„Razoružati javni prostor“: 85.000 potpisa protiv urušavanja obrazovnog sistema

Img Slavko Petaković, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Foto: Printscreen N1

Inicijativu za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema potpisalo je, od 5. maja, gotovo 85.000 ljudi. Slavko Petaković, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, i jedan od inicijatora peticije kaže za N1 da toliko interesovanje za inicijativu pokazuje da "svi koji su potpisali ili će potpisati se slažu da postoji problem i da proces urušavanja traje". "Takođe se slažu da postoji mogućnost zaustavljanja tog procesa", dodaje.

Na koji način je moguće zaustaviti urušavanje obrazovnog sistema i da li je to zaista izvodljivo predloženim merama i koje je korake potrebno preduzeti? Petaković ocenjuje da iza svega „stoji nada i volja ljudi koji potpisuju peticiju da sami učestvuju u procesu ozdravljenja“.

„Princip odgovornosti je ovde vrlo važan. Peticiju potpisuju učitelji, nastavnici, profesori, studenti, roditelji, reprezenti čitavog sistema. Moram reći u njihovo ime da onaj ko potpiše sigurno je spreman da učestvuje u poboljšanju stanja u društvu i sistemu“, ocenio je.

Prvi od zahteva je da se „zabrane svi rijaliti i drugi programi u medijima koji propagiraju nasilje i nemoral, čime vređaju dostojanstvo čoveka i štetno utiču na formiranje ličnosti“.

„Mnogi programi su inkubatori u kojima se neguje nevaspitanje, nekultura, opsceno ponašanje, brutalnost i nasilje. Ti programi, rijaliti su pokazatelji toga, rađaju ličnosti koji u javnom prostoru doživljavaju afirmaciju, ličnosti koji se pitaju za mnoge probleme, postaju uzori mladima, dele autograme, jedan je stigao i do škole“, predočio je Petaković.

Na pitanje da li je opravdanje to da „mladi ne gledaju TV“, gost N1 pita – kako može da se donese tako opšti zaključak.

„Čak i da ne gledaju, klipovi iz tih emisija se dele na društvenim mrežama, postaju modus operandi kako jedan čovek iz rijalitija može da zaradi, da se promoviše u ličnost koja se vrednuje i kojoj se daje mesto u javnom prostoru“, rekao je Petaković.

Drugi zahtev u inicijativi se takođe odnosi na medije, tj. na sredstva javnog informisanja, gde se traži zabrana da se „u bilo kojoj formi prenose eksplicitne predstave nasilja i uvredljive sadržaje“. Ali, da li je dovoljno samo stati na put prenošenju i izveštavanju o istima, ili je problem mnogo dublji – stati na put tom nasilju?

„Apsolutno. U toku je akcija razoružavanje Srbije, ali moramo razoružati i javni prostor. Ta akcija podrazumeva sve, podrazumeva i pojavljivanje u javnom prostoru raznih likova“, izjavio je Petaković.

Inicijativa se može potpisati do 10. maja.

„Posle ćemo predati potpise u Ministarstvo prosvete i Skupštini Srbije. Vreme je da oni koji izvršavaju vlast, čuju nas, i ovo će biti put“, zaključio je.

Izvor: N1





Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka na www.cemaforum.rs