Da li je vlast u Užicu pokušala da namesti tender za zamenu i održavanje javne rasvete u gradu?

Img Foto: Cemaforum.rs

Firma „Feman“ iz Jagodine izrazila je sumnju na korupciju tokom javne nabavke za izbor privatnog partnera i dodelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja u Užicu, piše portal Danas.

Ta firma traži od užičkog rukovodstva da obustavi postupak nabavke, koja je oglašena 19. juna ove godine, kao i da raspiše novi javni poziv.

Danasu je u gradskoj upravi Užica rečeno da je postupak već obustavljen i to po zahtevu firme iz Jagodine i da će se o njemu odlučivati narednih dana.

O toj nabavci se oglasio Gradski odbor Srpske stranke Zavetnici i saopštio da „gradsko rukovodstvo pokušava da namesti tender i da građanima Užica naplati četiri puta više od relane cene koštanja“.

Iz dokumentacije koju je užičkim odbornicima dostavila firma iz Jagodine, navode Zavetnici, „može se videti da bi pojedine firme, koje su diskriminisane na tenderu, uradile isti posao po ceni koja je četiri puta niža od one koju je propisao Grad Užice“.

„Cena zamene jedne svetiljke koju Grad planira da izdvoji je 120.175 dinara, a njena realna cena je 30.041 dinar“, ističu Zavetnici.

„Pitamo se zašto su građani Užica dužni da plaćaju četiri puta veću cenu od realne? Zašto rasipate novac naših sugrađana? Zašto se tenderskom dokumentacijom diskriminišu firme koje bi uradile isti posao za dosta nižu cenu?“, pitaju Zavetnici užičku vlast.

Jagodinska firma je navela u dopisu da je Grad Užice „u obavezi da, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, obustavi nabavku s obzirom na to da konkursna dokumentacija sadrži ograničavajuće i diskriminatorske uslove i kriterijume, koji ukazuju na postojanje sumnje da je u pitanju korupcija“.

Konkursna dokumentacija, dodaje se, „sadrži nedostatke i nepravilnosti, koje se odnose na dodatne kriterijume za izbor privrednog subjekta“, a potom se ističe da je učešće u toj nabavci „uslovljeno tehničkim i stručnim kapacitetima i da te uslove“, kako se navodi, „mogu da ispune samo određeni ponuđači“.

Takođe, dodaje se, da je dokumentacija sačinjena suprotno osnovnim načelima javnih nabavki, kojima je propisano da je „naručilac dužan da ne ograničava konkurenciju, sa namerom da određene privredne subjekte neopravdano dovode u povoljniji ili nepovoljniji položaj, da ne diskriminišu ponuđače“.

Uočeni nedostaci, ističe se, „imaju za cilj potpuno ograničavanje, narušavanje i sprečavanje konkurencije“.

Tom nabavkom, piše u dopisu, „predviđeno je 1.196.832.117, 36 dinara, pri čemu cena svetiljke iznosi 120.175,93 dinara, iako domaći ponuđaći nude prozvode po četiri puta nižim cenama sa velikom uštedom elektične enerije“.

Firma „Feman“ navodi i to da „može da ponudi da uradi celokuonu rasvetu od 9.959 svetiljki za 299.187.195 dinara vez PDV, sa cenom za jednu svetiljku od 30.041,89 dinara sa demontažom stare i montažom nove svetiljke“.

„Time bi se uštedela budžetska sredstva od 897.644. 922, 36 dinara“, navodi se u dopisu jagodinske firme.

Ušteđenim novcem, navodi komanija iz Jagodine, „Grad Užice bi mogao da izgradi 50 seoskih ambulanti, 30 vrtića u seoskim i prigradskim zajednicama i da renovira, minimum, devet domova kulture u selima“.

Ukoliko se postupak ne obustavi i ne objavi nova javna nabavka, jagodinska firma je u dopisu, koji je potpisao generalni direktor Miodrag Nikolić, zapretila da će podneti prijave Agenciji za borbu protiv korupcije, Kancelariji za javne nabavke, Komisiji za zaštitu konkurencije, nadležnom tužilaštvu i Službi za suzbijanje organizovanig kriminala.

O tome će, dodaje, obavestiti nevladine organizacije i Evropsku uniju, kao i građane Užica.

Postupak nabavke obustavljen

U gradskoj upravi Užica, Danasu je rečeno da je „postupak javne nabavke već obustavljen“, da je to „vidjivo na portalu javnih nabavki i da nijedna firma, za sada, nije dobila taj posao“.

„Firma iz Jagodine je, po zakonu, podnela zahtev za zaštitu prava i postupak  javne nabavke je stopiran, a to piše i na portalu javnih nabavki“, kazao je za Danas Slaviša Projević, rukovodilac Odeljenja za javne nabavke gradske uprave Užice. O zahtevu jagodinske firme, kako je dodao, odlučivaće se narednih dana.

Autor: Danas

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs