KFOR ojačava blokadu u Zvečanu, razvlači bodljikavu žicu oko zgrade Opštine

Img Foto: Printscreen RTS

Na severu Kosova i Metohije je mirno. Kfor je i dalje oko zgrade Opštine u Zvečanu, građani su najavili nastavak protesta za danas. NATO šalje još 700 vojnika na KiM.

Kfor razvlači bodljikavu žicu i ojačava blokadu zgrade opštine u Zvečanu, javlja dopisnik RTS-a.

Okupljaju se i zaposleni u lokalnoj samoupravi.

Vojnikci KFOR-a su u opremi za razbijanje demonstracija. Tu su i specijalci policije sa blindiranim vozilima.

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice.

Iz bolnice su potvrdili da ima najmanje 50 povređenih Srba, dok je Kfor saopštio da je povređeno 30 njihovih pripadnika.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da rasporedi još 700 vojnika na Kosovu i Metohiji.

Borelj je prethodno izjavio da radi na organizaciji dijaloga na visokom nivou Beograda i Prištine i da očekuje od vlasti u Prištini da suspenduju sve policijske akcije koje se tiču opštinskih zgrada na severu, a da demonstranti odstupe.

Otkazivanje učešća na velikim vojnim manervima NATO-a prva je posledica koju će vlada Aljbina Kurtija osetiti zbog akcija na severu KiM, rekao je u Prištini američki ambasador Džefri Hovenijer.

Kako nezvanično saznaje RTS, SAD su zabranile sastanke i posete prištinskih zvaničnika Americi. Takođe, SAD obustavljaju svaku vrstu pomoći Amerike za nova priznanja i članstvu Prištine u međunarodnim organizacijama.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je u intervjuu za Si-En-En, nakon što su SAD preduzele mere protiv Prištine zbog dešavanja na severu KiM, da se prištinska vlast "suočava sa ultranacionalistima koji su plaćeni od strane Beograda, a koji se dive Putinu".

Izvor: RTS





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs