Našu hranu sa pesticidima vraćaju iz EU: Gde ona završava i da li mi jedemo zdrave namirnice?

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Inženjer poljoprivrede za fitomedicinu Nenad Ilić izjavio je da se hrana koja se vraća u našu zemlju zbog pesticida sa granica zemalja članica Evropske unije dodatno kontroliše, i ako se potvrde optužbe - ona se uništava. On ističe da ne postoje šanse da se ona nađe na pijacama u prodaji.

U veoma kratkom periodu srpske proizvode sa granice vratile su mnoge zemlje. Poslednji u nizu bio je krastavac zbog pronađenog fungicida, što je i potvrđeno iz Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u trgovini hranom. Kako je došlo do ovoga? Kakva je to hrana na našim trpezama?

Podsetimo, za poslednjih nekoliko mesece je sa granica vraćeno nekoiliko tona paradajza, krastavca, a pre toga breskvi i šljiva.

Što se tiče pošiljke krastavca, tu imamo fungicid metalaksil M, koji je pronađen u nedozvoljenim količinama. Njegova dozvoljena količlina je 0.01 odsto, a pronađeno je 0,25 odsto. Metalaksim M pripada fungicidima i on nije toliko toksičan kao neki drugi pesticidi. Ali, sa druge strane imamo nedozvoljenu količinu pesticida u plodovima. To nama stručnjacima govori o nesavesnoj primeni pesticida od strane proizvođača“, istakao je Ilić.

Prema njegovim rečima, proizvođači koji rade na ovaj način, ne poštuju preporuke stručnjaka na terenu, u apoteci ili iz ministarstva.

Govoreći o tome gde proizvodi koji se vrate sa granica EU završe u Srbiji, on je rekao da takve pošiljke nakon povratka odlaze na superanalizu.

„Ukoiliko se ustanovi da pošiljka ne zadovoljava vrednost za korišćenje, istog momenta odlazi na uništavanje u Srbiji“, kazao je Ilić i dodao da mi imamo u zemlji dobre ustanove gde se to radi.

„Kontrolu kvaliteta hrane vrše ministarstva poljoprivrede i zdravlja, tako da sve što nije zdravstveno ispravno za korišćenje na našim pijacama, odlazi na uništavanje. Ne postoji šansa da se takva hrana nađe na pijacama“, podvlači Ilić.

Komentarišuću kupovinu proizvoda na pijacama, on je preporučio da građani naprave interakciju sa proizvođačima koji prodaju ispravne proizvode.

Ilić je upozorio da konzumirnaje proizvoda koji imaju povećanu količinu pesticida mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, kao što su neurotoksični efekte. Međutim, poručuje da zdravstveni problemi ne mogu da nastanu nakon što pojedete jedan plod, već najmanje kilogram.

„Ukoliko pojedete samo jedan plod, ništa ne može da se desi. Međutim, ako se konzumira na duži vremenski period, onda mogu da se pojave zdravstveni problemi“, zaključio je Ilić.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs