Zaštitnik građana: Zdrava životna sredina je pravo svih građana

Img Foto: Cemaforum.rs

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine koji se obeležava 5. juna, zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da iako građani iz godine u godinu postaju sve više svesni značaja životne sredine i njenog velikog uticaja na ostale segmente života, broj ukazanih propusta instituciji Zaštitnika građana pokazuje da je potrebno i dalje konstantno raditi na širenju svesti o značaju zaštite prava na zdravu životnu sredinu, a naročito u manjim lokalnim sredinama gde postoji veći rizik od neodgovornog ponašanja privrednih subjekata i pojedinaca.

Pašalić podseća na važnost zdrave životne sredine i zaštite svih njenih segmenata, ukazujući da su buka, neprijatni mirisi iz ugostiteljskih objekata i zagađenje vazduha problemi koji su u proteklom periodu najviše mučili građane.

Iako svi zajedno treba da doprinosimo boljem stanju životne sredine u našoj zemlji, posebne obaveze u toj oblasti imaju jedinice lokalne samouprave koje svojim odlukama, između ostalog, treba da bliže regulišu kako obavljanje nadzora nad nivoom buke iz ugostiteljskih objekata, tako i obavljanje njihove delatnosti u pogledu uređenja i opremanja uređajima za odvođenje dima, pare i mirisa – naveo je Pašlić.

On je dodao da imajući u vidu uvek aktuelni problem zagađenosti vazduha u našoj zemlji, jedna od najvažnijih uloga pojedinih lokalnih samouprava jeste i obaveza da se donesu lokalni planovi kvaliteta vazduha, kao i kratkoročni akcioni planovi.

Zaštitnik građana podseća na neophodnost dosledne primene svih propisa iz oblasti zaštite životne sredine, obavezu donošenja svih odluka u cilju adekvatnije primene zakona, kao i potrebu većeg angažovanja svih nas u cilju obezbeđivanja zdravijih uslova života. Takođe, Zaštitnik građana će prilikom formiranja Stručne službe institucije posebnu pažnju posvetiti unapređenju oblasti zaštite životne sredine pojačavanjem stručnog kadra sektora.

Izvor: Danas





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs