Da li je i tužilaštvo zaboravilo na aferu Kentkart i nameštanje tendera?

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Pre četiri meseca Više javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet u slučaju navodnog pokušaja šefa kabineta gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića, da namesti tender za novi posao turskoj kompaniji Kentkart, ukoliko pristanu na sporazumni raskid ugovora o naplati karata u javnom gradskom prevozu - takozvanom Bus Plusu. Ipak, nije poznato da li je tužilaštvo i podiglo optužnicu, protiv koga i za koje krivično delo.

Skoro kao turisti u Beogradu, tako se i slučaj pokušaja nameštanja tendera kompaniji Kentkart izgubio iz javnosti.

I mada će se stranci bez sistema „Bus plusa“ u glavnom gradu i nekako snaći, na pitanje N1 u kojoj je fazi spor turske kompanije i čelnika gradske vlasti, Više javno tužilaštvo ne daje odgovor.

Poznato je samo da su predstavnici Kentkarta saslušani. „U svojstvu građana, a s obzirom na to da smo bili prisutni na sastanku, bili smo u Tužilaštvu da damo izjave po pitanju predmeta, krivične prijave, protiv Nenada Milanovića, šefa kabineta gradonačelnika. Za sve dalje oko samog predmeta, ne bih znao da vam kažem ništa detaljnije, to je pitanje za tužilaštvo“, kaže Veljko Vlahović iz Kentkarta.

Pitanje koje je upitala i narodna poslanica Marinika Tepić. Od tužilaštva je zatražila i informaciju da li je tužiteljka Tatjana Mitrović i dalje postupajuća u tom predmetu.

„Zato što je ona već imala problematične odluke od ranije. Tačnije, ona je primenila oportunitet, u jednom drugom predmetu, kada je reč o policajcu Purkoviću, protivzakonito, što je tužilačka struka rekla, ne ja. Dakle, njene profesionalne i samostalne kolege, a onda se ispostavilo da je taj policajac Purković jedan od saradnika Belivuk klana, direktno iz policije, odnosno iz MUP-a“, rekala je Tepić.

Do sada, tužilaštvo je imalo i više nego dovoljno vremena da obavi sve predistražne radnje, smatra advokat Rodoljub Šabić.

„Mislim da i ova situacija, zapravo, potvrđuje da kod nas funkcionisanje tog mehanizma koji bi trebalo da obezbedi zakonitost i sankcionisanje prekršilaca zakona, zapravo, ne zavisi više ni od zakona, ni od činjenica. Zavisi od političke konstelacije, od volje onih koji kontrolišu političku situaciju i to je, suvišno je reći, jako ružno i jako opasno“, upozorio je advokat Rodoljub Šabić.

Iako je, u ovom slučaju, protiv vlastitog šefa kabineta sam gradonačelnik Aleksandar Šapić podneo krivičnu prijavu, a čija će sudbina, kaže Šabić, verovatno biti da čami u tužilačkoj fioci, kao i sve prethodne koje su predstavnici vlasti, u raznim slučajevima, podnosili jedni protiv drugih.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs