Protest više desetina radnika FRA zbog niske cene prodate fabrike

Img Foto: Ozon Press

Više desetina bivših radnika bankrotirane Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku protestovalo je juče ispred Privrednog suda u tom gradu, nezadovoljni cenom od 58,8 miliona dinara po kojoj je prodata fabrika, i traže od Odbora poverilaca da ne prihvati prodaju fabrike.

Oni su novinarima rekli da novac za koji je prodata fabrika nije dovoljan da se izmire sva dugovanja koja FRA ima prema bivšim radnicima za zaostale zarade, doprinise i druga dugovanja.

Jedan od učesnika protesta, predsednik Skupštine poverilaca Dušan Đelić rekao je agenciji Beta da je cena po kojoj je prodata fabrika za 50 odsto niža od procenjene.

Đelić, koji je bivši radnik FRA i bivši predsednik fabričkog Industrijskog sindikata, dodao je da 170 bivših radnika potražuje zaostale zarade od FRA, a još oko 1.600 traži isplatu zaostalih doprinosa i druga dugovanja.

"Otkako je FRA otišla u stečaj 60 radnika je steklo uslov za penziju, ali ne mogu da je ostvare dok im ne budu uplaćeni doprinosi", rekao je Đelić.

Ljijana Aničić, koja je 38 godina radila u FRA rekla je da očekuje da Odbor poverilca ne prihvati cenu po kojoj je prodata fabrika kako bi radnici mogli da budu isplaćeni.

Njoj FRA duguje 600.000 dinara za doprinose i ostala dugovanja.

FRA je prodata na trećoj aukcijskoj prodaji po početnoj ceni od 58,8 miliona dinara konzorcijumu koga čine čačanska kompanija "Unipromet" i beogradska kompanija "DSD-Eurolajn".

Кomisija za sprovođenje prodaje konstatovala je da je cena po kojoj je prodata FRA za 50 odsto niža od procenjene vrednosti, zbog čega će se stečajni upravnik obratiti Odboru poverilaca da se izjasni o ponudi.

Prethodna prodaja FRA proglašena je neuspešnom jer je izlicitirana cena od 560 miliona dinara bila manja od 50 odsto procenjene vrednosti.

FRA je prestala sa radom 2021. godine, a sledeće godine Privredni sud u Čačku je proglasio najpre stečaj, pa bankrot fabrike, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima.

 

Izvor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs