Istraživanje: 13 miliona evra projektima iz kulture, većina ne spada u „kulturu“

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Od 2015. do 2022. za projekte u oblasti kulture iz budžeta Republike Srbije izdvojeno je 13.296.369 evra. Prema istraživanju Kulturnog centra Kaleidoskop, više od 56 odsto odobrenih sredstava dodeljeno za projekte koji ne spadaju u oblast kulture.

Veliko istraživanje „Pod lupom: Kultura u medijima – Šta podržava država“, koje su finansirali NUNS i ambasada SAD u Srbiji obuhvatilo je zadnjih sedam godina, tokom kojih je iz budžeta Republike Srbije (Ministarstva kulture i informisanja, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje i 152 lokalne samouprave) sufinansirano 2.480 projekata. Detaljna analiza pokazala je da su se ti medijski projekti, sufinansirani državnim novcem, najčešće samo deklarativno bave kulturom.

„Više od polovine sufinansiranih projekata (56,7% ) uopšte ne spada u oblast kulture, već se može podvesti pod opštu tematiku, oblast društvo. Nešto više od 13 odsto projekata se bavi kulturnom baštinom dok je 8,3% potpuno nedefinisano. Interesantno je da je država iz budžeta namenjenom za kulturu izdvajala novac i za projekte iz oblsati obrazovanja kao i da se za neke teme uopšte nije moglo utvrditi kojoj oblasti pripadaju“, navodi se u istraživanju.

Osim novca koji se svake godine izdvaja iz državnog budžeta za medijske projekte u oblasti kulture, istraživanje je posebno obuhvatiloi dva javna konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja koji promovišu i afirmišu teme iz oblasti kulture u 2021. i 2022. godini. Te konkurse je tokom dve godine raspisalo Ministarstvo kulture i informisanja, a potom je ove godine ukinut.

„Detaljna analiza je pokazala i da se medijski projekti sufinansirani državnim novcem najčešće samo deklarativno bave kulturom već predstavljaju trend promašenih tema, neprofesionalnosti i kiča i na taj način su potisnuli istinsku kulturnu produkciju, koja bi trebalo da bude noseća u promociji i afirmaciji kulture u medijima“, navodi se u istraživanju.

Rezultati istraživanja dostupni su na portalu magazina za kulturu Kaleidoskop media.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs