MUP potrošio milione evra na radne sporove zbog kršenja prava zaposlenih

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova u poslednjih 11 godina iz budžeta je isplatilo 17 milijardi dinara na ime novčanih kazni i penala po sudskim rešenjima. Sagovornici N1 smatraju da bi troškovi bili znatno manji da je izvršena profesionalizacija policije.

Ukupno 2,2 milijarde dinara odnosno više od 18 i po miliona evra Ministarstvo unutrašnjih poslova je isplatilo tokom prošle godine zbog kazni i penala po rešenjima sudova.

Gro tog novca potrošen je na radne sporove, dakle neisplaćene plate, kamate i prateće troškove.

Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da do ovolikih troškova ne bi došlo da ministarstvo nije masovno kršilo prava svojih zaposlenih.

„Sa druge strane pokazuje koliko se nesvrsishodno upravlja javnim novcem odnosno novcem svih građana, budući da se umesto da se investira i unapredi upravljanje ljudskim resursima sa ciljem da se otklone ovi nedostaci, zbog kojih postoje ovolika izdvajanja, Ministarstvo bira da radije plaća nego da unapredi sistem“, istakao je Elek.

Prema izveštaju Državne revizorske institucije iz juna ove godine, protiv MUP-a se vodi više od 15 hiljada sudskih sporova i to potencijalne vrednosti od 5,6 milijardi dinara. Podaci državnog revizora pokazuju i da je u prošloj godini samo Ministarstvo isplatilo 89 miliona dinara na ime šteta koju su naneli državni organi – od kojih je 14 miliona isplaćeno zbog štete neopravdano osuđenim osobama, dok je na ime „ostalih naknada“ isplaćeno skoro 75 miliona dinara u okviru kojih su i potraživanja radnika MUP-a, ali po osnovu – sporazuma.

„Na osnovu uzorkovane dokumentacije utvrdili smo da je MUP ove rashode iskazalo na osnovu sporazuma o naknadi štete koji su zaključeni sa bivšim zaposlenima. Sporazumom je konstatovano da je zaposlenima prestao radni odnos, da im je pripadalo pravo na godišnji odmor koje nisu iskoristili i da je poslodavca dužan da zaposlenom kojem je prestao radni odnos, a koji nije iskoristio godišnji odmor, u celini ili delimično, isplati novčanu naknadu“, navodi se u izveštaju DRI.

Inače 2016. godine, kada je usvojen Zakon o policiji koji je i danas na snazi, Ministarstvo unutrašnjih poslova je napravilo korak ka profesionalizaciji policije, time što je uveden sektor za upravljanje ljudskim resursima.

Međutim, podaci MUP-a pokazuju da ono nije dalo rezultate.

„Kada se krenulo u rad i kada je dovedena načelnica tog sektora i kako je sam taj sektor radio u kasnim fazama deluje da se ipak nije dovoljno uradilo na toj profesionalizaciji upravljanja ljudskim resursima, budući da do ovih stvari sigurno ne bi dolazilo ili makar ne bismo imali ovaj rastući trend iz godine u godinu, ako poredimo prethodne godine kada je iznos za ove penale i kazne bio oko milijardu i po dinara“, ukazao je Elek.

Osim rastućeg trenda troškova, ono što upada u oči u podacima ministarstva jeste 183 miliona dinara odnosno milion evra, koliko je MUP isplatio 2020. godine na ime šteta nanetih od strane državnih organa.

Ovaj iznos upadljivo odstupa od trenda troškova za tu namenu, jer se on kretao od minimalnih 19 do maksimalnih 89 miliona.

Naime, u izveštaju državnog revizora za MUP te godine ovo nije posebno obrazloženo.

Moguće je da je MUP značajan novac isplatio zbog neke neopravdano osuđene osobe.

N1 je objašnjenje tražilo od ministarstva, međutim oni nam nisu odgovorili na pitanja niti obezbedili sagovornika na ovu temu.

Izvor: N1

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs