Stvarna ili fiktivna borba protiv korupcije u Srbiji?

Img Foto: Printscreen publikacija

Publikacija ALTERNATIVNI PRISTUP IZRADI NACRTA NACIONALNE STRATEGIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE U SRBIJI U PERIODU OD 2023. – 2028. GODINE izašla je iz štampe. Izdavač je Institut za istraživanje korupcije Kareja Pančevo. Publikacija je štampana u malom titažu, s tim da je javno dostupna na sajtu Kareje, pa se može preuzeti sa linka: https://kareja.org.rs/publikacije/.

Autori publikacije su antikorupcijski eksperti civilnog društva okupljenih oko Koalicije za integrit: Siniša Janković iz Kareje Pančevo, Miroslav Mijatović iz PAKTA Loznica i Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja Beograd. 

Iako je naslov publikacije rogobatan, pisana je lakim stilom, razumljivim najširoj javnosti. Dokaz tome je neformalni naslov: Zakonomenjanije, ako nas od korupcije ne odbrani, ništa neće, navodi se u saopštenju Udruženja Kareja. 

Predmet publikacije je postupak izrade nove Antikorupcijske strategije koji je realizovan bez prethonog istraživanja, zasnovan na odsustvu metodološkog pristupa i integriteta. Sve izgleda kao da se radi o Nacionalnoj strategiji za fiktivnu, a ne za stvarnu borbu protiv korupcije u Srbiji. Između ostalog, opisana je i alternativna otvorena javna rasprava koju je Kareja sa partnerima iz civilnog društva vodila, nasuprot javnoj raspravi zatvorenoj za javnost resornog Ministarstva pravde.

 Obzirom da predložena, a loša Strategija još nije usvojena, publikacija ima za cilj da animira javnost kako bi iskazala otpor prema lošem dokumentu javne politike od nacionalnog značaja. Građanke i građani imaju pravo i priliku da kažu da li su zadovoljni borbom protiv korupcije i da traže da se Predlog Strategije povuče iz procedure, jer ne doprinosi borbi protiv korupcije.

Kareja će u kratkom roku publikaciju predstaviti javnosti, prvo predstavljanje održano je u Kragujevačkom Medija hub prostoru, u ponedeljak 30.10.2023. godine, zatim u Prijepolju na TV Forum, u Novom Sadu, Smederevu, Novom Pazaru, Pančevu i drugim gradovima u kojima uspe da obezbediti minimalne uslove, obzirom da je javni prostor u Srbiji, izuzev Novog Pazara, zatvoren za Karejine antikorupcijske projekte.

Publikacija je izrađena uz podršku regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Center for Research and Policy Making (CRPM) i Institute for Democracy and Mediation (IDM) a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Izvor: Cemaforum.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs