja to danas radim sa mnogim prijateljima i pomažem mnogim firmama. U skladu upravo sa ograničenjima koje imam, zbog sankcija, ovo je moja trenutno aktivna i glavna uloga u sektoru naoružanja“, naveo je Tešić u pisanom odgovoru KRIK-u.

Kad su novinari KRIK-a pozvali Pušicu, on je rekao da se oporavlja od operacije i da će naknadno poslati odgovore na naša pitanja, ali to do danas nije učinio. Ni njegov bivši poslovni partner, Petar Crnogorac, nije želeo da razgovara sa novinarima.

Saradnja najmoćnijeg domaćeg trgovca oružjem i Pušice još jedan je dokaz Tešićevih veza sa SNS-om, ali i pokazuje njegovu moć i značaj u industriji oružja.

Patnja i muke

Godina 2019. nije bila perspektivna za balkanskog trgovca oružjem Petra Crnogorca i njegovog poslovnog partnera Milorada Pušicu. Njihove kompanije koje se bave trgovinom oružjem zapale su u probleme.

Crnogorčeve firme „Tehnoremont“ i „CPR Impex“ sve dublje su tonule u dugove. Ništa bolje nije prolazila ni Pušičina kompanija „M.M.P. Consulting“ koja 2019. nije uopšte imala prihode. Štaviše, Pušica je svojoj firmi pozajmio nekoliko hiljada evra da bi je spasao od stečaja.

Dok su oni grcali u dugovima i nisu uspevali da naprave ozbiljnije poslove, njihov glavni konkurent Slobodan Tešić imao je mnogo bolju poziciju – uživao je podršku države i mogao je da sklopi velike ugovore o trgovini oružjem.

I on je, međutim, imao probleme – u to vreme je već dve godine bio pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i bilo mu je otežano da sklapa međunarodne poslove. Zbog toga je stalno tražio načine da zaobiđe sankcije i bili su mu potrebni ljudi koji će mu pomoći da ostane u poslu.

Jednog je, po svemu sudeći, našao upravo u redovima konkurencije.

Da je Crnogorac naslutio da bi Pušica mogao da ga izda i počne da sarađuje sa njegovim najvećim rivalom, ukazuje „whatsapp“ poruka od 13. marta 2020. u kojoj ga je pitao da li je napravio neki dogovor sa Tešićem. Odgovor ga je šokirao.

„Jesi li davao neki ugovor ST-u (Slobodan Tešić) za… roba od Edeproa (kompanija koja proizvodi oružje)?“, pitao ga je Crnogorac u jednoj od poruka do kojih su došli novinari KRIK-a.

„Prodao sam moju firmu“, napisao mu je Pušica.

„Pa kome si jebote prodao?“, bio je iznenađen odgovorom Crnogorac.

„Ko je mogao da mi da pare za moju patnju i muke“, napisao mu je tada još uvek poslovni saradnik.

Iako je u porukama otkrio da je firmu prodao, Pušica tu promenu nije prijavio poslovnom registru APR gde se i dalje vodi kao njen vlasnik.

Ipak, da Tešić danas tajno kontroliše „M.M.P Consulting“ ukazuju različiti dokazi koje su tokom višemesečnog istraživanja prikupili novinari KRIK-a i OCCRP-ja.

Nakon što je kompanija početkom 2020. navodno otišla u ruke uticajnog trgovca Tešića, mnoge stvari su se odjednom promenile.

Pušica je, nakon nezgodnog dopisivanja sa Crnogorcem, počeo da koristi usluge advokatske kancelarije Vere Ačanski – koju Tešić godinama unazad angažuje.

Odlučio je i da preseli sedište kompanije u državnu vilu u elitnom delu Beograda – Diplomatsku koloniju. Ovaj deo Dedinja poznat je po tome što u njemu upravo Tešić iznajmljuje vile i u njih smešta svoje firme.

Ipak, ono što najviše ukazuje na to da je Pušičina kompanija otišla u ruke Tešića, jeste i to što je odjednom doživela poslovni procvat.

Kompanija bez kancelarija

U Ulici Stefana Musića u Zemunu, na napuštenoj i neuglednoj poslovnoj zgradi okačene su table sa nazivima firmi „Mitona“, „Partizan Trade“ i „Pelina“ koje svedoče o Pušičinim ranijim poslovnim poduhvatima.

Među njima, međutim, nema znaka firme „M.M.P. Consulting“ iako je zvanično sedište na toj adresi. Komšije sa kojima su novinari KRIK-a razgovarali rekle su im da je zgrada napuštena i da u nju već neko vreme niko ne dolazi.

Sasvim drugačiji prizor novinare je dočekao na adresi na koju firma, prema poslovnoj dokumentaciji, planira da se preseli – u Diplomatskoj koloniji na Dedinju gde se u komšiluku nalaze i vile u kojima su sedišta firmi Slobodana Tešića.

Kao i Tešićeve kompanije, „M.M.P Consulting“ dobio je neverovatno povoljan ugovor i od državne kompanije Dipos i iznajmljuje ovu vilu za svega 1.500 evra mesečno.

Vila je moderna, očigledno nedavno rekonstruisana i kada su je novinari posetili ništa nije ukazivalo da su u njoj kancelarije kompanije za trgovinu oružjem. Deluje da je u pitanju kuća u kojoj se stanuje – u dvorištu je bio parkiran „range rover” sa registarskim tablicama na kojima su Pušičini inicijali „MP“.

„M.M.P. Consulting“-u, očito, nisu neophodne kancelarije da bi zarađivala desetine miliona evra.

Firma je, nakon razgovora u kojem je Pušica obavestio Crnogorca da ju je prodao, za kratko vreme ostvarila vrtoglav poslovni uspon. Od ivice bankrota u 2019. godini, u naredne dve godine dosegla je prihode od oko 33 miliona evra, vidi se iz finansijskih izveštaja.

Ovo je moguće jer je odjednom počela da sklapa unosne poslove sa državnom fabrikom za proizvodnju oružja „Prvi partizan“ sa kojom ranije nije poslovala, a koja je u javnosti poznata upravo po saradnji sa Tešićem.

„M.M.P. Consulting“ je tokom 2020. i 2021. godine sklopila čak osam poslova. Naoružanje je, sem od državne fabrike „Prvi partizan“, kupovala i od privatne firme „Edepro“, a prodavala ga vojnim ministarstvima Saudijske Arabije i Turske, pokazuju podaci Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine.

Osim toga, „M.M.P Consulting“ je 2022. godine uzela zajam od gotovo 430.000 evra od firme za trgovinu oružjem „Valir“ – za koju se, kako je ranije pisao BIRN, takođe sumnja da je bila povezana sa Tešićem.

Ceo tekst pročitajte na sajtu KRIK-a

Pišu: Stevan Dojčinović i Dragana Pećo





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs