Ćuti se o odgovornosti i uzrocima: Za manje od godinu dana desile se četiri nesreće u Krušiku

Img Foto: Screenshot Krušik.rs

Prema zvaničnim saopštenjima rukovodstva, objavljenim na sajtu fabrike, za manje od godinu dana u HK „Krušik” dogodile su se četiri nesreće u kojima su povređeni radnici, piše Portal Kolubarske.rs.

U svakom saopštenju, rukovodstvo fabrike naglašava da je „formirana Komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog slučaja”, ali javnosti nije saopšteno šta je „utvrdila komisija”.

Kolubarske.rs su direktorki HK „Krušik“ Jovanki Andrić, postavile nekoliko pitanja:

Da li je Komisija završila svoj rad u sva četiri „događaja” i šta je utvrdila Komisija? Osim što ste formirali Komisiju za utvrđivanje uzroka nastanka ovih događaja, da li ste preuzeli neke dodatne mere kako bi se zaštitili radnici, imovina, i kako se ovi „događaji” ne bi ponavljali? Ukoliko jeste, molim da navdete kada i koje mere su preduzete. Još smo pitali da li su radnici obučeni za rad u vojnoj fabric i da li i ko snosi odgovornost za četiri „događaja”?

Na ova pitanja direktorka Jovanka Andrić nije odgovorila.

Javnost jeste upoznata sa „događajima” u „Krušiku”, od avgusta prošle godine do maja ove godine, ali nije obaveštena o tome zbog čega su se, za kratko vreme, dogodile četiri nesreća u valjevskoj vojnoj fabrici i ko je za to odgovoran?

Redakcija Kolbarskih podseća na saopštenja rukovodstva HK „Krušik”:

15. avgust 2022.

Jutros u 07.05 časova u kapislani kompanije „Krušik” u Valjevu, prilikom nanošenja laka na pokrivku kapisle koja se nalazila u transportnoj legi na radnom stolu, došlo je do aktiviranja kapisle i detonacije.

Tom prilikom povređena je radnica N. M. (40) koja je hitno prevezena u valjevsku bolnicu gde joj je ukazana medicinska pomoć. U istoj prostoriji nalazila se i radnica A. L. koja nije povređena. Ona je zbog šoka od detonacije pregledana u valjevskoj bolnici i nakon pregleda puštena kući.

Na lice mesta izašli su nadležni organi, a direktorka kompanije „Krušik” formirala je komisiju za utvrđivanje uzroka nastanka ovog događaja.

7. decembar 2022.

U pogonu mašinske obrade – Upaljačnica, fabrike „Krušik” Valjevo, danas tokom rada na doradnoj mašini povređena jedna radnica. Njoj je uređaj zahvatio rukavicu na desnoj ruci, a potom i deo malog prsta.

Odgovorna lica u pogonu odmah su obavestila hitnu pomoć i radnica je u kratkom vremenu zbrinuta u Urgentnom centru Valjevo. Nakon ukazane pomoći upućena je na kućno lečenje.

O događaju su obavešteni nadležni istražni organi.

Tehnološkim postupkom za izvođenje operacija na doradnim mašinama sa obrtnim delovima zabranjena je upotreba rukavica radi sprečavanja ovakvih i sličnih neželjenih posledica.

26. januar 2023.

U Holding korporaciji „Krušik” a. d. Valjevo, dana 26.01.2023. godine, u 12:05, u pogonu kapislane došlo je aktiviranja kapisle prilikom pertlovanja, pri čemu je došlo do tehnološke eksplozije.

Tom prilikom, zaposlena Z. U. rođena 1981. godine, zadobila je povrede prstiju i lica, od čega je jedan prst (domali na desnoj ruci) polomljen a ostalo su blaže posekotine.

Zaposlena je odmah upućena u Urgentni centar Valjevske bolnice, gde je zbrinuta, nakon čega je puštena na kućno lečenje.

Formirana je komisija za utvrđivanje uzroka vanrednog događaja i posledice. Pomenuti događaj nije naneo štetu proizvodnom objektu i nije imao značajan uticaj na životnu sredinu.

22. maj 2023.

U Holding korporaciji „Krušik” a.d. Valjevo u pogonu Laboračnica 1, jutros u 8.25 časova, tokom izrade upaljača došlo je do detonacije kapisle koja ima 0,3 grama eksploziva i povređivanja radnice.

Tom prilikom, zaposlena je zadobila površinske povrede jagodica oba palca i posekotine na licu, pri čemu nije došlo do povrede očiju.

Radnica je odmah prevezena u Urgentni centar Opšte bolnice u Valjevu gde je zbrinuta. Prema prvim informacijama dobijenim od nadležnih službi, reč je o lakšim telesnim povredama.

Formirana je komisija za utvrđivanje svih okolnosti ovog slučaja, koji nije naneo štetu proizvodnom objektu i nije imao uticaj na životnu sredinu.

Autor: Kolubarske.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs