Tribina na Kablaru: “Dalje prste od Kablara poruka je planinara” (FOTO)

Img Foto: Cemaforum.rs

Tribina „Sačuvajmo prirodni vidikovac na Kablaru“, u organizaciji Inicijativnog odbora peticije “Sačuvajmo Kablar“, okupila je u nedelju, 21. maja, veliki broj planinara, zaljubljenika u prirodu, ekoloških i urbanističkih stručnjaka, kao i više od stotinu građana zainteresovanih da čuju argumente za i protiv. Organizatori su pozvali predstavnike resornih ministarstava, grada Čačka, Turističke organizacije Čačka, Zavoda za zaštitu prirode Srbije i autore idejnog rešenja „Stakleni vidikovac na Kablaru“. Nažalost, i ovoga puta se nisu odazvali pozivu.

„Peticiju protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru do sada je potpisalo 4.809 građana. Mišljenja su podeljena i želeli smo da suočimo stavove i da pronađemo najbolje rešenje, kako za prirodu, tako i za ljude koji ovde žive, ali nas očigledno vlast ignoriše“, rekla je Ana Đurović, planinarka na otvaranju tribine.

Zdenka Radovanović, doktorka tehničkih nauka smatra da bi, pre svega, struka trebalo da sledi sebe, a ne da podleže pristiscima politike. Analizirajući projekat, sa stanovišta struke, dr Radovanović je istakla: „Da bi se takav vidikovac ovde izgradio potrebna je velika, nebezbedna i neizvesna investicija na nepristupačnom terenu. Odmah, na početku realizacije, će se izvršiti nepovratna i nepredvidiva degradacija postojeće prirode i to na mnogo većoj površini nego što je površina planiranog objekta. Greben planine Kablar je dug 20 km i ima dovoljno prostora za gradnju vidikovaca bez ovolike devastacije prirode.’’ Ona smatra da bi kroz projekat „Ovčar Banja - najmodernija banja na Balkanu“, koji se bazira na održivom razvoju, trebalo pokrenuti inicijativu da ovaj predeo dobije status geoparka.

Aleksandar Barać, pravnik i jedan od inicijatora peticije osvrnuo se na dosadašnju (ne)saradnju sa lokalnim i državnim institucijama. „Na sva naša dosadašnja obraćanja svim akterima u projektu Vidikovac, ostali smo bez odgovora. Sada je u toku postupak pred Ustavnim sudom gde želimo da dokažemo da je ova građevinska dozvola izdata u suprotnosti sa pozitivnim propisima Republike Srbije. Već dva meseca Upravni sud ne zakazuje raspravu, a mi verujemo da je to u nečijem ličnom interesu, svakako ne u interesu građana.“

Inicijatori peticije „Sačuvajmo Kablar“ su izneli brojne argumente protiv izgradnje vidikovca, ali i predloge o modelima za oživljavanje i razvoj ove planine.

„ Ja verujem da je ono što bi, na primer, turisti doživeli u direktnom kontaktu sa uređenim gazdinstvima ili mladi u eko kampovima, nešto što se sa planiranim vidikovcem ne može porediti. To je naš predlog, krenite od eko kampa, proglasite meštane čuvarima prirode i pomozite im kao što su to uradile Austrija, Nemačka, Slovenija“, predložio je Milić Popović, čačanski preduzetnik.

 „Apelujem i molim ministarstva i lokalnu vlast da povuku građevinsku dozvolu, ne zato što smo mi protiv napretka, izgradnje i uređenja prostora Ovčarsko-kablarske klisure, već što po ovom projektu se to radi na pogrešan i štetan način a posledice će biti katastrofalne“, rekao je Miloš Radovanović iz Udruženja za zaštitu graditeljskog, kulturnog i prirodnog nasleđa „Knez Stracimir“ iz Čačka.

Jednu od ključnih poruka javne tribine na vrhu Kablara uputio je biolog i ekolog, profesor Duško Brković. On je naglasio da su kroz evoluciju ’’uloženi milioni godina da bismo svi mi danas stajali na ovom mestu. Vidikovac na Kablaru je, pored onog na Uvcu, jedan od najlepših u Srbiji. Zar to nije motiv da ga sačuvamo?! Mi smo ga nasledili od naših predaka, ali smo, u ekološkom smislu, dužnici našoj deci!“ – poručio je profesor Brković.

Meštanin Kablara Velimir Mitrović, čije se imanje graniči sa planiranim vidikovcem, pred okupljenim građanima obratio se direktno Ani Brnabić, premijerki Vlade Srbije: „Molimo te, kao ljudi, da ove prelepe vrhove i nas zabrinute građane ostaviš na miru, a da svoj položaj, pogled i neospornu energiju usmeriš ka mnogo vrednijim, a dostupnijim, ličnim i opštim ciljevima u ovom veoma složenom trenutku u kome se svi zajedno nalazimo. Još nešto! Svi znamo ko je zidao Vavilonsku kulu, a ko je istu srušio!? Najpre bi da Bogom postanu oni koji u Boga ne veruju!“

Na kraju ovog događaja planinari su poslali poruku i u stihovima:

“Sa Ovčara i Kablara planinarka progovara:

 Šta će nama vidikovci i prljavi vaši novci?

Dalje prste od Kablara, poruka je planinara.”

Podršku skupu pružili su: Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ na čelu sa Ljiljom Bralović, „Zaštimo Dobrinju“ i Dragan Simović, Zeleni talas, Centar za monitoring i aktivizam – CEMA, FORCA Požega, Medijsko sklonište Čačak, Građanske inicijative iz Beograda i medijska koalicija „Zajednički glas’’.

Izvor: Cemaforum.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs