Balkan Insight: Tri kompanije favorizovane u subvencionisanju izgradnje novih hotela

Img Foto: Pixabay

Tri kompanije koje država često favorizuje dobile su većinu novca koji je Srbija izdvojila kao subvenciju za izgradnju novih hotela kako bi se zadovoljila rastuća turistička potražnja, piše Balkan Insight.

Kao odgovor na rastuću turističku potražnju, Vlada Srbije je odlučila da subvencioniše izgradnju novih hotela, ali analiza rezultata koju je BIRN sproveo pokazuje da je većina novca otišla kompanijama koje su često favorizovane od strane vladajućih partija u Srbiji.

Jedan projekat je više puta prolongiran, drugi je smanjio broj zaposlenih, a stručnjaci generalno dovode u pitanje dodelu državnih sredstava za luksuzne hotele, navodi Balkan Insight.

Turistički sektor u Srbiji raste: u prvih 10 meseci 2023. godine zabeleženo je 15 procenata više turista nego u istom periodu 2019, pre pandemije koronavirusa, pokazuju podaci Svetskog turističkog barometra (UNWTO). To je rezultiralo prihodima od oko 2,1 milijardu evra.

Rusi čine 12,5 odsto od ukupnog broja noćenja turista, slede turski državljani sa 10 i turisti iz susedne Bosne i Hercegovine sa 6,6 odsto. Više od polovine stranih turista provede bar jednu noć u Beogradu, dok domaći turisti biraju spa centre ili planinska odmarališta.

Pokušavajući da održi korak sa potražnjom, Vlada Srbije je između oktobra 2018. i decembra 2023. potpisala 15 ugovora o subvencionisanju izgradnje hotela; ukupna vrednost projekata iznosi 271,8 miliona evra, od čega država ulaže 48 miliona, ali više od polovine te sume – 26,5 miliona evra – pripašće trima kompanijama koje su već uključene u niz značajnih državnih poduhvata.

Milenijum Resort (Millennium Resorts), podružnica Milenijum Tima (Millenium Team), dobija subvenciju od 10,1 milion evra za izgradnju velnes centra sa dva hotela i medicinskog centra u Vranjskoj Banji; Promont grupa dobija 7,4 miliona evra za luksuzno odmaralište na Fruškoj gori; a Inobačka preko podružnice skoro devet miliona za novi hotel u Novom Sadu.

I Milenijum Resort i Promont su već potpisali anekse za promenu uslova ugovora: Milenijum je dva puta produžavao rok za završetak projekta, od 2024. na 2026. godinu, dok je Promont smanjio broj zaposlenih na svom projektu sa 212 na 185.

Grandiozni planovi za EXPO 2027

Srbija će biti domaćin EXPO 2027 – specijalizovanog sajma pod motom „Igra za čovečanstvo – sport i muzika za sve“. Ali ovo je ukazalo na nedostatak kvalitetnog smeštaja, što je navelo predsednika Aleksandra Vučića da najavi izgradnju više od 100 novih hotela samo u Beogradu jer se očekuje, kako je rekao, dolazak 2,6 miliona gostiju.

Grad je već sve popularnija destinacija za odmor.

„Očigledno je da Beograd postaje sve interesantnija destinacija, pre svega za produženi vikend turizam“, kaže Milorad Filipović, profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

„Imamo sve veći devizni priliv i broj noćenja, a povećava se i dužina boravka. S druge strane, nemamo tako dobar razvoj smeštajnih kapaciteta”, ističe on.

Tijana Maljković, sekretarka Udruženja za turizam Privredne komore Srbije (PKS), za BIRN kaže: „S obzirom da je Sava centar, najveći kongresni centar u regionu od Beča do Istanbula, renoviran i da su u naredne tri godine njegovi kapaciteti od 46 sala već popunjeni a događaji zakazani, Beogradu definitivno nedostaje više kapaciteta hotelskog tipa sa 4 zvezdice”.

„Pored MICE (sastanci, podsticanje, konferencije i izložbe) gostiju koji najčešće popunjavaju hotele sa 4 zvezdice, Beogradu nedostaju kvalitetni hoteli sa 3 zvezdice namenjeni za odmor u gradu“, navodi ona.

Stručnjaci kažu da je subvencionisanje izgradnje novih ili renoviranja postojećih hotela legitimno, ali postavljaju pitanje kako je vlada odabrala korisnike.

Balkan Insight navodi da je Milenijum Tim glavni igrač u građevinarstvu u Srbiji sa dugom istorijom saradnje sa državom na čelu sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS) i njenim mlađim partnerom, socijalistima – od gasne infrastrukture do kontroverznog Beograda na vodi koji finansiraju Arapi iz UAE, projekat koji je Vučićev lični pečat.

Kompanija je u vlasništvu Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka, koji se 2012.pojavljuju u spotu predizborne kampanje Socijalističke partije Srbije (SPS), stranke nekadašnjeg moćnika Slobodana Miloševića. Milenijum Tim je jedna od brojnih privatnih kompanija koje su dobijale veoma unosne državne ugovore, a takođe su donirale novac srpskoj policiji, o čemu je BIRN pisao krajem 2020.

Prema ugovoru potpisanom u martu 2021. godine, Milenijum Resort je do kraja 2023. trebalo da uloži najmanje 65,6 miliona evra u izgradnju dva hotela u Vranjskoj Banji.

Ipak, Milenijum Tim je tri puta od tada tražio da se ugovor izmeni; i svaki put se ministarstvo privrede obavezalo na to.

Dve od promena odnose se na pomeranje roka za završetak radova, sa 2024. na 2026. godinu.

U martu 2023, odnosno dve godine nakon potpisivanja ugovora, istraživački sajt Insajder objavio je da je Milenijum tim u projekat uložio znatno manje i da je vlada dobila dokaze za uloženih samo šest miliona evra; iz Milenijum tima su to demantovali, navodeći da su do pomenutog datuma uložili 22,9 miliona evra i da se projekat odvija po planu.

Luksuzni kompleks u nacionalnom parku

Promont grupa je u novembru 2018. godine potpisala ugovor o investiranju 16,3 miliona evra i zapošljavanju najmanje 70 novih radnika na neodređeno vreme u hotelskom kompleksu Vrdnička kula u nacionalnom parku Fruška gora. Vlada je pristala na podsticaj veći od 2,6 miliona evra.

Promont Grupa je vlasnik hotelskog kompleksa koji čine Hotel Premier Aqua, Fruške Terme, etno selo Vrdnička Kula i Kondo naselje – Fruške Residence.

Prema uslovima ugovora, Promont grupa ne sme da smanji broj stalno zaposlenih na manje od 212 tri godine nakon završetka investicionog projekta.

Ali, u aneksu iz maja 2021, ministarstvo ekonomije je pristalo na zahteve Promonta za smanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme sa 212 na 185.

Nov podsticaj za Promont grupu od 4,8 miliona evra dogovoren je u januaru 2022. za izgradnju novog porodičnog hotela.

Filipović dovodi u pitanje izdvajanje državnih sredstava za ovakve luksuzne projekte.

„Mogu da razumem da je država dala podsticaje, ali nema opravdanja da i dalje daje podsticaje jer se pre svega radi o klijenteli koja je više nego sposobna da plati. Ako vi i vaša porodica odete u Fruške Terme za vikend, na jedan dan, to će vas koštati najmanje 150 evra. Za uslove i standard u Srbiji to je previsoko. Nema smisla da država dodatno subvencionira one koji ionako imaju više od proseka“, navodi Filipović.

Subvencije za novi Hajat hotel u Novom Sadu

U decembru 2023. godine Triniti park (Trinity Park), podružnica Inobačke, potpisao je ugovor o dobijanju subvencije od skoro devet miliona evra za izgradnju novog hotela Hajat Ridžensi (Hyatt Regency), na mestu čuvenog hotela Park iz vremena nekadašnje Jugoslavije, u Novom Sadu. Hotel Park je u vlasništvu IBH, koji je u vlasništvu Tatjane Zelenike, uposlenice Inobačke.

Hotel bi trebalo da bude otvoren 2026. godine.

Investitor je projekat opisao kao promociju kongresnog turizma u Novom Sadu. Ali on se nalazi u delu centra grada koji je nekada osmišljen kao banja, i još uvek je klasifikovan kao banja, pa se kvalifikovao za subvencije inače rezervisane za hotele u Beogradu ili banjskim mestima.

„S obzirom da je Novosadska banja u okviru Futoškog parka, a mi smo usred Futoškog parka, mi smo ispunili sve uslove po njihovim kriterijumima, iako to nismo znali“, rekao je direktor i suvlasnik Inobačke Vukajlo Babić za BIRN. Subvencija je, kako je rekao, „dobrodošla u celoj strukturi finansiranja”.

Prema uslovima ugovora, Triniti park mora da uloži najmanje 58,4 miliona evra do 2027. godine, iako je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prošle godine rekao da će hotel vredeti duplo više. Babić kaže da će zaposliti 250 radnika, iako je ugovorom predviđeno samo 40 na neodređeno vreme.

Ceo tekst pročitajte na Balkan Insight.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs