Radar: Firmi Milana Radoičića od države – 8,5 miliona evra za „nespecifikovane nabavke“

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Za razliku od istrage, koja tapka u mestu, firme Milana Radoičića rade punom parom, jer je on formalno svoj udeo u njima preneo na ortake, Zvonka i Željka Veselinovića, piše Radar. Samo nekoliko dana posle sukoba, firmi Rad 028, koja je ne crnoj listi SAD zbog sumnji da je kontroliše Radoičić, država je uplatila 8,5 miliona evra za „nespecifikovane nabavke“, a Inkop iz Ćuprije je angažovan za gradnju mosta kod Kraljeva, objavio je ovaj nedeljnik.

Eksplozija u Banjskoj, koju je upriličio Milan Radoičić, posejala je mnogo manjih, ali politički smrtonosnih mina, zbog čega je Beograd od 24. septembra 2023. primoravan da pazi na svaki svoj korak, piše Radar.

Ovaj kontroverzni biznismen, kome je upravljanje srpskom zajednicom na severu Kosova dato u franšizu, prethodno je suspendovao sve njene pisane i nepisane zakone, razbio u paramparčad njeno samopoštovanje, razorio njeno jedinstvo, ugasio sve političke stranke, i usput se enormno obogatio, navodi se u tekstu.

A i dalje se bogati, jer za razliku od istrage, koja tapka u mestu, neke njegove firme rade punom parom i svojim gazdama obezbeđuju desetine miliona evra profita. I tu ništa ne menja činjenica da od 6. oktobra Radoičić formalno više nije jedan od suvlasnika nekoliko preduzeća, jer je udeo u njima preneo na ortake, braću Zvonka i Željka Veselinovića, ali nema sumnje da će oni umeti da podele dobit kao da se vlasnička struktura nije ni menjala, navodi Radar.

Tenderi za odabrane

Samo dva dana posle oružanog sukoba u Banjskoj, 26. septembra 2023, firma Rad 028 iz Zvečana, koju je, zbog sumnji da je kontroliše upravo Radoičić, Ministarstvo finansija SAD stavilo na crnu listu, pobedila je na dva tendera koje je raspisala Opština Zvečan. Prvi posao ugovoren je za 358,3 miliona, a drugi za 142 miliona dinara, saznaje Radar. I dva dana kasnije, 28. septembra, Rad 028 je proglašen pobednikom na još dva tendera i po tom osnovu sklopio još dva posla, vredna 500,37 miliona dinara.

Sva četiri tendera raspisana su u okviru Programa raspodele i korišćenja podsticajnih sredstava za privredni i ekonomski razvoj za 2023, za „nabavku proizvodne i druge opreme, mašina, delova i alata i građevinske mehanizacije i radova“, a rok za isplatu ovog novca iz budžeta Vlade Srbije bio je 30 dana. Po tom osnovu firmi Rad 028 država je uplatila osam i po miliona evra za „nespecifikovane nabavke nespecifikovane opreme“ i podršku preduzetništvu. I pre toga vlast je obilato podržavala pojedine „preduzetnike“ sa severa Kosova. Zahvaljujući toj podršci firma Rad 028 iz Zvečana samo u poslednjih deset godina, do sukoba u Banjskoj, pobedila je na više od stotinu tendera, koji su finansirani novcem iz budžeta Srbije ili lokalnih samouprava.

Čovek koga posle Banjske zovu „komandantom” nikada prema predsedniku nije gajio snishodljiv odnos. Dok se Vučić zadovoljava javnim ponižavanjem i vređanjem svojih saradnika, Radoičić je spreman da podređene šamara na javnom mestu, a iza zatvorenih vrata da im lomi vilice i ruke, piše Radar.

Indikativno je da je u prvih pet godina, od početka 2014. do kraja 2018, vrednost tih poslova sa državom bila relativno skromna, „svega“ 7,16 miliona evra. Vrtoglavi rast prihoda i profita firme iz Zvečana počeo je nekako u isto vreme kada je Radoičić, 2018, postao potpredsednik Srpske liste, kosovskog ogranka SNS-a. Vrednost poslova koje je Rad 028 zaključio sa državom u narednih pet godina povećana je 14 puta, na 102,6 miliona evra. Do sukoba u Banjskoj, dakle, vrednost ugovorenih poslova dostigla je skoro 120 miliona evra, otkriva Radar.

Od januara ove godine, međutim, situacija se bitno promenila. I vlast je izgleda shvatila da je đavo odneo šalu i od tada nema podataka da je sa firmom iz Zvečana ugovoren ijedan novi posao. Na stranu što je pravo pitanje kako ih je i do sada dobijala, jer većinu projekata za koje je bila angažovana nije nikada završila, neke nije ni započela, a njen formalni vlasnik Radule Stević je od decembra 2021. na listi za sankcije američkog Ministarstva finansija, zbog saradnje upravo sa Radoičićem i Veselinovićem. Za firmu koja je ranije dobijala i po nekoliko javnih nabavki dnevno, to je svakako dramatična promena. No, za razliku od Rada 028, druge firme koje su zajednički osnovali Radoičić i braća Veselinović rade nesmetano. Jedino što se promenilo je vlasnička struktura matične, krovne kompanije, Inkop, koja je upisana kao vlasnik nekoliko zavisnih preduzeća (Novi Pazar put, Betonjerka Aleksinac, Doli Bel iz Beograda u čijem je vlasništvu i istoimeni hotel na Kopaoniku i Putna gradnja iz Rožaja), a ima vlasnički udeo i u Granit Peščaru iz Ljiga.

Da bi sprečio eventualnu štetu, 12 dana nakon sukoba u Banjskoj, svoj udeo od 40 odsto u Inkopu Radoičić je bratski podelio na ravne časti braći Veselinović, tako da je sada Zvonkov udeo 60, a Žarkov 40 odsto. Nije ovo, međutim, prvi put da se u Inkopu, ortačkim dogovorom, formalno menjaju vlasnici.

Opširnije na sajtu Radara.





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs