Dunja Ožegović dobitnica Nagrade “Mladi Dis”

Img Foto: Biblioteka Čačak

Stručni žiri za dodelu Nagrade „Mladi Dis”za 2023. godinu u sastavu: Alen Bešić, Marjan Čakarević i Bojan Vasić  doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada „Mladi Dis” za 2023. pripadne rukopisu pod naslovom Parenteza autorke Dunje Ožegović iz Beograda.

 -Na konkurs je pristiglo 28 pesničkih rukopisa potpisanih šifrom i svi ovi rukopisi su uzeti u razmatranje. Na sastanku održanom 6. maja u Beogradu, žiri je doneo jednoglasnu odluku da Nagrada „Mladi Dis”za 2023. pripadne rukopisu pod naslovom Parenteza, koji je potpisan šifrom „Srebro”. Takođe, žiri pohvaljuje rukopise Godovi (šifa „Drvo života”) i O petardi koja nije progutala kajsiju (šifra „Rokoko”), navodi se u saopštenju Gradske biblioteke Čačak.

Žiri  svoju odluku obrazlaže: “Rukopis pod naslovom Parenteza autorke Dunje Ožegović iz Beograda svojom zaokruženošću, celovitošću poetske misli i kvalitetom pesničkog izraza izdvaja u odnosu na sve ostale rukopise koji su pristigli na konkurs, te stoga zavređuje Nagradu „Mladi Dis”. Pisana više kao knjiga poezije sa jasnim konceptom, a ne puki zbir manje-više samostalnih pesama, Parenteza je ispisana veoma preciznim jezikom koji svesno izbegava upotrebu oveštalih pesničkih sredstava. Služeći se radije diskursima iz drugih oblasti, ponajviše medicine, pesnikinja na književno ubedljiv način progovara o neuralgičnim tačkama savremenog subjekta, istovremeno ostvarujući suptilnu intertekstualnu i oblikotvornu vezu sa stvaralačkim iskustvima nadrealizma i određenih neoavangardnih poetika.”

Na konkurs za Nagradu „Mladi Dis”, koji podrazumeva objavljivanje prve pesničke knjige, po mišljenju žirija, stiglo je dosta kvalitetnih rukopisa iz Srbije, regiona i inostranstva. Žiri naročito želi da pohvali rukopise Godovi Anđelke Lutovac iz Berana i O petardi koja nije progutala kajsiju Nevene Branković iz Smederevske Palanke.Ove mlade stvaraoce koji su ušli u najuži izbor za ovogodišnju nagradu treba ohrabriti i podržati u daljem pesničkom stvaranju.

Dunja Ožegović rođena je 1995. godine u Beogradu, gde trenutno živi i stvara.  Diplomirala je 2018. na osnovnim akademskim studijama, kao i na master studijama 2020. na slikarskom odseku na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Milete Prodanovića. Tokom 2019/20. je kao stipendistkinja Republike Slovačke provela semestar na master studijama na Akademiji lepih umetnosti i dizajna u Bratislavi, takođe na slikarskom odseku, pod mentorstvom prof. Klaudije Kosiba. Od 2015. godine aktivno izlaže. Učestvovala je na tri samostalne izložbe u Beogradu i na preko 40 grupnih izložbi i različitih projekata u zemlji i inostranstvu, više likovnih i pesničko-proznih radionica i letnjih škola. Dobitnica je četiri nagrade na fakultetu i jedne iz oblasti poezije.  Pesme i umetnički tekstovi su joj objavljivani u više časopisa i publikacija.

Izvor: Cemaforum.rs

 





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs