O životu Srba izvan matice

Img Foto: Biblioteka Čačak

Tribina „Položaj srpskog naroda u zemljama regiona” u organizaciji Udruženja „Svetosavske svečanosti” održana je u utorak, 16. januara u Gradskoj biblioteci Čačak. O tome da državne granice nisu prepreka srpskoj duhovnosti, jeziku i kulturi, ali i o odvojenosti  srpskog naroda od Srbije kao političkog, ekonomskog i kulturnog središta govorili su dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore, prof. Ljubomir Aleksov, član mađarskog parlamenta i predstavnik srpskog naroda i Srpske samouprave u Mađarskoj i Dejan Drakulić, predsednik Zajedničkog vijeća opština Vukovara i Srpskog nacionalnog vijeća Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema.

Ljubomir Aleksov je istakao da na prostoru Mađarske – trusnog tla ispunjenog čestim seobama naroda od juga ka severu – danas živi 11.620 Srba i da oni uživaju pravo obrazovanja na maternjem jeziku, kao i da imaju podršku zemlje u kojoj obitavaju. Međutim, on je napomenuo i to da se u srpskim selima ubrzano smanjuje broj stanovnika, a njihove svetinje bivaju prepuštene zaboravu.

Na početku svog obraćanja Dejan Drakulić je rekao „Kroz ovakve susrete treba težiti konkretnim rezultatima, a jedan takav je i dolazak dece iz Vukovara u Čačak”. On je, između ostalog, govorio o osnivanju Zajedničkog vijeća opština Vukovara i brojnim poslovima iz delokruga ove institucije na čijem je čelu, a zatim i o radu kulturno-umetničkih društava, udruženja i drugih organizacija koje teže očuvanju identiteta Srba na prostoru Hrvatske.  

O položaju srpskog življa u Crnoj Gori govorio je dr Momčilo Vuksanović, istakavši da je borba za ravnopravnost ćiriličkog i latiničkog pisma u fokusu Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore. On je, između ostalog, pomenuo značaj osnivanja srpskog radija i televizije, kao i magazina „Srpske novine”, koji opstaju uprkos finansijskim poteškoćama, promovišući kulturu našeg naroda u susednoj zemlji.

Svi učesnici razgovora ukazali su na značaj Konferencije Srba iz zemalja regiona koja okuplja nacionalne organizacije iz država bivše Jugoslavije i drugih zemalja na Balkanu u kojima Srbi žive, a koja se već dugi niz godina održava i predstavlja priliku za zajednički nastup prema matici. Takođe, kako su istakli govornici, podrška matične zemlje bolja je nego ranije, ali postoji prostor za dalje aktivnosti koje su neophodne kako bi ovakve organizacije mogle da deluju u cilju očuvanju identiteta naroda rasutog u nekoliko država i podeljenog nekolikim granicama.

Tribinu je vodio Miroslav Vujanić i on je u ime Udruženja „Svetosavske svečanosti” poručio da „ovaj događaj nije predavanje o tome kako Srbi žive tamo negde već je jedno sabranje i iskren susret koji umanjuje daljinu među pripadnicima jednog naroda”.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs