BIRODI tužilaštvu dostavio Alternativni izveštaj o radu REM-a

Img Foto: N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je Republičkom javnom tužilaštvu dostavio Alternativni izveštaj o radu Regulatornog tela za elektronske medije, u kojem se navodi da to telo od 2014. godine radi u nezakonitom stanju i godinama sistematski odbija da sankcioniše televizije zbog neistinitog i neobjektivnog informisanja.

U saopštenju se navodi da REM godinama sistematski odbija da sankcioniše pružaoce medijskih usluga zbog prisustva govora mržnje i nasilja u programskim sadržajima, koji se čak emituju i u dnevnim terminima, kada televiziju gledaju i maloletnici.

Prekršen je zakon i podzakonska akta dodelom nacionalnih frekvencija televizijama za koje je utvrđeno da nisu poštovale preuzete obaveze iz svojih elaborata, a pri određivanju broja nacionalnih frekvencija REM nije izradio analizu medijskog tržišta kako bi vlasnici tih frekvencija mogli svoje poslovanje da organizuju na održiv način, odnosno u skladu za zakonom i predatim elaboratima, dodaje BIRODI.

U Alternativnom izveštaju se navodi da je REM diskreciono odlučivao da li će podatke o sprovođenju monitoringa izveštavanja televizija tokom izbora da saopštava javnosti u vidu izveštaja, a za potrebe monitoringa izveštavanja pružalaca medijskih usluga kreirana je metodologija koja je suprotna međunarodnim standardima.

U Srbiji postoji dugotrajan toksičan javni govor koji se nesankcionisano emituje, a REM neblagovremeno i selektivno postupa po prijavama koje dobija preko svoje onlajn platforme.

Ukazuje se da je REM odbio da sprovede odluku Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, kojom je obavezan da podatke iz monitoringa pružalaca medijskih usluga dostavi BIRODI-ju u mašinski čitljivom formatu.

Dodaje se da je REM svojim odlukama legitimizovao govor mržnje u javnosti, a svojim
nepostupanjem omogućio je da se načinom izveštavanja medija stvori predstava u javnosti da Aleksandar Vučić kao predsednik Srbije ima pravo na ona ovlašćenja koja po Ustavu Srbije pripadaju Vladi.

U društvu izražene društvene anomije i dezorganizacije, nesankcionisanje, odnosno omogućavanje emitovanja medijskih sadržaja koji su suprotni zakonu, ili su na nezakonit način emitovani, čin je koji doprinosi legalizaciji i legitimizaciji nasilja kao društveno prihvatljivog oblika ponašanja, zaključuje BIRODI.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs