RERI: Izveštaj o slučajevima korupcije i kršenja ljudskih prava u urbanističkom i prostornom planiranju

Img Foto: Printscreen RERI

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) izradio je “Izveštaj o slučajevima korupcije i kršenja ljudskih prava u urbanističkom i prostornom planiranju”. Ovaj Izveštaj je rezultat analize procesa planiranja i izgradnje u 2021. i 2022. godini, kroz koji je utvrđen veliki broj nezakonitosti i propusta koji su učinjeni na štetu javnog interesa.

-Jedan od najozbiljnijih problema sa kojima se Republika Srbija suočava u oblasti planiranja i izgradnje jeste korupcija, o kojoj godinama unazad u kontinuitetu svedoče godišnji izveštaji Evropske komisije, navodi se u Izveštaju.

Nažalost, pojam prevencije korupcije nije prepoznat među načelima planiranja i uređenja prostora u Zakonu o planiranju i izgradnji, a izrada planskih akata u Republici Srbiji najčešće ne podrazumeva integraciju međunarodnih standarda i normativa.

Strategija za borbu protiv korupcije istekla je 2018. godine, a izrada nove strategije je tek na početku. Prethodna strategija je prepoznala sektore građevinarstva i urbanizma kao veoma osetljive na korupciju, ali u periodu implementacije strategije nije došlo do poboljšanja, već se situacija dodatno pogoršala, objašnjeno je u Izveštaju.

Netransparentnost institucija i zatvaranje procesa učešća javnosti u zakonske minimume stvaraju plodno tlo za razvoj korupcije. Posledice dugoročne primene negativne prakse isključivanja javnosti iz procesa planiranja primetne su u svim sektorima društvene delatnosti, političkog i institucionalnog sistema, kako na republičkom, tako i na lokalnom nivou.

U Izveštaju su analizirani prostorni planovi usvojeni za projekte „Beograd na vodi“, „Nacionalni fudbalski stadion“ i „EXPO 2027“, četiri urbanistička plana u Beogradu i Novom Sadu, kao i slučajevi izgranje male hidroelektrane „Zvonce“ i panoramskog točka u Vrnjačkoj Banji. Takođe, u Izveštaju su predstavljani i problemi nepriuštivog socijalnog stanovanja, kao i studija prinudnog iseljenja neformalnog naselja „Vijadukt“.

Izveštaj je izrađen u okviru projekta „Planiranje i izgradnja korupcije – Borba protiv korupcije, kršenja ljudskih prava i osnovnih sloboda u urbanom i prostornom planiranju“ koju je RERI sproveo u partnerstvu sa Institutom za urbane politike i Inicijativom za ekonomska i socijalna prava A11, koji je finansiran od Delegacije Evropske unije u Srbiji. 

Izveštaj možete pročitati i preuzeti na sajtu.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs