Grad Čačak ima šansu da postane lider u socijalnom preduzetništvu u Srbiji

Img Foto: CEMA/Luka

„Privredna komora Srbije učestvuje u projektu Evropske unije koji se sprovodi u 11 zemalja, a čiji je cilj povezivanje privrednika, udruženja i komore sa lokalnim samoupravama radi razvoja socijalnog preduzetništva. Čačak će biti prvi grad u Srbiji gde će se sprovoditi ovaj projekat“, kaže za portal Cemaforum Gorana Tanasković, rukovoditeljka Regionalne privredne komore - Organizaciona jedinica Čačak.

Iako je Zakon o socijalnom preduzetništvu usvojen pre dve godine, njegova primena još uvek nije u potpunosti zaživela. Program mera za razvoj socijalnog preduzetništva je i dalje u pripremi, a bez njega i konkretne pomoći, kako države tako i lokalnih samouprava, socijalno preduzetništvo stagnira.

„Cilj Privredne komore Srbije je da ubrza razvoj solidarne ekonomije i upravo zbog toga insistiramo na povezivanju lokalne samouprave i subjekata socijalnih preduzeća “, kaže Gorana Tanasković i dodaje: ”Uskoro biti održani sastanci sa lokalnim samoupravama na kojima će prisustvovati predstavnici civilnog društva, subjekata socijalnog preduzetništva i RPK. Moramo da ukažemo na postojeće probleme i damo predloge kako da se što bolje i brže osnivaju socijalna preduzeća.“

Centar za monitorng i aktivizam - CEMA već nekoliko godina unazad sprovodi projekte čiji je cilj ekonomsko osnaživanje ranjivih grupa kroz razvoj socijalnog preduzetništva. Ove aktivnosti će biti intivzivirane i u narednom periodu.

Po rečima Gorane Tanasković jedna od obaveza lokalne samouprave je da napravi spisak delatnosti koje su deficitarne jer tako osnovana socijalna preduzeća imaju šansu da obezbede ekonomsku održivost što predstavlja najveći izazov.

“Zakon o socijalnom preduzetništvu podrazumeva da ta preduzeća budu samoodrživa, a to je jako teško ostvariti. Upravo kroz ovaj projekat nastavljamo saradnju između Čačka i Regionalne privredne komore i želimo da kroz rezervisane javne nabavke podržimo razvoj socijalnih preduzeća. Zajedno sa organizacijama civilnog društva uspeli smo da utičemo da se kroz Plan razvoja grada Čačka 2023 – 2030. skrene posebna pažnja na socijalno preduzetništvo”, kaže Gorana i dodaje: "Gradu Čačku upućen je dopis kojim se traži da, u skladu sa članom 37 Zakona o javnim nabavkama, 10 odsto javnih nabavki bude rezervisano za socijalne javne nabavke.”

Rezervisane javne nabavke / Član 37 - Naručilac može da rezerviše pravo učešća u postupku javne nabavke za: 1) privredne subjekte čiji je osnovni cilj profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom koji su organizovani u skladu sa zakonom kojim se uređuje profesionalna rehabilitacija i zapošljavanje osoba sa invaliditetom; 2) privredne subjekte čiji je osnovni cilj društvena i profesionalna integracija lica u nepovoljnom položaju koji su organizovani u skladu sa zakonom kojim se uređuje socijalno preduzetništvo.

“Nažalost, za taj zahtev lokalna samouprava trenutno nije imala sluha, ali to nam je dalo motiv da pokrenemo kampanju na nacionalnom nivou”, istakla je Gorana.

Jedna od polaznih tačaka, kada se radi o Zakonu o socijalnom preduzetništvu, je bilo olakšano zapošljavanje osoba sa invaliditetom u cilju poboljšanja njihovog položaja na tržištu rada i društvene integracije. Upravo zbog toga, Privredna komora Srbije je osnovala Sekciju za socijalno preduzetništvo, a u pripremi je osnivanje mreže socijalnih preduzeća u svim regionalnim komorama. “Poseban akcenat nam je grad Čačak, jer grad koji je lider u razvoj male privrede, trebalo bi da bude i lider u socijalnom preduzetništvu i pozitivan primer za druge lokalne samouprave”, dodaje Tanasković.

U Čačku već sada ima nekoliko predloga i delatnosti koje su se izdvojile u oblasti solidarne ekonomije: “Jedno je njih je preduzeće za razvoj medicinske opreme  koje bi vršilo otkup elektronskog otpada, drugo bi se bavilo prodajom domaćih prehrambenih proizvoda a treće, koje bi vodile žene iz ruralnih područja, vršilo bi usluge keteringa. Upravo za ovakve incijative rezervisane javne nabavke mogu biti ključna podrška za njihov opstanak i razvoj”, dodaje Gorana Tanasković.

Republička privredna komora  intezivno radi na promociji socijalnog preduzetništva kao i preduzeća osnovanih po Zakonu o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Između ostalog, cilj je da se javnost upozna o značaju i ulozi solidarne ekonije.

"Prema istraživanju koje je sprovedeno krajem 2023. godine a u kome je učestvovalo je više od 300 preduzeća na nivou Srbije, čak 87 odsto firmi ima bojazan da uključi osobe sa invaliditetom u svoje redove. Ovaj podatak u značajnoj meri ilustruje da su potrebni dodatni napori u oblasti društvene i ekonomske inkluzije”,  ističe Gorana Tanasković. Takođe, čak više od 54 odsto privrednika nije dovoljno upoznato sa zanačajem solidarnog preduzetništva, šta mogu da rade, ili kako se raspodeljuju prihod.

“Potrebna nam je dodatna promocija, veće prisustvo u medijima i na skupovima privrednika čime bi se osnažila empatija prema socijalnom preduzetništvu i umanjio osećaj konkurencije", kaže Gorana Tanasković.

Projektom saradnje sa Evropskom unijom Privredna komora Srbije planirala je i donacije, kako socijalnim preduzećima tako i preduzećima osnovanim po Zakonu o rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, a pored toga dat je predlog za uvođenje kolektivnog žiga, kao što je “čuvarkuća” da bi ta preduzeća bila prepoznata i da PKS može dodatno da radi na njihovoj promociji.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs