Radonjić: Ako se ne obračunamo s korupcijom i kriminalom, trend odlaska iz Srbije se ne može zaustaviti

Img Image by Azmi Talib from Pixabay

Profesorom na Filozofskom fakultetu Ognjen Radonjić smatra da se trend odlaska ljudi iz Srbije ne može zaustaviti, "ako se vlast ne obračuna sa korupcijom i organizovanim kriminalom", dok profesorka na Geografskom fakultetu Danica Šantić ukazuje da je posebno zabrinjavajuće što sve više odlaze cele prodice.

Šantić je istakla da smo mi usvojili da je Srbija zemlja emigracije i da je to naše tradicionalno obeležje.

„Sada smo došli u situaciju da svako od nas poznaje nekog u inostranstvu, da su te migracione veze koje su se stvorile izuzetno jake i da je vrlo lako otići u inostranstvo“, rekla je profesorka u emisiji „Newsnight“.

Radonjić je podsetio na skorašnje istraživanje CESID-a, u kome polovina mladih planira da napusti zemlju.

„Trdesetak odsto zbog standarda života, a skoro isti procenat zbog kvaliteta života. Traga se za  sigurnošću i izvesnošću u sistemu, za razliku od jednog selektivnog, arbitrarnog, nepotističkog partijskog sistema“, objasnio je profesor.

Prema njegovim rečima, kada pogledate negativni prirodni priraštaj i da imate 80 odsto odliva u EU, dobijete da je u poslednjih deset godina otišlo blizu milion ljudi.

Iako uglavnom govorimo o migracijama mladih, Šantić ukazuje da je u poslednje vreme prosto vidljivo da odlaze i cele porodice.

„Kada odu cele porodice to je konačno iseljavanje i što je dalja destinacija iseljavanja, to je manja verovatnoća da će se oni vratiti. Porodične migracije su nam sve više zastupljene i to je ono što zaista zabrinjava“, ocenila je Šantić.

Radonjić smatra da imamo dva zabrinjavajuća trenda – prvi da stari stanovništvo, a drugi da raste taj koficijent zavisnosti.

Na pitanje šta mu kažu studenti, profesor otkriva da najčešće čuje –  „vi ste napravili ovaj problem, vi ga rešite, a druga stvar je da je život kratak i da oni nemaju vremena da se ovim bave i da će potražiti sreću tamo gde mogu“.

Šantić je navela da se dosta priča i o povratnicima i da su među njima najčešće penzioneri.

„Lepo je što se oni vraćaju, ali negde targetiramo i one mlađe koji bi doneli i svoj reproduktivni potencijal, ali i znanje i iskustvo koje su stekli u inostranstvu“, objasnila je.

Na pitanje da li postoji neka strategija da se zaustavi trend migracija, Radonjić je istakao da mogu da se prave strategije koje hoćete, ako se ne obračunate sa korupcijom i organizovanim kriminalom. „Ako su oni sastavni deo vlasti, ovi trendovi ne samo da ne mogu da se zaustve oni će samo da se još  pospešuju“, zaključio je profesor.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs