Njujork tajms: Najveće ulične demonstracije u Srbiji otkad je svrgnut Milošević

Img Foto: Printscreen N1

Protesti u Srbiji zbog masovnih pucnjava prošlog meseca prerasli su u subotu u najveće ulične demonstracije u Beogradu otkako su demonstranti svrgli Slobodana Miloševića sa mesta predsednika Srbije 2000. godine, piše Njujork tajms.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ koji se odvijaju jednom nedeljno, dobijaju zamah od početka maja kada je u dva masakra — jedan u školi u Beogradu, drugi u obližnjim selima — ubijeno 18 osoba. Ta ubistva izazvala su talas građanskog bunta koji su kritičari lidera zemlje Aleksandra Vučića nazvali protestom protiv „kulture nasilja“ koju promovišu vlast i lojalni mediji, navodi list.

Subotnji protest, peti i najveći do sada, pojačao je pritisak na Vučića da ispuni bar neke od zahteva demonstranata, naglašava Njujork tajms.

„Ti zahtevi uključuju smenu visokih funkcionera i povlačenje dozvola za emitovanje provladinim televizijskim stanicama koje su na lošem glasu i zbog emitovanja nasilnih rijaliti programa i ignorisanja opozicionih političara“, navodi list u analizi.

„Dosta je bilo“, poručio je demonstrantima Zoran Kesić, satiričar i televizijski voditelj. „Dosta je nasilja, dosta mržnje i zastrašivanja, dosta poniženja“, rekao je.

Protesti su prerasli u širi, iako do sada, mirni revolt protiv sve autoritarne vladavine Vučića, koji je, pojašnjava Njujork tajms, prvo bio premijer, a potom i predsednik, i na vlasti je skoro deceniju.

„Vučić je svoju političku karijeru počeo kao radikalni nacionalista tokom balkanskih ratova 1990-ih, ali je poslednjih godina nastojao da se predstavi kao proevropski lider koji želi da Srbija oživi svoje zaustavljene napore za pridruživanje Evropskoj uniji. On se protivio uvođenju sankcija Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini, ali Srbija jeste glasala u Ujedinjenim nacijama da osudi Moskvu“, podseća list.

Vučić, koji je prošle godine pobedio na izborima, odlučan je da ostane tu gde jeste, odbacujući proteste kao „politički štos“ njegovih protivnika.

Vučić se već suočavao i preživeo je velike ulične proteste u prošlosti, ali oni nisu bili tako veliki kao u subotu, piše Njujork tajms.

Prethodni protesti, koje su predvodile opozicione stranke i koji su prekinuti nasiljem koje su izazvale pristalice vlade, svi su propali, navodi američki list.

Izvor: N1/Njujork tajms





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs