Istraživanje rejtinga stranaka: Vladajuća koalicija na 44, „Srbija protiv nasilja“ na 38 odsto, četiri opozicione stranke ispod cenzusa

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Kada bi izbori bili u narednih nekoliko meseci, za vladajuću koaliciju bi glasalo 44 odsto birača, za blok stranaka koje organizuju protest „Srbija protiv nasilja“ 38 odsto, za stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom bilo bi 11 odsto, a sedam odsto ispitanika su neodlučni, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje agencije Stata.

Na pitanje da li podržavaju raspisivanje izbora u narednih nekoliko meseci 48 odsto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 26 odsto ne podržava i isto toliko nema stav.

Za raspisivanje izbora najviše ispitanika se izjasnilo u Beogradu – 58 odsto.

Najveću podsrku od stranaka ima Srpska napredna stranka, za koju se izjasnilo 36,3 odsto ispitanika od 76 odsto koji su potvrdili da će izaći na izbore, sledi Stranka slobode i pravde sa 9,8 odsto, Socijalistička partija Srbije – 7,3 odsto, Narodni pokret Srbije Miroslava Aleksića – 5,5 odsto, Srbija centar Zdravka Ponoša – 4,4 odsto, Zeleno – levi front – 4,0 odsto, Zavetnici 3,4 odsto, Ekološki ustanak – 3,1 odsto i Novi DSS 3,0 odsto.

Ispod cenzusa bi, prema tom istraživanju ostale Dveri – 2,6 odsto, Demokratska stranka – 1,2 odsto, Zajedno 0,6 odsto i Narodna stranka – 0,6 odsto.

Jovanka Vukmirović iz agencije Stata rekla je da je istraživanje sprovedeno na uzorku koji potpuno odgovara demografskoj strukturi stanovništva iz prošlogodišnjeg poposa, polnoj, starosnoj i obrazovnoj, kao i regionalnoj zastupljenosti, a sprovedeno je, telefonskim intervjuima i terenskom anketom na 1.580 ispitanika, u periodu od 8-13. septembra.

Da je za opstanak sadašnje vlasti u korist mira i stabilnosti zemlje izjasnilo se 36 odsto ispitanika, 48 odsto je da dođe do promene, a 16 odsto nema stav o tome.

Proteste „Srbija protiv nasilja“ podržava 44 odsto ispitanika, 39 odsto ne podržava, a 17 odsto nema stav.

Od onih koji podržavaju proteste, 84 odsto se informiše preko televizija N1 i Nova.

Za ulazak Srbije u Evropsku uniju je 46 odsto ispitanika, 37 odsto to ne podržava, a na pitanje da li ova vlast može da očuva ekonomsku stabilnost zemlje i mir, 46 odsto je odgovorilo da ne veruje u to, 39 odsto ima, a 15 odsto nema stav.

Izvor: FoNet

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs