Za koliko je Telekom prodao infrastrukturu Aktisu i šta je uslov za dodatni novac

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Telekom Srbija je svoje preduzeće Sky Towers Infrastructure prodao britanskom Aktisu za 420 miliona evra plus još 80 miliona evra koji bi Telekomu trebalo da budu isplaćeni ako preduzeće uz novog vlasnika postigne određene finansijske ciljeve, nezvanično saznaje N1.

Da je kupio Telekomove antenske stubove i prateću infrastrukturu konačno je potvrdio i sam Aktis, i to 24 dana nakon što je u Agenciji za privredne registre upisan novi vlasnik Telekomove firme Sky Towers Infrastructure – Aktisovo preduzeće Actis Luna Telecom Tower d.o.o. Beograd.

Kompanija Aktis je, u saopštenju objavljenom u Londonu 22. januara, navela da je ovo njena prva transakcija na Zapadnom Balkanu, te da je novi vlasnik posebno osnovanog preduzeća „konzorcijum predvođen Aktisom“.

U ovoj investiciji učestvovale su i međunarodne finansijske institucije.

IFC i EBRD su, sredinom decembra 2023, za portal N1 potvrdili svoju nameru da učestvuju u projektu kupovine dela Telekomove infrastrukture.

„Učešće EBRD-a u projektu biće u vidu manjinskog učešća u kapitalu kako bi se podržala ponuda konzorcijuma da od Telekoma Srbije kupi deo infrastrukture antenskih stubova“, potvrdila je za portal N1 Evropska banka za obnovu i razvoj uoči ove transakcije.

U Međunarodnoj finansijskoj instituciji IFC su za portal N1 naveli da se „ova investicija IFC sastoji od ulaganja u kapital do  iznosa od 75 miliona američkih dolara, kako bi se podržala ponuda Actis GP LLP za kupovinu antenskih stubova Telekoma Srbije“.

Novo preduzeće pod zalogom

U APR je promena vlasništva i menadžmenta u Telekomovoj firmi Sky Towers Infrastructure, upisana 29. decembra 2023. Tada je novi vlasnik firme Sky Towers Infrastructure postalo preduzeće registrovano u Srbiji – Actis Luna Telecom Tower d.o.o. Beograd, koja je u vlasništvu kompanije ACTIS EU GP S.A R.L iz Luksemburga.

Kupoprodajna cena zvanično nije obelodanjena.

U saopštenju Aktisa iz Londona navodi se da je ovom investicijom, koja je osma po redu u oblast digitalne infrastrukture, uložila više od milijardu američkih dolara u ovaj sektor. Kao što je portal N1 već pisao, novo preduzeće je odmah po preuzimanju uspostavilo zalogu na 100 odsto vlasništva u korist Telekoma, a po osnovu obezbeđenog potraživanja od 420,4 miliona evra.

Jasno je da je, na dan uspostavljanja zaloge, ovaj iznos Aktisova firma u Srbiji dugovala Telekomu, te da prodajna cena nije ispod ovog iznosa.

Ugovorom o zalozi predviđeno je i da maksimalno obezbeđeno potraživanje iznosi 504,48 miliona evra.

Detalje o uspostavljenoj zalozi možeti videti ovde.

Kako N1 nezvanično saznaje, Telekom je svoju firmu prodao za pomenutih 420 miliona evra, ali uz obavezu da mu se isplati još 80 miliona evra, ako preduzeće uz novog vlasnika postigne određene finansijske ciljeve.

Nije, međutim, poznata cena po kojoj će Telekom od Aktisa ubuduće iznajmljivati antenske stubove, niti koji su konkretni ciljevi koje Aktisova kompanija treba da ostvari kako bi cena preuzimanja mogla da bude uvećana.

Aktis je u saopštenju najavio dalje proširenje dometa i prilagođavanje novim telekomunikacionim tehnologijama koje će biti uvedene u regionu. Kompanija je navela da je kupila imovinu koja sadrži oko 1.800 antenskih stubova, i ocenila da su „dobro pozicionirani za dalju komercijalizaciju i proširenje“.

Prodaja 1.827 antenskih stubova Telekoma

BIRN је, u tekstu objavljenom 25. novembra prošle godine, obelodanio da britanska kompanija Aktis, i to preko firme u Luksemburgu, planira kupovinu 1.827 antenskih stubova i prateće infrastrukture Telekoma Srbije koji se nalaze u u Srbiji (995 antenskih stubova), Bosni i Hercegovini (725) i Crnoj Gori (107).

Telekom je, podsetimo, u prvoj polovini prošle godine u Srbiji, ali i kroz svoje kćerke firme u Crnoj Gori i BiH, osnovao tri preduzeća pod istim imenom – „Sky Towers Infrastructure“ sa sedištima u Beogradu, Podgorici i Banjaluci.

Od sredine novembra Telekom uvećava osnovni kapital, unoseći – u srpsku firmu antenske stubove, trafo-stanice i drugu opremu u vrednosti od oko 4,8 milijardi dinara, što je oko 41 milion evra.

Isto radi i sa firmama registrovanim u Crnoj Gori i BiH.

Beogradsko preduzeće, potom, postaje vlasnik i podgoričkog istoimenog preduzeća, i onog registrovanog u Banjaluci.

BIRN je naveo da je Telekom mesecima u tajnosti pripremao prodaju većine najznačajnijih telekomunikacionih antenskih stubova i njihove prateće infrastrukture, poput trafo-stanica, solarnih panela i dela zemljišta. Direktor Telekoma Vladimir Lučić je za BIRN rekao da proces prodaje nije bio tajni, već da se o prodaji antenskih stubova odlučivalo na međunarodnom tenderu. Lučić naveo da nije reč o strateški važnoj imovini i najavio da će prodati sve antenske stubove koje imaju u Srbiji, Crnoj Gori i BIH.

„To se nije krilo, uz našu saglasnost IFC i EBRD su objavili detalje o projektu i ostalo ćemo objaviti u dogovoru sa inostranim poslovnim partnerima. Cena je još tajna, ali je veoma značajna, reč je o velikoj količini novca. Cena je ravna sa EU transakcijama”, kazao je Lučić za BIRN.

Autor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs