Ako Vlada Srbije „ne shvati ozbiljno“ zahteve Sindikata radnika EPS-a sledi generalni štrajk u tom preduzeću?

Img Foto: Printscreen N1

Ukoliko naredne sedmice iz Vlade Srbije na adresu Sindikata radnika EPS-a ne stigne odgovor na koji način će biti rešen problem blokade računa fonda solidarnosti, koji služi za potrebe lečenja zaposlenih, ta sindikalna organizacija će radikalizovati proteste koje organizuje tim povodom i proglasiće generalni štrajk, saznaje Danas u izvorima bliskim Sindikatu radnika Elektroprivrede Srbije.

Račun tog reprezentativnog sindikata u EPS-u blokiran je od 6. januara po odluci Bojana Kekića, predsednika izvršnog odbora Banke Poštanska štedionica, uz obrazloženje da se pred nadležnim sudskim organima trenutno vodi spor između dve suprotstavljene struje u Sindikatu radnika EPS-a oko toga ko ima pravo na legitimitet i korišćenje imena te sindikalne organizacije u Elektroprivredi Srbije.

U Sindikatu radnika EPS-a pak tvrde da Kekić nema pravo da donose odluku kakvu je doneo. Prvi razlog po njima je taj, što blokadu računa može da naloži samo neki nadležni organ a nikako poslovodstvo Poštanske štedionice, što je mišljenje i domaće stručne javnosti.

Takođe, sindikalci naglašavaju da njihova struja ima rešenje o registraciji Sindikata radnika EPS-a koje je izdalo resorno Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Shodno tome, smatraju da je Kekićeva odluka pravno neutemeljena i da stoga mora biti odmah ukinuta.

– Aktivisti Sindikata radnika EPS-a će u petak imati sednicu izvršnog odbora na kojoj će razmatrati situaciju u vezi blokade njihovog računa fonda solidarnosti. Sindikalci Kekićevu odluku ocenjuju kao klasičnu samovolju. Po njima on se ponaša na taj način jer je uticajni član Srpske napredne stranke i smatra da je na taj način zaštićen i “jači” od zaposlenih u EPS-u. Sindikalci pak ne misle tako, spremni su na dalju borbu i nemaju nameru da odustanu od svog zahteva da se njihov račun fonda solidarnosti odmah odblokira. Čekaće još malo odgovor premijerke Ane Brnabić na koji način država, koja je vlasnik Poštanske štedionice, namerava da reši nastali problem. Ukoliko ga ne bude u toku sledeće sedmice biće sazvan glavni odbor Sindikata radnika EPS-a na kome će biti doneta odluka o generalnom štrajku – navodi naš sagovornik koji je želeo da ostane anoniman.

Ukoliko Sindikat radnika EPS-a zaista uđe u štrajk biće veoma zanimljivo posmatrati kako će na njega, u uslovima ekonomske krize, reagovati republička Vlada.

Dosad kabinet premijerke Ane Brnabić nije odstupao pred zahvtevima sindikata u protestu ali nikada nije ni bio suočen sa buntom moćne i organizovane sindikalne organizacije poput Sindikata radnika EPS-a.

Podsećanja radi, članovi Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije protestovali su u ponedeljak 21.avgusta ispred filijale Poštanske štedionice u Beogradu u Ulici kraljice Marije zbog blokade računa fonda solidarnosti te sindikalne organizacije jer sindikat ne može svojim članovima i njihovim porodicama da isplati novac za lečenje kojim raspolaže na tom računu.

Takođe, U znak protesta zbog toga što na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije nije postignut dogovor u vezi deblokade računa fonda solidarnosti u Poštanskoj štedionici aktivisti Sindikata radnika Elektroprivrede Srbije 31.avgusta su obustavili rad.

Članovi tog sindikata su naime na dva sata onemogućili odvoženje uglja iz Rudarskog basena “Kolubara” ka Termoelektrani “Nikola Tesla”.

Radnici su se okupili u “drobilani” Tamnava – Istočno polje i zaustavili odvoženje uglja prema Obrenovcu, a sindikalci su tvrdili da je po njegovoj proceni u obustavi rada učestvovalo između 1.500 do 2.000 zaposlenih naglasivši da je krajnje vreme da ih neko “ozbiljno shvati”.

Izvor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs