Novi protest u klinici „Dr Laza Lazarević“ zakazan za 17. maj

Img Foto: Pixabay, ilustracija

Štrajkači skreću pažnju na to da u klinici ne radi odeljenje za adolescente, koje treba da doprinese i sprečavanju nasilja među mladima.

Zaposleni koji zahtevaju ostavku v.d. direktorke Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ u Beogradu okupiće se 17. maja u pola 12 ispred zgrade klinike, da bi u 12:15 pošli u protestnu šetnju do zgrade Vlade Republike Srbije u Nemanjinoj ulici.

Nezadovoljni radnici klinike su u štrajku već osam meseci, od sredine septembra 2022. U međuvremenu su održali nekoliko protesta i konferencija za štampu na kojima su iznosili ozbiljne razloge za delimičnu obustavu rada kojom pokušavaju da na probleme u svojoj ustanovi skrenu pažnju javnosti, ali pre svega nadležnih.

Na prethodnom protestnom okupljanju, održanom ispred zgrade RTS-a u Beogradu, obelodanjeno je da je oko 50 štrajkača od uprave klinike dobilo opomene pred otkaz. Po navodima štrajkačkih odbora sva tri sindikata koja su prisutna u klinici, opomene su uručene svima koji su (i onima za koje je uprava smatrala da su) učestvovali u jednom od protestnih okupljanja na kojima se zahtevala smena v.d. direktorke, prestanak mobinga prema zaposlenima i izbacivanje okrutnih metoda ophođenja prema pacijentima.

Pored svega navedenog, iz tri sindikata navode da je jedan od razloga za protestno okupljanje zakazano za 17. maj namera štrajkača da skrenu pažnju na to da u klinici „Dr Laza Lazarević“ na papiru i dalje postoji, ali u praksi više ne funkcioniše kliničko odeljenje za adolescente, koje je namenjeno lečenju adolescenata i značajno u prevenciji tragedija poput onih koje su Srbiju potresle početkom meseca.

Psihijatri: Rana intervencija može sprečiti tragedije

Psihijatrijska struka je odavno prepoznala potrebu pružanja pomoći deci i adolescentima sa narušenim mentalnim zdravljem, kao i neophodnost urgentnog zbrinjavanja i lečenja adolescenata sa mentalnim poremećajima, radi sprečavanja nemilih okolnosti kako za decu ili roditelje tako i za društvo u celini, komentarišu lekari iz štrajkačkih odbora Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“.

Za mlade ljude koji već imaju probleme, rana intervencija i lečenje mogu pomoći u smanjenju uticaja poremećaja na njihove živote i sprečiti nemile dogadjaje i tragedije, smatraju stručnjaci.

Iz štrajkačkih odbora tri sindikata navode da je u klinici „Laza Lazarević“ uz pomoć Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srbije zato pre jedanaest godina otvoreno odeljenje za adolescente uzrasta od 14 do 18 godina. Jedan od ciljeva rada ovog odeljenja bilo je i sprečavanje nasilja među adolescentima, dodaju.

Kliničko odeljenje za adolescente je bilo jedinstveno odeljenje tog tipa u Republici Srbiji jer je zbrinjavalo akutna psihijatrijska stanja kod mladih, kao što su npr. izmene u ponašanju sa dominantnom verbalnom i fizičkom agresijom, psihopatije, depresija, suicidalne ideje i pokušaji suicida, akutna psihotična stanja koja mogu značajno doprineti masovnoj agresiji, pojašnjava se u saopštenju lekara.

Lekari dodaju da je ovo Odeljenje bilo jedinstveno i po sveobuhvatnom terapijskom pristupu, koji je obuhvatao više od isključivo medicinskog pristupa i sadržao intervencije defektologa – specijalnog pedagoga, porodičnog terapeuta, psihološke, edukativne i socijalne intervencije. Kako dodaju, na ovom odeljenju zbrinjavali su se i lečili adolescenti iz cele Srbije, pa čak i iz Bosne i Crne Gore.

Zatvaranjem odeljenja otvaramo put nasilju

„Nažalost, VD direktora Ivana Stašević Karličić je zatvorila ‚Kliničko odeljenje za adolescente‘, oduzevši mogućnost lečenja adolescenata u Klinici, bez ikakve dozvole ministarstva i referentnih državnih institucija, zanemarujući i ignorišući načelo poštovanja prava deteta u zdravstvenoj zaštiti“, tvrde štrajkači. Kako se dodaje u saopštenju: „Oglušila se na vapaj i molbu očajnih roditelja dece lečene na tom odeljenju, da se odeljenje ponovo otvori jer su njihova deca, kako roditelji kažu, samo na tom Odeljenju zbog njegove jedinstvenosti, dobijala adekvatnu i kontinuiranu medicinsku pomoć“.

Predstavnici medicinskog osoblja koje u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ od sredine septembra prošle godine štrajkuje zahtevajući ostavku v.d. direktorke, tvrde i da je Stašević Karličić: „na početku svog mandata tokom vizite na adolescentnom odeljenju govorila kako su za tu decu potrebne batine i štap, a ne ležanje na odeljenju“.

„Zatvaranjem ovog odeljenja i nemogućnošću pružanja zdravstvene zaštite ovako specifičnoj adolescentnoj psihopatologiji otvaramo mogućnost za masovna nasilja, razna krivična dela, samoubistva i ostale oblike izmenjenog i devijantnog ponašanja“, stav je lekara koji zahtevaju smenu v.d. direktorke.

Zatvaranje odeljenja je nezakonito, ali i „nevidljivo“ na papiru, tvrde štrajkački odbori

„VD direktora Ivana Stašević Karličić je pre nešto više od tri godine protivzakonito i samoinicijativno zatvorila adolescentno odeljenje, ali i dalje nastavlja da obmanjuje javnost postojanjem tog odeljenja“, tvrde u saopštenju predstavnici tri štrajkačka odbora. Kako argumentuju:

„U Statutu Klinike, kao najvišeg pravnog akta jedne ustanove nalazi se Kliničko odeljenje za starije adolescente ‚AD‘, na sajtu Klinike u sklopu organizacione šeme se nalazi ‚AD‘, prisutan je i put lečenja na AD. Ne postoji ni jedan zvanični dokument Ministarstva zdravlja i Vlade RS o zatvaranju ovog odeljenja, kao ni zvanično obaveštenje upućeno ostalim ustanovama u RS koje se bave dečjom i adolescentnom psihijatrijom“, zbog čega je pojedincima i institucijama koje nisu uupućene u rad klinike u praksi nepoznato da je odeljenje zatvoreno.

Prema saznanju štrajkača, v.d. direktorka se oglušila na apel Udruženja dečjih i adolescentnih psihijatara Srbije u kome se navodilo „da je rad i pružanje zdravstvene zaštite na dečjoj i adolescentnoj psihijatriji u RS ugroženo zatvaranjem ‚AD‘ odeljenja“, i zahtevalo da se ono ponovo otvori za adolescente iz Srbije i regiona, tvrdi se u saopštenju.

Tvrdnje iz saopštenja pridružuju se ranije iznetim oštrim optužbama na račun Ivane Stašević Karličić. Stašević Karličić je na funkciji vršioca dužnosti već šestu godinu iako zakon ne prepoznaje takvu mogućnost, te uprkos tome što je ministarka zdravlja Danica Grujičić jesenas pozitivno reagovala na zahteve štrajkača i od Vlade tražila da predloži drugog kandidata za mesto v.d. direktora najstarije psihijatrijske ustanove u Srbiji.

Sindikati aktivni u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ su još jednom izneli pretpostavku da neko štiti Stašević Karličić i javnosti i nadležnima uputili pitanje o kome je reč.

Izvor: Mašina.rs





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs