Laura Koveši pokreće akciju: Nema više krađe iz EU fondova

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Evropska javna tužiteljka Laura Kodruta Koveši konačno je odlučila da pokrene akciju u Bugarskoj, koja se dugo smatra jednim od najočitijih primera nemoći Brisela da reši problem krađe evropskih fondova, objavio je Politiko.

U četvrtak je Evropsko javno tužilaštvo izvršilo pretrese u 28 domova i kancelarija u okviru istrage o zloupotrebi novca EU u železničkim projektima, a uhapšen je gradonačelnik General Toševa, grada na severoistoku zemlje.

Akcija se najavljuje već nekoliko godina, a vodeći političari iz bugarskog reformističkog tabora tvrde da je izvlačenje sredstava EU postalo jedan od glavnih izvora prihoda organizovanih kriminalnih grupa. Centar za proučavanje demokratije, nevladina organizacija iz Sofije, zaključio je 2020. da je otuđivano čak 15 odsto novca iz evropskih fondova.

Evropsko tužilaštvo trenutno sprovodi 143 istrage u Bugarskoj sa procenjenom ukupnom štetom od 492 miliona evra, prema izveštaju za prošlu godinu.

Kao najsiromašnija država EU, Bugarska redovno traži podrške od evropskih poreskih obveznika kako bi izgradila infrastrukturu i učinila stare zgrade iz socijalističkog perioda energetski efikasnijim.

Tužilaštvo, koje je zaduženo za krivično gonjenje krivičnih dela protiv finansijskih interesa EU, saopštilo je da trenutno istražuje dva projekta za gradnju železničke infrastrukture, vredna više od 241 milion evra iz fondova EU, i grant za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih objekata u General Toševu vredan 169.000 evra.

Više od 100 pripadnika bugarske policije izvršilo je racije u sklopu istrage o gradnji železničke pruge između gradova Kostenec i Septemvri, za šta je Evropska agencija za klimu, infrastrukturu i životnu sredinu obezbedila 130 miliona evra. Istražuje se i moguća zloupotreba sredstava za izgradnju pruge između sela Orizovo i Mihajlovo, koju finansira Kohezioni fond sa više od 111 miliona evra.

Vlada premijera Nikolaja Denkova, koja je formirana 6. juna, obećala je da će iskoreniti korupciju i da će osigurati da bezbednosnim snagama ne upravlja Rusija. Značajno je i što je Ivan Gešev, veoma kontroverzni glavni tužilac u zemlji, sredinom juna bio primoran da ode sa funkcije, jer su ga mnogi Bugari dugo videli kao prepreku istragama o korupciji na najvišem nivou.

Korisnik oba železnička projekta pod istragom bila je Nacionalna železnička infrastrukturna kompanija Bugarske, koja je dodelila građevinske ugovore dvema privatnim kompanijama.

Izvođači se sumnjiče da su u kratkom periodu izvršili transfere novca u lanac fiktivnih preduzeća, što je na kraju dovelo do podizanje gotovinskih iznosa više od dva i po miliona evra od strane pojedinaca sa krivičnim dosijeima, saopštilo je Evropsko tužilaštvo.

Gradonačelnik General Toševa uhapšen je zbog iznošenja lažnih detalja u vezi sa radovima na poboljšanju energetske efikasnosti opštinskih zgrada, a pušten je nakon što je platio kauciju od 5.000 evra.

Izvor: FoNet/N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs